Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ // ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΡΟΠΗ

+
-
HARDT MICHAEL, HOLLOWAY JOHN
Κωδ. Πολιτείας: 3710-2686
Τιμή Έκδοσης
€7.70
Τιμή Πολιτείας
€5.78
(-25%)
Κερδίζετε €1.92


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ψάχνουμε έναν τρόπο να πορευτούμε. Τα πράγματα δεν είναι όπως πριν. Πριν, ήμασταν σίγουροι ότι είχαμε βρει το δρόμο. Φυσικά και έχουμε ακόμη τις απόψεις μας, έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά οι μέρες όπου εμείς οι κομμουνιστές (αν είμαστε κομμουνιστές) ζούσαμε σε ένα σίγουρο κόσμο βεβαιοτήτων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Δεν είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι για το τι απορρίπτουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Απορρίπτουμε τον καπιταλισμό, ένα σύστημα πιο χυδαίο και καταστρεπτικό από ποτέ. Το Όχι μας είναι μια βεβαιότητα. Όχι στον καπιταλισμό: πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να βγούμε από αυτό το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης πριν καταστρέψει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Οι βεβαιότητές μας εξαφανίζονται όταν σκεφτόμαστε πώς να πορευτούμε. Πώς να σπάσουμε τον καπιταλισμό; Είναι απαραίτητο να κατακτήσουμε τον έλεγχο του κράτους; Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ένοπλη βία; Μπορούμε ακόμη να σκεφτόμαστε το προλεταριάτο ως επαναστατικό αντικείμενο, και τι σημαίνει αυτό; Αγωνιζόμαστε για τον κομμουνισμό ή τη δημοκρατία, ή μήπως είναι ένα και το αυτό; Σκεφτόμαστε την επανάσταση ως ένα μεγάλο γεγονός που θα συμβεί στο μέλλον ή θεωρούμε ότι συγκροτείται από εκατομμύρια ρήξεις που ήδη συμβαίνουν στα διάκενα, που ήδη θέτουν τη βάση για μια πολύ διαφορετική κοινωνία; Οι εξεγέρσεις που συμβαίνουν αυτόν τον καιρό είναι υπέροχες, αλλά δεν αρκούν: πώς να πορευτούμε από δω και πέρα; Μήπως θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να παγιώσουμε τις εξεγέρσεις του περσινού έτους σε κάποιου είδους θεσμική μορφή, ή μήπως είναι καλύτερα να σκεφτούμε αντι-θεσμικά; Τα παλιά, αυστηρά όρια μεταξύ κομμουνιστών, αναρχικών και σοσιαλδημοκρατών δεν έχουν πλέον και πολύ νόημα, αλλά οι παλιές ερωτήσεις ακόμη υφίστανται μάλιστα, είναι ακόμη περισσότερες.
Γράφω αυτές τις σειρές στις 15 Μαΐου του 2012, την πρώτη επέτειο του κινήματος 15Μ στην Ισπανία. Και τις γράφω για να δημοσιευθούν στην Ελλάδα, σε μια χώρα που, αυτή τη στιγμή, βράζει μες στην αβεβαιότητα. Καθώς γράφω, οι τελευταίες προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης έχουν ναυαγήσει και είναι πλέον προφανές ότι θα υπάρξει και νέος γύρος εκλογών. Το τι θα φέρουν αυτές είναι πολύ αβέβαιο αλλά, πάνω απ' όλα, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς μπορούν να πετύχουν οι εκλογές ή η εκλογική πολιτική σε μια περίοδο όπου η κυριαρχία του χρήματος έχει φανερωθεί σε όλη της την αλαζονεία. Μήπως οι εκλογές, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι μια απλή κοροϊδία; Μήπως το μόνο που διακυβεύεται είναι πώς θα επιβάλει την κυριαρχία του το χρήμα (δηλαδή το κεφάλαιο): μέσα από τη θεσμική μορφή της λιτότητας που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή μέσα από την πιο δραματική μορφή της εγκατάλειψης της Ελλάδας, όπως έχουν εγκαταλειφθεί στην πράξη πολλά άλλα μέρη του κόσμου; Μπορούμε να σπάσουμε την ισχύ του χρήματος μέσα από τις εκλογές; Και, αν όχι, τότε πώς; Χτίζοντας άλλες μορφές κοινωνικοποίησης που να μην επικεντρώνονται στο χρήμα και στην ανταλλαγή εμπορευμάτων, αλλά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή; Και, αν όχι, πώς να ωθήσουμε την κατάσταση προς αυτήν την κατεύθυνση; Πώς να αναπτύξουμε τις υποτυπώδεις μορφές του κομμουνισμού που ήδη υπάρχουν; Πώς να φτάσουμε στην κοινοτικοποίηση;
Έχω τις απόψεις μου σχετικά με όλα αυτά, αλλά δεν έχω σίγουρες απαντήσεις. Υπάρχει μια βαθιά σοφία στη φράση των Ζαπατίστας "Ρωτώντας περπατάμε". [. . .] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςCREATING COMMON WEALTH AND CRACKING CAPITALISM
ISBN139789604931750
ΕκδότηςΣΑΒΒΑΛΑΣ
ΣειράΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2012
Αριθμός σελίδων56
Διαστάσεις21x12
ΜετάφρασηΧΟΛΟΓΟΥΕΗ ΑΝΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΧΑΡΝΤ ΜΑΙΚΛ, ΧΟΛΟΓΟΥΕΙ ΤΖΟΝ
Κωδικός Πολιτείας3710-2686
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

kazabidu, dimlan, landlab, kzacharakis

Κριτικές για το προϊόν

[01/03/2018] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
To βιβλίο-διάλογος των κοινωνικών στοχαστών John Holloway & Michael Hardt, με τον τίτλο 'Διάλογος για τις κοινωνικές εξεγέρσεις' ('Θεσμοθέτηση & Ανατροπή'), συνιστά πολιτικό-θεωρητικό 'προϊόν' των αναζητήσεων και των διερωτήσεων που θέτουν οι δύο συγγραφείς εν καιρώ βαθιάς οικονομικής-κεφαλαιοκρατικής κρίσης, διερωτήσεων που σχετίζονται με τον ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό ακτιβισμό, με την πρόσληψη-επαναπρόσληψη του επαναστατικού υποκειμένου, με τις μορφές δια-πάλης που ενσκήπτουν σε ένα κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι το οποίο καθίσταται σύνθετο, διαλεκτικά αναγνωρισμένο στη 'ρίζα' της επανεπινόησης του. Οι εξεγέρσεις του πολύπλοκου καιρού μας ενσκήπτουν πάνω στα πεδία της ίδιας της αβεβαιότητας τους, αρθρώνουν την ή τις εγκλήσεις του πλήθους που δεν συμμετέχει απλά αλλά δρα, εγγράφοντας χαρακτηριστικά πρόκλησης ρωγμών. Οι δύο συγγραφείς, σε ένα περιβάλλον κρισιακών μετασχηματισμών, επαναπροσδιορίζουν τις εκφάνσεις της ιστορικής περιεχομενικότητας, ανα-τέμνουν τους ορίζοντες των ανατροπών, θέτοντας τα επίδικα της ισορροπίας, της σύνθεσης μεταξύ κινηματικής διεκδίκησης και ταξικής δια-πάλης: τι σημαίνει και ποια δύναται να είναι η σημαντικότητα των εξεγέρσεων σήμερα; Πως εφαρμόζονται πολιτικές στρατηγικής λιτότητας με επίδικο την υλική διαχείριση του πλήθους, την αντιμετώπιση της κεφαλαιοκρατικής κρίσης; Πως προσδιορίζεται η διαχείριση της κρίσης, με επίκεντρο την Ελλάδα και την ελληνική περίπτωση, ως υπόδειγμα μίας νέας βιο-πολιτικής της αξίωσης, της αφαίρεσης και του σώματος; Τα ερωτήματα τίθενται παράλληλα με την ίδια την δυνατότητα άσκησης μορφών διαμαρτυρίας. Η ίδια η εννοιολόγηση της διαμαρτυρίας και των διάστικτων 'proposals' συναρθρώνονται και με την ιστορική αναγκαιότητα της Αριστεράς να αναζητεί το μη-προφανές. Η εξέγερση και οι μορφές της εξέγερσης, οι προσίδιες συνυφάνσεις κοινωνικού-πολιτικού, ενέχουν το υπόδειγμα: όχι το 'τι να κάνουμε' αλλά το 'γιατί να το κάνουμε'.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
WHITAKER CHRIS
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ (ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ)
€40.00 €20.00
(-50%)
Κερδίζετε €20.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS