Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ // ΠΩΣ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

ΠΩΣ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ

+
-
RIDLEY MATT
Κωδ. Πολιτείας: 3351-0548
Τιμή Έκδοσης
€20.00
Τιμή Πολιτείας
€14.00
(-30%)
Κερδίζετε €6.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Εδώ και διακόσια χρόνια οι πεσιμιστές έχουν κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο, επιμένοντας ότι τα πράγματα θα γίνουν σύντομα πολύ χειρότερα. Στην πραγματικότητα όμως η ζωή βελτιώνεται - και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πρόσβαση στην τροφή, το εισόδημα και το προσδόκιμο ζωής βρίσκονται σε άνοδο οι αρρώστιες, η παιδική θνησιμότητα και η βία μειώνονται σε όλη την υφήλιο. Η Αφρική βγαίνει από τη φτώχεια ακολουθώντας την Ασία το Διαδίκτυο, το κινητό τηλέφωνο και η μεταφορά εμπορευμάτων με κοντέινερ κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο πλούσια από όσο ποτέ στο παρελθόν. Ο συλλογικός μας εγκέφαλος (οι διασυνδεδεμένες δεξιότητες και γνώσεις της ανθρωπότητας) μας έχει προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, και φαίνεται να μας επιφυλάσσει ασύλληπτες εξελίξεις για το μέλλον.
Σε αυτή την τολμηρή και εγκαρδιωτική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται στη θετική κατεύθυνση μέσω της ανταλλαγής και της εξειδίκευσης, ο γνωστός συγγραφέας Ματτ Ρίντλεϋ δεν αρκείται στο να περιγράψει πώς βελτιώνονται τα πράγματα. Εξηγεί επίσης το γιατί. Ένα πνευματώδες, αναζωογονητικό και διαφωτιστικό έργο που καλύπτει όλο το εύρος της ανθρώπινης ιστορίας από την Εποχή του Λίθου μέχρι το Διαδίκτυο, η "Ορθολογική αισιοδοξία" θα αλλάξει την αντίληψή σας για τον κόσμο προς το καλύτερο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Πιστεύω λοιπόν ότι τον 21ο αιώνα θα βιώσουμε τη συνεχή εξάπλωση της καταλλαξίας που είναι -σύμφωνα με τον εισηγητή του όρου Χάγιεκ- η αυθόρμητη τάξη που δημιουργείται μέσω της ανταλλαγής και της εξειδίκευσης. Η νοημοσύνη θα γίνεται όλο και πιο συλλογική η καινοτομία και η τάξη θα γεννιούνται όλο και πιο πολύ από τα κάτω η εργασία θα γίνεται όλο και πιο εξειδικευμένη, η αναψυχή όλο και πιο ποικιλόμορφη. Οι μεγάλες εταιρείες, τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνητικές γραφειοκρατίες θα αποδιαρθρωθούν και θα κατακερματιστούν, όπως συνέβη στο παρελθόν με τους φορείς κεντρικού σχεδιασμού». (Απόσπασμα από το βιβλίο)

«Ο φανατικός της μιας πλευράς θα σπεύσει να τοποθετήσει τον συγγραφέα στους απολογητές του «νεοφιλελευθερισμού», ενώ ο φανατικός της άλλης θα παραβλέψει ένα σωρό κενά στην ανάλυσή του, απλώς και μόνο επειδή ο Ρίντλεϋ εκθειάζει τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Δεν θα συνιστούσα να διαβαστεί με κανέναν από τους δύο τρόπους. Θα αδικήσει τον συγγραφέα, αλλά και θα επιτρέψει στις προκαταλήψεις, ένθεν κακείθεν, να στερήσουν από τον αναγνώστη τη δυνατότητα να μάθει πολλά πράγματα. Γιατί με αυτό το βιβλίο μαθαίνεις, πράγματι, πολλά πράγματα. Ακόμη και αν δεν συμφωνείς, στο τέλος, με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο συγγραφέας.» (Γιώργος Σιακαντάρης, BookPress.gr, 29/1/18)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Κεφάλαιο 1. Ένα καλύτερο σήμερα: το πρωτοφανές παρόν
Κεφάλαιο 2. Ο συλλογικός εγκέφαλος: η ανταλλαγή και η εξειδίκευση τα τελευταία 200.000 χρόνια
Κεφάλαιο 3. Η κατασκευή της αρετής: ο αντιπραγματισμός, η εμπιστοσύνη και οι κανόνες τα τελευταία 50.000 χρόνια
Κεφάλαιο 4. Εξασφαλίζοντας τροφή για εννέα δισεκατομμύρια ανθρώπους: Η γεωργία και η κτηνοτροφία τα τελευταία 10.000 χρόνια
Κεφάλαιο 5. Ο θρίαμβος των πόλεων: το εμπόριο τα τελευταία 5000 χρόνια
Κεφάλαιο 6. Αποφεύγοντας την παγίδα του Μάλθους: ο πληθυσμός μετά το 1200
Κεφάλαιο 7. Η απελευθέρωση των σκλάβων: η ενέργεια μετά το 1700
Κεφάλαιο 8. Η εφεύρεση της εφεύρεσης: οι αύξουσες αποδόσεις μετά το 1800
Κεφάλαιο 9. Σημεία καμπής: ο πεσιμισμός μετά το 1900
Κεφάλαιο 10. Οι δύο μεγάλες αιτίες του σύγχρονου πεσιμισμού: Η Αφρική και το κλίμα μετά το 2010
Κεφάλαιο 11. Η "καταλλαξία": ορθολογική αισιοδοξία για το 2100
Ευχαριστίες
Σημειώσεις
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE RATIONAL OPTIMIST
ISBN139789605245009
ΕκδότηςΠΕΚ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ)
ΣειράΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΛΑΙΚΕΥΣΗ / SCI-CLOPEDIA-2
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων390
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΒΙΔΑΛΗ ΕΛΣΑ
ΕπιμέλειαΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΡΙΝΤΛΕΙ ΜΑΤ
Κωδικός Πολιτείας3351-0548
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimbik, pantsap, kkaravassilis, KOSTASKLF, agrofylakas, Μιλτιάδης Μ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

nikolaras, kkaravassilis, sotkil, DORA7, Μιλτιάδης Μ

Κριτικές για το προϊόν

[08/12/2021] Μιλτιάδης Μ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το γεγονός ότι ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο οφείλεται στην εξειδίκευση και στη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Εξετάζοντας την εξελικτική πορεία του ανθρώπου από την παλαιολιθική εποχή ως τις μέρες μας, ο Ρίντλεϊ διαπιστώνει ότι η πρόοδος ήταν αποτέλεσμα των επαφών μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Υπήρξαν δυστυχώς και άγριες συγκρούσεις, υπήρξαν καταστρεπτικοί πόλεμοι. Όμως αυτά τα πισωγυρίσματα δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πρόοδο. Διότι τις περισσότερες φορές, ακόμα και οι συγκρούσεις, οι κατακτήσεις και οι καταστροφές συνοδεύτηκαν από ανταλλαγή κουλτούρας και εμπλουτισμό της συλλογικής εμπειρίας μας. Αυτή η ανταλλαγή (προϊόντων, τρόπου σκέψης, ηθών, αντιλήψεων κ.λπ.) ήταν που οδήγησε νομοτελειακά στην πρόοδο. Μέσω της ανταλαγής διαδόθηκε η γνώση, η τεχνολογία, οι εφευρέσεις αλλά και οι εξελίξεις τους με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πορεία αυτή είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Ο συγγραφέας με νηφάλιο και μεθοδικό τρόπο διαλύει μύθους και μπερδεμένα ζητήματα με γνώμονα την ορθολογική σκέψη για να αποδείξει ότι πίσω από τους στείρους συναισθηματισμούς και τις φαντασιοπληξίες των ρομαντικών, βρίσκεται ένας θαυμαστός γενναίος κόσμος, ο κόσμος μας. Παρά τα κατά καιρούς πισωγυρίσματα, ο κόσμος μας εξελίχθηκε στην καλύτερη μέχρι τώρα εκδοχή του, και μάλιστα οι προοπτικές για το μέλλον είναι πολύ πιο ευοίωνες απ'όσο θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ποτέ! Στ' αλήθεια, ένα υπέροχο βιβλίο !
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
SABAHATTIN ALI
€12.00 €6.00
(-50%)
Κερδίζετε €6.00
ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS