Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ: Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ

Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

+
-
GERONIMO (APACHE)
Κωδ. Πολιτείας: 0020-1293
Τιμή Έκδοσης
€14.90
Τιμή Πολιτείας
€10.43
(-30%)
Κερδίζετε €4.47


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Ο στρατηγός (των Μεξικανών) ήταν παλιός πολεμιστής. Ο άνεμος φυσούσε προς το μέρος μου, άκουγα τα λόγια του και καταλάβαινα σχεδόν όλα όσα έλεγε. Ιδού τι τους είπε περίπου: "Κύριοι αξιωματικοί, πέρα σε εκείνα τα ρυάκια βρίσκεται ο κόκκινος δαίμονας Τζερόνιμο και το μισητό ασκέρι του. Η σημερινή μέρα πρέπει να είναι η τελευταία του. Επιτεθείτε στα ρυάκια και από τις δύο πλευρές τους, σκοτώστε άνδρες γυναίκες και παιδιά, δεν θέλουμε αιχμαλώτους, τους Ινδιάνους τους θέλουμε νεκρούς"».
Από τη γέννηση το 1829 του Τζερόνιμο (Gokhla yeh ήταν το αρχικό ινδιάνικο όνομά του), Ινδιάνου Τσιρικάουα της φυλής των Απάτσι, ως το θάνατό του το 1909 στην αιχμαλωσία, εκπατρισμένου στη Φλόριντα, η αυτοβιογραφία του αφηγείται τον διαρκή αγώνα των διαφόρων φυλών των Απάτσι εναντίον των Μεξικανών, του αμερικάνικου στρατού και του λευκού ανθρώπου, προκειμένου να διατηρήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.
Το όνομά του είναι συνώνυμο με την αντίσταση των Ινδιάνων, και η ιστορία του είναι η ιστορία ενός ηρωικού και συχνά φρικιαστικού πολέμου. Ήταν σαμάνος του πολέμου, αρχηγός χάρη στην ασυνήθιστη έμφυτη νοημοσύνη του και στις πολεμικές του ικανότητες. Η αυτοβιογραφία του, ωστόσο, δεν αναφέρεται αποκλειστικά στη βίαιη δράση του. Προτού αφηγηθεί την προσωπική του ιστορία και την ιστορία της οριστικής ήττας της φυλής του, των αλλεπάλληλων προδοσιών και αθετήσεων των υποσχέσεων από τους λευκούς, ο Τζερόνιμο αρχίζει την αφήγησή του με την καταγωγή του κόσμου, μια υπέροχη ινδιάνικη κοσμογονία. Ακολούθως περιγράφει παραστατικά την ευτυχισμένη παιδική ηλικία του, την οικογένειά του, τη μετέπειτα ζωή του στερημένη από ελευθερία, αποκαλύπτει την προέλευση, τις παραδόσεις και τους άγραφους νόμους των Απάτσι, τη θρησκεία τους και, τέλος, το όραμά του για το μέλλον της φυλής του.
Αφού οι γηγενείς κάτοικοι της Αμερικής εξολοθρεύτηκαν από τους λευκούς, ο Τζερόνιμο έγινε ινδιάνικος θρύλος και παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας και της περηφάνιας των γηγενών Αμερικανών. Αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα το μεγαλείο και την παρακμή των Ινδιάνων. Ο Τζερόνιμο είναι μια μυθική φιγούρα της αμερικανικής ιστορίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Τα γεγονότα, οι λαϊκές παραδόσεις, η οργή, το χιούμορ, η τραγωδία και η ιστορία αναμειγνύονται πλουσιοπάροχα σ' αυτό το χρονικό». (Wall Street Journal)

«Η αυτοβιογραφία» του, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Παλμύρας Ισμυρίδου, είναι ένα κολάζ από αναμνήσεις ενός ανυπότακτου και περήφανου Απάτσι. Ουσιαστικά είναι όσα διηγήθηκε στον συνταγματάρχη S.M. Barett όταν ο αξιωματικός τον συνάντησε το 1901 καταβεβλημένο πια γέρο στους καταυλισμούς που τους είχε παραχωρήσει ο στρατός. [...] Ο Τζερόνιμο, ως πολεμικός αρχηγός της φυλής, επέδειξε στρατηγική ευφυία εφαρμόζοντας έναν ανελέητο ανταρτοπόλεμο, τη τακτική της ξαφνικής επίθεσης και γρήγορης φυγής που διδάσκεται ακόμα και σήμερα στις στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ». (Δημήτρης Αναστασόπουλος, bookpress.gr, 27/01/2017)

Περιεχόμενα

Frederick W. Turner III: Εισαγωγή
Frederick W. Turner III: Παρατηρήσεις σχετικά με το κείμενο
S.M. Barrett: Προλογικό σημείωμα
S.M. Barrett: Πρόλογος
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ - Οι Απάτσι
Η καταγωγή των Ινδιάνων Απάτσι
Υποδιαιρέσεις της φυλής των Απάτσι
Παιδική ηλικία
Ψυχαγωγία, ήθη και έθιμα της φυλής
Η οικογένεια
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ - Οι Μεξικανοί
Κασκίγιε
Δίνοντας δύσκολες μάχες
Επιδρομές με επιτυχή έκβαση
Επιτυχίες και αποτυχίες
Λυσσώδεις συγκρούσεις
Η πιο σφοδρή πολεμική σύγκρουση του Τζερόνιμο
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ - Οι λευκοί
Η έλευση των λευκών
Η μεγαλύτερη προδοσία
Μετατοπίσεις
Στη φυλακή και στο μονοπάτι του πολέμου
Η τελευταία αντίσταση
Αιχμάλωτος πολέμου
ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ - Το παλιό και το καινούργιο
Οι άγραφοι νόμοι των Απάτσι
Στην Παγκόσμια Έκθεση
Θρησκεία
Ελπίδες για το μέλλον
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Η παράδοση του Τζερόνιμο
Επιλεγμένη βιβλιογραφία
Ευχαριστίες
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςGERONIMO - HIS OWN STORY
ISBN139789605052591
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2016
Αριθμός σελίδων232
Διαστάσεις21x12
ΜετάφρασηΙΣΜΥΡΙΔΟΥ ΠΑΛΜΥΡΑ
ΕπιμέλειαΜΠΑΡΕΤ Μ. Σ.
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ (ΑΠΑΤΣΙ)
Κωδικός Πολιτείας0020-1293
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino, DEPALMIR, kanstan, thanos2019

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ΦΜ70

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
POUND EZRA
€16.00 €8.00
(-50%)
Κερδίζετε €8.00
ΗΧΟΣ ΛΕΠΤΟΣ ΓΛΥΚΥΤΑΤΟΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ
ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
€19.45 €9.72
(-50%)
Κερδίζετε €9.73

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS