Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΕΡΕΥΝΑ (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Η ΕΡΕΥΝΑ

CLAUDEL PHILIPPE
Κωδ. Πολιτείας: 4580-1954




Παρουσίαση

"Ψάχνοντας θα βρεις". Πώς θα μπορούσε να αμφιβάλει ο Ερευνητής; Πώς θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η συνηθισμένη έρευνα θα ήταν η τελευταία της ζωής του; Επιφορτισμένος με την αποστολή να βρει την αιτία πολλών αυτοκτονιών στην Επιχείρηση μιας πόλης που μοιάζει με τις δικές μας, από την πρώτη στιγμή νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Το ξενοδοχείο όπου μένει υποδέχεται άλλοτε χαρούμενους τουρίστες και άλλοτε ανθρώπους σε απόγνωση. Στην Επιχείρηση δεν τον περιμένει κανένας. Τον εμποδίζουν να φάει, να κοιμηθεί, απαντάνε στις ερωτήσεις του με άλλες ερωτήσεις. Κι ενώ προχωράει στην έρευνά του, αναρωτιέται μήπως θα είναι ο ίδιος το επόμενο θύμα μιας θανάσιμης μηχανής.
Μήπως η αδυναμία του Ερευνητή να ολοκληρώσει την αποστολή του δεν αντικατοπτρίζει τελικά τίποτε άλλο παρά τη δική μας αδυναμία απέναντι στον κόσμο που φτιάξαμε για να μας καταστρέψει; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η πρώτη φράση της πρώτης παραγράφου του πρώτου κεφαλαίου του μυθιστορήματος Η ΕΡΕΥΝΑ θυμίζει νουάρ και προδιαθέτει για μια σκοτεινή ιστορία που παραπέμπει στα έργα του Γκράχαμ Γκριν: "Όταν ο Ερευνητής βγήκε από τον σταθμό, τον υποδέχτηκε ένα ψιλόβροχο ανάκατο με χιονόνερο". Όταν ο ανώνυμος ήρωας, ένας άνδρας μικρόσωμος, λίγο παχουλός, με αραιά μαλλιά και συνηθισμένα χαρακτηριστικά, μπαίνει σε ένα καφέ για να προφυλαχτεί από τη βροχή, ζητώντας από το γκαρσόνι ένα γκρογκ και εκείνο του απαντά ότι αυτό είναι αδύνατο, επειδή το ποτό δεν είναι περασμένο στον ηλεκτρονικό τους κατάλογο και επομένως το μηχάνημα θα αρνηθεί να το φτιάξει, νομίζουμε πως θα διαβάσουμε κάτι που σχετίζεται με επιστημονική φαντασία. Και όταν ο ίδιος, βαδίζοντας στο σκοτάδι, συγκρούεται με κάποιον περαστικό και το περιεχόμενο της βαλίτσας του σκορπίζεται στο έδαφος, σαν να έχει γίνει έκρηξη, το μυαλό μας πάει σε θρίλερ. [...] Το ξενοδοχείο όπου καταλύει ο ήρωας έχει χτισμένο παράθυρο που δεν ανοίγει, κάτι που μαζί με τα υπόλοιπα δεδομένα εισάγει τον αναγνώστη σε ένα καφκικό κλίμα. Όπως τον εισάγει στο 1984 του Τζορτζ Οργουελ όταν ο Ερευνητής συναντηθεί με τον Αστυνόμο, ο οποίος γνωρίζει - περιέργως -, τα πάντα γι' αυτόν, ενώ όταν αυτός του προσφέρει χαπάκια για να του φτιάξει η διάθεση, ανατρέχει στον Γενναίο νέο κόσμο του Αλντους Χάξλεϊ. [...] Ο Φιλίπ Κλοντέλ, δημιουργεί έναν εφιαλτικό κόσμο, έναν κόσμο σύγχρονο, με κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καταφεύγοντας σε σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αντλώντας ιδέες από αυτά, ώστε να περιγράψει τα αλλόκοτα φαινόμενα που αντιμετωπίζει ο ήρωάς του. Γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι ο Ερευνητής, ένας διαφορετικός Γιόζεφ Κ. της Δίκης του Κάφκα, ζει στη σημερινή Ευρώπη - το βιβλίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 2010 -, στην Ευρώπη της κρίσης. Ο Έλληνας του μνημονίου, ειδικότερα ο Αθηναίος, αναγνωρίζει οικείες καταστάσεις που βιώνει καθημερινά στο κέντρο της πόλης του. (ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 9/10/2011)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςL' ENQUETE
ISBN139789604960651
ΕκδότηςΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΣειράΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων224
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΕπιμέλειαΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΛΟΝΤΕΛ ΦΙΛΙΠ
Κωδικός Πολιτείας4580-1954
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

agrofylakas

Κριτικές για το προϊόν

[18/08/2018] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Eίναι ένα βιβλίο που ξεκινά με συναρπαστικό τρόπο γύρω από έναν αλλοπρόσαλλο κόσμο, στον οποίο ο «Ερευνητής» καλείται να διεκπεραιώσει μια έρευνα σχετικά με τις αυτοκτονίες στην «Επιχείρηση» και καταλήγει σε μια σπαραξικάρδια διαπίστωση απουσίας νοήματος της ζωής και της πορείας της. Το βιβλίο είναι αλληγορικό με ποικίλους συμβολισμούς. Η «Έρευνα» συμβολίζει την απέλπιδα και ανώφελη προσπάθεια της πορείας της ζωής, των ανθρώπων και της ιστορίας, η «Επιχείρηση» την ίδια τη ζωή και ο «Ερευνητής» ένα πιόνι σε μια παράλογη σκακιέρα, τον πρωταγωνιστή του παραλόγου. Όσο για την «Πόλη» αυτή παραπέμπει στο πλαίσιο στο οποίο εκδηλώνεται η ζωή, εφόσον η «Επιχείρηση» έχει ταυτιστεί μ’ αυτή και υπάρχει παντού μέσα σ’ αυτή.
Στην αρχή το μυθιστόρημα με παραπλανητικό τρόπο σε κατευθύνει στο ανάγνωσμα μιας συνηθισμένης έρευνας, με πολυποίκιλα εμπόδια, που θυμίζει θρίλερ, αλλά στην πορεία και στο τέλος γίνονται ολοφάνερες οι αλληγορίες και οι υπαρξιακές αναζητήσεις. Αφήνει υπαινιγμούς για ένα γλυκό πεσιμισμό όσον αφορά το ρόλο των ανθρώπων, τη ζωή, το νόημα της ύπαρξης και την πορεία της ιστορίας. Πόσο παράλογη φαίνεται η ζωή μας μπροστά στο ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε ως ανθρώπινα όντα, στις συναναστροφές μας με άλλους ανθρώπους, στοιβαγμένοι μέσα σε πόλεις με συνωστισμό, ακαλαίσθητες και απρόσωπες, όπου όλη η «Επιχείρηση» (η ζωή) δίνει τον παλμό του παραλόγου σ’ αυτές, με ευκατάστατους «Τουρίστες» και καταφρονεμένους «Εκτοπισμένους», με οικολογικές καταστροφές και μια γραφειοκρατία που μας πλαισιώνει ασφυκτικά, από τα νοσοκομεία, ως μια επιχείρηση, ως και το κράτος (ίσως αυτό να συμβολίζει ο «Αστυνόμος»). Πόσο παράλογη είναι η παραίτησή μας μπροστά στο παιχνίδι της ζωής, που μας γονατίζει με απώλειες, θανάτους, ματαιώσεις και κακουχίες.
Το βιβλίο έχει πολλά κοινά σημεία όχι μόνο με τον υπαρξιακό παραλογισμό του Καμύ, αλλά και με τον παραλογισμό του Κάφκα, τις ταινίες του Πολάνσκι «Ο ένοικος» και «Τσάιναταουν», καθώς και με το «1984» του Όργουελ.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΗΧΟΣ ΛΕΠΤΟΣ ΓΛΥΚΥΤΑΤΟΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ
ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
€19.45 €9.72
(-50%)
Κερδίζετε €9.73
Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
MARX KARL
€8.00 €4.00
(-50%)
Κερδίζετε €4.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS