Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΕΜ ΑΡΧΑΙΚΕΣ ΚΟΡΕΣ

ΑΡΧΑΙΚΕΣ ΚΟΡΕΣ

ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

+
-
ΚΑΡΑΚΑΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 0020-1338
Τιμή Έκδοσης
€88.00
Τιμή Πολιτείας
€61.60
(-30%)
Κερδίζετε €26.40


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Για ποιο λόγο φιλοτεχνούνταν οι Κόρες στην αρχαία Ελλάδα και πώς ερμηνεύονται αυτές οι μαρμάρινες κορασίδες; Ποιο ήταν το μήνυμα που έστελναν; Ποιες παριστάνουν; Η συγγραφέας του βιβλίου απαντά στα ερωτήματα αυτά, βασιζόμενη στις εκτενείς έρευνές της.
Οι εξαιρετικής τέχνης, σμιλευμένες σε μάρμαρο Κόρες ήταν ευρέως διαδεδομένες από τα μέσα του 7ου ώς τον 5ο αι. π.Χ. σε όλο τον τότε ελληνικό κόσμο. Αφιερώνονταν ως αναθήματα σε διάφορα ιερά, αλλά τοποθετούνταν και ως επιτύμβια μνημεία σε τάφους νεαρών κοριτσιών.
Το γεγονός της ανακάλυψης ενός εντυπωσιακά μεγάλου αριθμού αρχαϊκών Κορών (δεκατέσσερα αγάλματα) μια μέρα του Ιανουαρίου 1886, παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α' στην Ακρόπολη των Αθηνών, έδωσε το έναυσμα για τη μελέτη των νεανικών αυτών μορφών με τα πολύπτυχα επιζωγραφισμένα ενδύματα, τα ιδιαίτερα χτενίσματα και τα ποικίλα κοσμήματα, που κρατούσαν μια προσφορά στο χέρι.
Μέχρι σήμερα πολλοί μελετητές ασχολήθηκαν κυρίως με την τυπολογική και χρονολογική κατάταξη αυτών των αρχαϊκών αγαλμάτων, με τον προσδιορισμό της καλλιτεχνικής τεχνοτροπίας τους και, όποτε ήταν δυνατό, με τη σύνδεσή τους με γνωστούς γλύπτες.
Ωστόσο, έως τώρα δεν έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά τα επιστημονικά ερωτήματα που πάντα υπήρχαν γύρω από την ερμηνεία και το συμβολισμό τους.
Η συγγραφέας Κατερίνα Καρακάση ακολουθεί νέους ερευνητικούς δρόμους στην αναζήτηση απαντήσεων, διαφορετικούς από τους ήδη καθιερωμένους στην προγενέστερη έρευνα.
Αρχικά, παρουσιάζονται όλες οι μέχρι σήμερα γνωστές Κόρες. Αναλύονται όλα τα εξωτερικά τους γνωρίσματα και μελετώνται μεμονωμένα ειδικά στοιχεία, τα οποία αξιολογούνται έτσι ώστε να προκύψει μια συνολική ερμηνεία των γλυπτών. Επιχειρείται επίσης ο προσδιορισμός της αρχικής θέσης στην οποία είχε στηθεί η καθεμιά Κόρη και το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο που καθόρισε την ανάθεσή της.
Τέλος, η Κατερίνα Καρακάση επικεντρώνεται στο μείζον ζήτημα της ερμηνείας και της λειτουργίας των Κορών. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

"Η εργασία της Κατερίνας Καρακάση είναι μια τιμή, κυρίως για τη βιβλιογραφικά εξαντλητική και φωτογραφικά άψογη τεκμηρίωση των υπό εξέταση έργων, τα οποία προσφέρονται πλουσιοπάροχα πλέον στις απαιτήσεις κάθε περαιτέρω ερευνητικής βυθοσκόπησης. Πέρα από τα επιμέρους πορίσματα που συνθέτουν τις προσωπικές απόψεις της συγγραφέως, θα πρέπει να εξαρθεί η κατοχύρωση του αντικειμένου από κάθε άποψη. Όπως καταλαβαίνετε, αναφέρομαι σε μια αξία καθ?εαυτήν, για την εξασφάλιση της μελλοντικής ζωής των έργων, για τη διάρκεια αλλά και την ένταση της εκπομπής των μηνυμάτων τους, στα μήκη των κυμάτων και στις κεραίες όλων των άλλων μελετητών, στα νέα ερευνητικά ερεθίσματα και στις απρόβλεπτες περιέργειες του ερμηνευτικού προβληματισμού". (Από την εισήγηση του ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑ, τέως διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, κατά την παρουσίαση της γερμανικής έκδοσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2002)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Εισαγωγή
Εισαγωγή στην ελληνική έκδοση (2017)
ΣΑΜΟΣ
ΔΙΔΥΜΑ ΚΑΙ ΜΙΛΗΤΟΣ
ΘΕΑΓΓΕΛΑ
ΚΛΑΡΟΣ
ΕΡΥΘΡΕΣ
ΚΛΑΖΟΜΕΝΕΣ
Η ΚΟΡΗ "ΤΗΣ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ"
ΔΗΛΟΣ
ΝΑΞΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΠΑΡΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΘΑΣΟΣ
ΧΙΟΣ
ΚΥΡΗΝΗ
ΑΙΓΙΝΑ
ΡΟΔΟΣ
ΑΤΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΑ ΑΘΗΝΑΣ
ΒΟΙΩΤΙΣ
Παράρτημα
Εικόνες
Λεπτομέρειες
ISBN139789605052782
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων282
Διαστάσεις33x25
ΜετάφρασηΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΤΙΝΑ
ΕπιμέλειαΔΟΥΛΦΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Κωδικός Πολιτείας0020-1338
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΣ
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50
ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΠΕΜΠΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS