Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΥΝΑΣΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΥΝΑΣΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

+
-
ΧΑΤΖΗΙΩΣΗΦ Χ. ΧΡΗΣΤΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3351-0276
Τιμή Έκδοσης
€28.00
Τιμή Πολιτείας
€19.60
(-30%)
Κερδίζετε €8.40


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

H Συνασός, όπως εξάλλου οι περισσότερες ελληνορθόδοξες τοπικές κοινωνίες της Μικράς Ασίας, δεν είχε ιστορία αλλά μόνον "ήθη και έθιμα". O συγγραφέας βασίζεται στα σημαντικά κοινοτικά αρχεία της Συνασού, στα οθωμανικά κρατικά αρχεία, στον Τύπο της Κωνσταντινούπολης και σε πολυάριθμα ιδιωτικά αρχεία για να ξεδιπλώσει στις σελίδες του βιβλίου τη ζωή και τη δράση των κατοίκων μιας ελληνόφωνης κοινότητας που οι παλαιότερες μνείες που την αφορούν ανάγονται στον 13ο αιώνα. H ιστορία της Συνασού από τον 18ο αιώνα, οπότε και πληθαίνουν τα στοιχεία για αυτήν, συνδυάζει το τοπικό με την κλίμακα της Αυτοκρατορίας, την αγροτική παραγωγή με τις συντεχνίες της Πόλης, την οθωμανική πραγματικότητα με την απήχηση του ελληνικού εθνικισμού.
Tο φυσικό περιβάλλον, οι έμφυλες σχέσεις, η κληρονομική διαδοχή, η φορολογία ήταν οι παράγοντες που συνέτειναν στη σταθερότητα της τοπικής κοινωνίας, με τη δημογεροντία να φροντίζει για τη διαιώνιση των ισορροπιών και την αναπαραγωγή του συστήματος. Oι οικονομικές δραστηριότητες, και ιδιαίτερα οι αστικές στην Πόλη, μαζί με την εκπαίδευση, ήταν οι παράγοντες που έφερναν την κίνηση στην τοπική κοινωνία. Mια κίνηση που διαβάζεται στην ίδια την εξέλιξη του τοπίου και της εγχώριας αρχιτεκτονικής, στη μετανάστευση και τους ιδεολογικούς αναπροσανατολισμούς των κατοίκων.
Tο βιβλίο προτείνει απαντήσεις και επισημαίνει τα ερωτήματα που παραμένουν ανοικτά στο ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες της Μικράς Ασίας και τους μεγάλους σχηματισμούς στην Oθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και σε εκείνο των ανταγωνιστικών εθνοποιητικών διαδικασιών στη διάρκεια του 19ου αιώνα. Στο τελικό κεφάλαιο παρουσιάζεται η πορεία κοινωνικής ενσωμάτωσης των Συνασιτών προσφύγων μετά την Ανταλλαγή του 1924 και αναλύεται η διαδικασία ενσωμάτωσης του παρελθόντος τους στο κυρίαρχο σχήμα της ελληνικής ιστορίας μέσω μιας λαογραφικής προσέγγισης εκτός τόπου και χρόνου. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Ο χώρος
Ο έλεγχος των γυναικών
Φυσικός και βασιλικός νόμος. Η κληρονομική διαδοχή
Η δημογεροντία
Φόροι και εξουσία
Η οικονομία
Σχολείο και πατρίδα
Ιστορία ενός τόπου χωρίς ιστορία
Επίλογος: Η αναζήτηση της χαμένης κοινότητας
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΕΚ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ)
ΣειράΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2005
Αριθμός σελίδων480
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ
Κωδικός Πολιτείας3351-0276
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS