Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ // ΕΦΤΑ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΙ ΤΑ

Ο Χριστός στα χιόνια

Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι

+
-
ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0020-1537
Τιμή Έκδοσης
€10.50
Τιμή Πολιτείας
€8.40
(-20%)
Κερδίζετε €2.10


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στο σημείωμα που προέταξε η Λαρίσα Ταρκόφσκαγια στο Μαρτυρολόγιο του Αντρέι Ταρκόφσκι, χαρακτηρίζει τον σύζυγό της "κατεξοχήν Ρώσο καλλιτέχνη που, παρ' όλα αυτά, ανήκει στον κόσμο ολόκληρο". Σοφός λόγος. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης-στοχαστής έχασε βίαια την πατρίδα του ως τόπο, ως τρόπο όμως, ως πνευματικό τρόπο ανάγνωσης και βίωσης του κόσμου, δεν την έχασε ποτέ. Η ρωσοκεντρική οπτική του δεν ήταν απλώς μια κληρονομιά ούτε βέβαια μια σύμπτωση· ήταν απόρροια διανοητικής απόφασης και συναισθηματικής αφιέρωσης.
Για τον Ταρκόφσκι, ο ρωσικός τρόπος, κορυφαίο γνώρισμα του οποίου είναι ο θρησκευτικός και θεολογικός στοχασμός, αποκρυσταλλώθηκε ιδεωδώς στο έργο του Φιόντορ Ντοστογέφσκι. Γι' αυτό και ήδη στην πρώτη εγγραφή του Μαρτυρολογίου (30.4.1970) προσδιορίζει τη βαθύτερη επιθυμία του: "Για τον ίδιο τον Φιόντορ Μιχαήλοβιτς θα 'πρεπε να γυριστεί μια ταινία... για το χαρακτήρα του, τον Θεό του, τους δαίμονές του, τις δημιουργίες του. [...] Προς το παρόν πρέπει να διαβάσω όλα όσα έγραψε και όλα όσα γράφτηκαν γι' αυτόν και επιπλέον όλους τους Ρώσους θρησκευτικούς φιλοσόφους. [...] Στον Ντοστογέφσκι μπορεί να περικλείονται όλα όσα θέλω να πραγματοποιήσω εγώ στις ταινίες μου".
Στις εφτά ταινίες του, αλλά και στον πεζό του λόγο, ο Ρώσος κινηματογραφιστής μελέτησε βαθιά τα ανθρώπινα -τον πόλεμο, τον έρωτα, την πίστη και την απελπισία, τη φαρμακερή νοσταλγία, τη συρρίκνωση της πνευματικότητας, τον κίνδυνο ενός γενικού αφανισμού, το νόημα της ύπαρξης- στοχαζόμενος τα θεία. Για τον Ταρκόφσκι, στη δική μου ακοή, το ερώτημα για το τι ο Θεός, τι ο άνθρωπος και τι το άνάμεσό τους συγκαταλέγεται στα τρέχοντα και το απολύτως εγκόσμια. "Ο άνθρωπος ", λέει, "η κορωνίς της φύσεως", έφτασε στη γη σε σκοπό να μάθει γιατί γεννήθηκε ή γιατί τον έστειλαν εδώ. Και με τη βοήθεια του ανθρώπου γνωρίζει κι ο Δημιουργός τον εαυτό του. Αυτή η πορεία ονομάστηκε "εξέλιξη" και τη συνοδεύει πάντοτε η οδυνηρή διαδικασία της αυτογνωσίας ".
Ο Χριστός στα χιόνια, όπου το μερίδιο της φαντασίας είναι ισοδύναμο με το μερίδιο των εξακριβωμένων στοιχείων, δεν είναι μια εκλογοτεχνισμένη βιογραφία η εργογραφία του Ταρκόφσκι. Είναι η βιογραφία της δικής μου ανάγνωσης ενός έργου που το οργάνωσε η αγωνία για τον άνθρωπο ως δυνατότητα: δυνατότητα ήθους, ποιότητας, προσφοράς, αυτοθυσίας, καλοσύνης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΟΔΙΑ
ΝΥΧΤΑ ΠΡΩΤΗ
Δωδεκαετής [ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ, 1962]
ΝΥΧΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
Θεογραφία [ΑΝΤΡΕΪ ΡΟΥΜΠΛΙΟΦ, 1966]
ΝΥΧΤΑ ΤΡΙΤΗ
Σολάρις [ΣΟΛΑΡΙΣ, 1972]
ΝΥΧΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ
Καθρέφτης [Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ, 1975]
ΝΥΧΤΑ ΠΕΜΠΤΗ
Η γυναίκα του Στάλκερ [ΣΤΑΛΚΕΡ, 1979]
ΝΥΧΤΑ ΕΚΤΗ
Προμηθέας αυτοπυρπολούμενος [ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, 1983]
ΝΥΧΤΑ ΕΒΔΟΜΗ
Ένα παιδί [ΘΥΣΙΑ, 1986]
ΕΞΟΔΟΣ / ΠΕΤΡΙΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Λεπτομέρειες
ISBN139789605055608
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2022
Αριθμός σελίδων72
Διαστάσεις21x13
Κωδικός Πολιτείας0020-1537
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

γαρυφαλιά, geopap1984, Φωτεινη_Δ, nxara, Achilles Kokkinidis

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΘΟΣ
ΡΟΜΒΟΣ ΤΕΟΣ
€9.54 €3.82
(-60%)
Κερδίζετε €5.72
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
SCHWEBLIN SAMANTA
€8.70 €4.35
(-50%)
Κερδίζετε €4.35

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS