
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ ΕΛΕΝΗΚωδ. Πολιτείας: 2760-2222
Τιμή Έκδοσης €16.60 | Τιμή Πολιτείας €11.62 |
Η τιμή Πολιτείας σε σύγκριση με τη τιμή έκδοσης είναι χαμηλότερη κατά 30%
- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων
Παρουσίαση
Απόσταγμα, σχεδόν βιωματικό, από την πολύχρονη διδασκαλία μου στη Σορβόννη, το πόνημα αυτό απευθύνεται σε όσους από τους Νεοέλληνες ταλανίζονται με το πρόβλημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας και στους ξένους (κυρίως τους Δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικάνους βλαστούς τους) που αρκούνται στην επιλεκτική γνώση του παρελθόντος τους.Στόχος μου λοιπόν να βάλω, κατά το δυνατόν, έστω εκ του πλαγίου και λάθρα σχεδόν, το Βυζάντιο στη θέση που τα επιτεύγματά του μας υπαγορεύουν: να πω συνοπτικά, εννοώ, αυτά που το αναδεικνύουν ως την πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και που εξηγούν, όχι μόνο το πολιτιστικό μεγαλείο του (και αυτό ανεπαρκώς ακόμη γνωστό), αλλά και την ασυνήθη για παγκόσμια δύναμη (όπως ήταν κάποτε το Βυζάντιο) μακροβιότητά του.
Με αυτό το σκεπτικό ως προτεραιότητα, η επιλογή των θεμάτων που ανέπτυξα και ανέλυσα εδώ (πλην του ιστορικού πλαισίου που προτείνω σαν καμβά, θα έλεγα, του κεντήματος) σχετίζεται κυρίως με φαινόμενα μακράς διάρκειας, που μπορούν κάπως να ερμηνεύσουν αντιδράσεις ατομικές ή ομαδικές των Βυζαντινών απέναντι στις προκλήσεις του καιρού τους και ίσως και να εξηγήσουν το "Γιατί" της βυζαντινής πολιτικής εμβέλειας. (Από τον πρόλογο της συγγραφέως)
Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣΜΕΡΟΣ Ι: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Α. Ίδρυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας
Β. Σταθμοί της Ιστορίας του Βυζαντίου
Γ. Η Αυτοκρατορία της Νίκαιας και η Μεγάλη Ιδέα. "Του χρόνου στην Κωνσταντινούπολη"
Δ. Κωνσταντινούπολη: Από τον έναν Κωνσταντίνο στον άλλο...
ΜΕΡΟΣ II: ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ
Α. Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία Β. Μακεδονία και Θεσσαλονίκη
Γ. Μεσόγειος
ΜΕΡΟΣ III: ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Α. Βασιλεύς και Βασιλεύουσα
Β. Βασιλεία και Ιεροσύνη
Γ. Ορθοδοξία
ΜΕΡΟΣ IV: Το ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Α. Βυζαντινοί πολίτες και ξένοι υπήκοοι
Β. Ο γειτονικός κόσμος
Γ. Λαοί του Εύξεινου Πόντου και Βυζάντιο
Δ. Βυζάντιο και Δύση
ΜΕΡΟΣ V: ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Α. Ιστορική ενοχή
Β. Το Μεταβυζάντιο
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:
aposdrak, sabas, Summerwind, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠ, chaidomi, aetios, nikolpan, nicolasgiannaros, demetpapad, karaman, metaleb3, Nefeli Karapiperi, gmiaoul, Kaffes, DIMIEPI, vivtheo, Панаётис, DIMITRIS KAZAKIDIS, fourky84, Spyros_m7, C Angelopoulos, Stavroula Maria Kousi, Reni78Κριτικές για το προϊόν
[23/08/2023] Reni78. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΒαθμολογία:

[03/08/2021] Γρηγόρης Αυξεντίου. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΕξαιρετική εισαγωγή στα βασικά ζητήματα της ανατολικορωμαϊκής-βυζαντινής ιστορίας, όπως το αίτημα παγκοσμιότητας της αυτοκρατορικής ιδεολογίας, η γεωγραφική της διάρθρωση, οι εξωτερικές απειλές, οι εκκλησιαστικές υποθέσεις κ.α.
Βαθμολογία:

[07/02/2019] The Big Brother. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΠρόκειται για ένα αξιόλογο έργο μιας συγγραφέως που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της Βυζαντινής Ιστορίας.Δεν ακολουθεί μια χρονολογική σειρά,αλλά εξετάζονται επιμέρους θέματα.Το βιβλίο δεν έχει υποσημειώσεις και διαβάζεται εύκολα. Είναι απαραίτητη όμως και η μελέτη άλλων έργων για να σχηματίσει κανείς εικόνα για το Βυζάντιο. Η Αρβελερ υπερασπιζεται το Βυζάντιο απέναντι σε αυτούς που το κατηγορούν.Οι Βυζαντινοί ήταν προσηλωμένοι στις ανθρωπιστικές αρχές, όπως φαίνεται σε πληθώρα γεγονότων.Το μπόλιασμα της αρχαίας δόξας με το κήρυγμα του Ευαγγελίου ήταν ένα μοναδικό κατόρθωμα.
Βαθμολογία:

[12/08/2014] angeta. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΒιβλίο που μου έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με τη σπουδαία χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία. Βυζάντιο: ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, με ενοποιητικούς όμως συντελεστές τη ρωμαϊκή παγκοσμιότητα, την χριστιανική (ορθόδοξη) οικουμενικότητα και τον εξελληνισμό. Ο εκάστοτε αυτοκράτορας ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια των σωμάτων της αχανούς επικράτειας και ο οικουμενικός πατριάρχης με τη σωτηρία των ψυχών των υπηκόων. Διακριτοί, κατά βάση, οι ρόλοι τους. Πολλοί εξωτερικοί εχθροί (Πέρσες, Σλάβοι, Άραβες, Ρώσοι, Νορμανδοί, Λατίνοι, τουρκομάνοι, Σελτζούκοι κτλ.), πολλές εσωτερικές έριδες ταλάνισαν τη σχέση της αυτοκρατορίας με τους ξένους και τους εγχώριους υπηκόους. Περίοδοι ακμής και παρακμής (οι πιο σκοτεινή περίοδος ήταν από τον 7ο ως τον 9ο αιώνα). Η «προδοσία» των σταυροφόρων με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Το λυκόφως της αυτοκρατορίας επί Παλαιολόγων, με την παραχώρηση εμπορικών προνομίων σε ιταλικές πόλεις όπως η Βενετία και η Γένουα και η τελική άλωση το 1453 από τους Οθωμανούς. Το χριστολογικό ζήτημα και η αντιμετώπιση των αιρέσεων. Οι εικονομαχίες, όχι θέμα πίστης και δόγματος, αλλά λειτουργικό, βασισμένο σε κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές ανατολικών περιοχών του Βυζαντίου με δυτικές περιοχές του Βυζαντίου. Ο Ρωμιός, όπως αποκαλείται ο Έλληνας, έχει τις καταβολές του στο Βυζάντιο, αυτή τη Νέα Ρώμη, Σιών και Ιερουσαλήμ. Η λέξη Έλλην άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους Βυζαντινούς από το 13ο αιώνα. Πιο πριν χαρακτήριζε τους ειδωλολάτρες.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι φανερά φορτισμένη, γράφοντας για αυτή τη σπουδαία αυτοκρατορία. Καλύπτει πολλά θέματα, γεωγραφικά, ιστορικά, θέματα που έχουν σχέση με τη θρησκεία και τις εθνότητες, τη σχέση του Βυζαντίου με τους ξένους, καθώς και τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας. Δεν είναι μια εκλαϊκευτική εργασία, είναι ωστόσο κατανοητή από έναν προσεκτικό αναγνώστη. Κρίμα που δεν αναφέρονται πηγές και δεν υπάρχουν παραπομπές. Το θεωρώ ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο ιστορίας!
Βαθμολογία:

[17/11/2013] angelikieaxarchou. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΓια να καταλάβει κανείς την κ. Αρβελέρ, πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του Βυζαντίου, αλλιώς δυσκολεύεται να παρακολουθήσει το βιβλίο της. Παρά ταυτα είναι πολύ ωραίο ανάγνωσμα.
Βαθμολογία:

Απλη και κατανοητη γλωσσα. Απαντα σε πολλα ερωτηματα. Το προτείνω σιγουρα, ειδικα για τους λατρεις τησ ιστοριας.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.