HOMO LIBER
ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΒΒΑΣΚωδ. Πολιτείας: 0020-1280
Τιμή Έκδοσης €16.50 | Τιμή Πολιτείας €11.55 |
Η τιμή Πολιτείας σε σύγκριση με τη τιμή έκδοσης είναι χαμηλότερη κατά 30%
- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων
Παρουσίαση
HOMO LIBER - Άνθρωπος ο Ελεύθερος. Ο Μπαρούχ Σπινόζα όρισε με κρυστάλλινη διαύγεια τη στάση ζωής του: "Ο ελεύθερος άνθρωπος για κανένα άλλο πράγμα δεν σκέφτεται λιγότερο όσο για το θάνατο, και η σοφία του δεν είναι μελέτη θανάτου αλλά στοχασμός για τη ζωή " (Ηθική).Ο στοχασμός του για τη ζωή δεν γίνεται στο κενό, σε απουσία τόπου και σε κενό χρόνου. Αναπτύσσεται σε προσδιορισμένο τόπο αλλά με ορίζοντα τη συγκεκριμένη Ουτοπία (Έρνστ Μπλόχ), που δεν έχει και δεν βρίσκει ακόμα τόπο. Ξετυλίγεται στον παρόντα χρόνο αλλά με συνείδηση του παρόντος ως Ιστορίας.
Ο Homo Liber μένει πάντα πιστός στην "πατρίδα" του "μέσα στο χρόνο", όπως ονόμαζε την ιστορική Εποχή ο Λέων Τρότσκι.
Στοχασμός για τη ζωή είναι πρώτα πρώτα ο αναστοχασμός της ίδιας της Εποχής. Ζούμε στην Εποχή της μετάβασης, σε μέρες φόβου και τρόμου, αλλά και στον καιρό της Ελπίδας, τον νυν καιρό, όπου όλα τα ερωτήματα κι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στους ανέμους που αλλάζουν τα πάντα!
"Δικαιοσύνη, τη δικαιοσύνη ζητήσετε για να ζήσετε..." (Δευτερονόμιο). Κι η δικαιοσύνη είναι αδιαχώριστη από την ελευθερία, τη λύτρωση από όλα τα δεσμά που κάνουν τη ζωή να μην είναι ζωή αλλά εφιάλτης για επιβίωση. Οι υπερρεαλιστές είχαν δίκιο: πρέπει να μεταμορφώσουμε τον κόσμο τούτο, με τον τρόπο του Μαρξ, πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή σε αληθινή Ζωή, με τον τρόπο του Ρεμπώ.
Οι ποιητές του λόγου και της δράσης συνοδοιπορούν στα δοκίμια του βιβλίου, μαζί με τους καταπιεσμένους, στους δρόμους της Ζωής, στους δρόμους της Ελευθερίας. Ο Τίγρης του Ουίλλιαμ Μπλαίηκ συντροφεύει τους διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με τις αλλοπαρμένες ηρωίδες της Άκρας Ταπείνωσης της Ρέας Γαλανάκη. Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο Έρνστ Μπλόχ κι ο Αλαίν Μπαντιού περιδιαβάζουν στο Γκεζί Παρκ τις ώρες της εξέγερσης. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κι ο Ζαν Ζενέ, ο Λέων Τολστόι κι ο Ανδρέας Εμπειρίκος συναντούν τον Περουβιανό επαναστάτη Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι, τον Ντελέζ, τον Γκουατταρί, τους μαχητές του Μάη του '68 στους δρόμους της παγκοσμιότητας. Μέσα στα ερέβη, δεν παύουν να βλέπουν τον ορίζοντα: εν ούτω ζωή ην, και η ζωή ην το φως των ανθρώπων, και το φως εν τη σκοτία φαίνει, και η σκοτία ου κατέλαβεν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
DE LIBERTATEΕλευθερία - ...non ut Legem, sed ex amore
Επιλέγοντας την επιλογή
Homo liber
Ο ΑΙΩΝΑΣ
Τι αιώνα κάνει έξω; - Ο διανοούμενος, η εποχή, η πολιτική της αλήθειας
Ο Angelus Novus στον καιρό της Μεγάλης Ύφεσης
Ο William Blake στην Πλατεία Συντάγματος
Ο νυν καιρός - Σκέψεις για το μυθιστόρημα
Η Άκρα Ταπείνωση της Ρέας Γαλανάκη
Η ΕΙΣ ΑΔΟΥ ΚΑΘΟΔΟΣ
Theresienstadt - Ο αντισημιτισμός ως κρίση του πολιτισμού
Auschwitz: Το πραγματικό - Οι Κώδικες του Γιώργου Λαζόγκα
Η αθέατη πλευρά της τέφρας - Η Liza Pinhas διηγείται
Το Άουσβιτς sub specie future
ΕΝ ΕΙΚΟΝΙ ΔΙΑΠΟΡΕΥΕΤΑΙ...
Η τέχνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Το έργο της απουσίας
Kumi Ori - Φωτίζου... ή το Όνειρο του Πραγματικού
ΠΟΙΗΤΕΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΜΙΝΩ
Ο Ρωμαίος, η Ιουλιέττα και τα φαντάσματα των ταυτοτήτων
Λεβ Νικολάγιεβιτς Τολστόι - Η ανέφικτη αγάπη της ανθρωπότητας
Ο Ζντάνωφ και οι γάτες της Αχμάτοβα
Η αλληλογραφία Γιάννη Ρίτσου - Άρη Αλεξάνδρου - Καίτης Δρόσου
Η απόγνωση ως ευγένεια
Λέξεις των εσχάτων - Σκέψεις για τον Βύρωνα Λεοντάρη
Εν τη καμίνω - Ο βιβλικός ποιητής Α. Εμπειρίκος
Ο Jean Genet στον κόσμο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή
ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑΣ
Jose Carlos Mariategui - Μέσα από τους δρόμους της παγκοσμιότητας πλησιάζουμε τον εαυτό μας
Ο μονόδρομος των Καταπιεσμένων
Το πλήρωμα του Χρόνου - Michael Lowy: Walter Benjamin - Προμήνυμα κινδύνου
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Ορίζοντες του Μάη - Το υποκείμενο μπροστά στο παρόν
Η ουτοπία της εμμένειας - Η επανάσταση στους Deleuze και Guattari
Heimat - Η ανέστια Εστία ή Ένας περίπατος στο Gezi Park μαζί με τους Ernst Bloch, Walter Benjamin και Alain Badiou
Κριτικές για το προϊόν
[17/09/2017] Livorno. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΒαθμολογία:
Στον βιβλίο με τίτλο 'Homo Liber. Δοκίμια για την Εποχή, την Ποίηση και την Ελευθερία', ο μαρξιστής στοχαστής Σάββας Μιχαήλ συνεχίζει την αναζήτηση των ανοιχτών οριζόντων μέσα στην Ιστορία, μέσα στον Μπενγιαμικό 'νυν καιρό', μέσα στην 'ροή' των καθημερινών πράξεων & συμβολισμών.. Το βιβλίο περιλαμβάνει δοκίμια για την φιλοσοφική σκέψη του Μπαρούχ Σπινόζα, επι-φέρει και νοηματοδοτεί τις αξιώσεις της εθνικοσοσιαλιστικής-ναζιστικής βιοπολιτικής καθώς και τα όρια του στρατοπέδου εφαρμοσμένης 'θανατοπολιτικής' στο Άουσβιτς, εστιάζει στη 'γονιμότητα' της Εβραϊκής παράδοσης, στη γλώσσα του Μεσσιανικού, στη μία λέξη που διαχέει προβολές, αναπροσδιορίζοντας παράλληλα την σκέψη του Walter Benjamin, την ποιητική του Γιάννη Ρίτσου, την ίδια την ευρύτητα του συμβάντος: οι Ντελέζ & Γκουατταρί εντός μνήμης & εντός γίγνεσθαι, σε μία επάλληλη σειρά δοκιμίων που δια-κρατεί το γίγνεσθαι ως 'σπαραγμό'.. Συναρθρώνοντας την διαλεκτική του Μαρξισμού με την Εβραϊκή Μεσσιανική παράδοση, την ποίηση με την ιστορία, την επα-ανάσταση με την 'διάρρηξη', (προτού 'διαμελίσει' η επ-ανάσταση 'διαμελίζεται' ως λέξη-εννοιολόγηση), ο Σάββας Μιχαήλ 'συλλαμβάνει' την 'κρυφή' επιθυμία, αναλύει την νυν 'κρισιακότητα' του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, δια-τρέχει την πόλη της 'ανέστιας' προσδοκίας, της 'ενσάρκωσης' του 'μύθου', την πόλη 'τέκνο' της 'μήτρας' της ιστορίας, την στιγμή που διαρρηγνύει τις πλαισιώσεις του περιώνυμου 'τέλους της ιστορίας', αναζητώντας και φέροντας το απρόβλεπτο, το δυνητικό, το έκκεντρο ως 'εύφημη μνεία', την ανοιχτότητα ως ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση: από κοινού με τον Walter Benjamin, τον Ερνστ Μπλοχ, με το Ταλμούδ των ανθρώπινων δακρύων- ενοράσεων, με την 'διαφορικότητα' του Εβραϊσμού με την παρουσία της 'απουσίας', με τους νεκρούς ως όνομα: ως άλλη πρώτη λέξη.. Μαζί με τον Ζαν Ζενέ, σε ένα Παρίσι που 'βράζει' αναζητούν το σπαραγμένο 'προσωπείο' του άλλου και της ανθρωπότητας.. Η γραφή του Σάββα Μιχαήλ ζητά την επ-ανάσταση..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.