Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ, ΑΝΤΙΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ, ΑΝΤΙΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

+
-
ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2990-1271
Τιμή Έκδοσης
€12.80
Τιμή Πολιτείας
€8.96
(-30%)
Κερδίζετε €3.84


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το θέμα αυτής της μελέτης είναι συγκεκριμένο: η συγκρότηση του σημερινού αντιλαϊκιστικού λόγου. Σε αυτόν τον λόγο, η αυτόματη σχεδόν διάγνωση (κάποιου είδους) λαϊκισμού συνυπάρχει με ευρύτερες αξιώσεις για την ερμηνεία της κρίσης και των αιτίων της. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, ο αντιλαϊκιστικός λόγος ενεργοποιεί μια βασική αφετηριακή πεποίθηση: ότι ο λαϊκισμός, και ιδιαίτερα ένας αριστερόστροφος ή προοδευτικός/αντιστασιακός λαϊκισμός, συνιστά εδώ και καιρό τον κύριο στρατηγικό εχθρό κάθε έλλογης πολιτικής, κάθε μεταρρυθμιστικής αγαθής βούλησης. [...] Ο αντιλαϊκιστικός λόγος διεκδικεί πια με τη μεγαλύτερη ένταση το μονοπώλιο της ορθής χρήσης του δημόσιου λόγου και της πρακτικής πολιτικής φρόνησης. Εκδηλώνεται συγχρόνως ως η αυταπόδεικτη αλήθεια του πραγματικού, των όρων ύπαρξης και συγκρότησης της πραγματικής ζωής απέναντι στις "ονειροβασίες" των αντιπάλων του. [...] Η κυρίαρχη πολιτική κλίση του σημερινού αντιλαϊκισμού είναι ένας ολιγαρχικός ελιτισμός σε απόκλιση από τον πυρήνα αξιών μιας φιλελεύθερης και κοινωνικής δημοκρατίας. (Νικόλας Σεβαστάκης)
Η διαμάχη λαϊκισμού-αντιλαϊκισμού αναδύεται πλέον σε αξονική διαιρετική τομή της ελληνικής δημόσιας σφαίρας. Από τη μια, όπως ήταν αναμενόμενο, τα αιτήματα των κοινωνικών στρωμάτων και των πολιτών που βιώνουν τη βίαιη καθοδική κοινωνική κινητικότητα σταδιακά συντάσσονται μεταξύ τους σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο που αντιπαραθέτει τον "λαό" στις εγχώριες και ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Από την άλλη, όπως δεν ήταν το ίδιο αναμενόμενο, ανίκανες και απρόθυμες να οικειοποιηθούν παραγωγικά και να μετουσιώσουν το "λαϊκό", οι εν λόγω ελίτ επιχειρούν να το απωθήσουν ανάγοντάς το στο σύστοιχό του "λαϊκιστικό", στο οποίο βολικά φορτώνουν κάθε κακοδαιμονία. [...] Το κρίσιμο ερώτημα είναι μάλλον το εξής: πώς είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί ένας υπεύθυνος λαϊκός-δημοκρατικός πόλος - ένας υπεύθυνος, δημοκρατικός λαϊκισμός; [...] Πρόκειται για ένα στοίχημα ανοιχτό, μιας και ο δεσμός ανάμεσα στα λαϊκά-δημοκρατικά αιτήματα και τον φορέα, το πολιτικό υποκείμενο, που θα κατορθώσει να αναλάβει την αντιπροσώπευσή τους είναι αμφίδρομος, χαρακτηρίζεται από πλαστικότητα. Ο πολιτικός φορέας κατασκευάζει, επινοεί εκείνο που συγχρόνως αντιπροσωπεύει προσφέρει στον "λαό" μορφή και προσανατολισμό. (Γιάννης Σταυρακάκης)
Τα δύο κείμενα που συναπαρτίζουν τούτο το βιβλίο είναι επεξεργασμένες και σημαντικά τροποποιημένες εκδοχές των ομιλιών του Γιάννη Σταυρακάκη και του Νικόλα Σεβαστάκη στο διήμερο συνέδριο "Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και δημοκρατία". Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012, στο ΚΕΔΕΑ (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων) του ΑΠΘ. Σχετικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των ηχητικών καταγραφών όλων των ομιλιών και άλλων κειμένων, είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα www.anti-pop.gr. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Προλογικό Σημείωμα
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ: "ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΙΣΜΟΣ" - Από την πολιτική παθολογία στο πολιτισμικό κακό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΑΠΑΪΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN139789605040468
ΕκδότηςΝΕΦΕΛΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων104
Διαστάσεις21x12
Κωδικός Πολιτείας2990-1271
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

agrofylakas, dimbik, dimos

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak, effrosyni1976, gvardavas

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑΣ
EARLE PETER
€24.38 €12.19
(-50%)
Κερδίζετε €12.19

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS