Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Η τιμή και το χρήμα

+
-
ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3351-0592
Τιμή Έκδοσης
€12.00
Τιμή Πολιτείας
€8.40
(-30%)
Κερδίζετε €3.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η "Τιμή και το χρήμα" του Κωνσταντίνου Θεοτόκη είναι ένα έργο για τον ρόλο του χρήματος στον έρωτα και τις οικογενειακές σχέσεις στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα. Η νεαρή ηρωίδα Ρήνη ερωτεύεται έναν νέο από ανώτερη τάξη. Η μητέρα της όμως αρνείται να δώσει την προίκα που θέλει ο υποψήφιος γαμπρός, ακόμη κι όταν εκείνος κλέβει την κόρη της. Μέσα από μια ιστορία απλή και σύντομη, ο συγγραφέας κατορθώνει να αποτυπώσει με παραστατική δύναμη και κριτική σκέψη ένα διαχρονικό και καίριο κοινωνικό πρόβλημα, με μια πολύ προωθημένη για την ελληνική πραγματικότητα της εποχής αντιμετώπιση του γυναικείου ζητήματος.
Η μελέτη της Έρης Σταυροπούλου, με αφετηρία το έργο του Θεοτόκη, επιχειρεί να φωτίσει το θέμα της ερωτευμένης γυναίκας στην ελληνική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα ως τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα παραδείγματα από έργα των Κωστή Παλαμά, Καλλιρρόης Παρρέν, Γρηγόριου Ξενόπουλου, Κώστα Χατζόπουλου, Νίκου Καζαντζάκη, Μπαλζάκ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Ίψεν, Χάρντυ, Στρίντμπεργκ, Τσέχωφ κ.ά. δείχνουν ότι, σε μια περίοδο αγώνων για μόρφωση, ισότητα και ουσιαστική απελευθέρωση της γυναίκας, η λογοτεχνία προβάλλει τραγικές ερωτικές ιστορίες, που συγκρούονται με οικονομικά συμφέροντα ή διακόπτονται βίαια όταν η κοινωνική ηθική δεν επιτρέπει την ευόδωση του ερωτικού αισθήματος. Ανάμεσα στις ηρωίδες των ιστοριών αυτών η Ρήνη ξεχωρίζει για τη θαρραλέα στάση της και την υπεράσπιση του δικαιώματός της στη ζωή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Έρη Σταυροπούλου
Οι ερωτευμένες ηρωίδες στην πεζογραφία του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και οι λογοτεχνικές αδελφές τους: παραλλαγές μιας τυπολογίας
Εισαγωγικά
Ο εισηγητής της κοινωνιστικής πεζογραφίας
Η τιμή και το χρήμα
Η υπόθεση και η αφιέρωση
Τα λογοτεχνικά και τα ιστορικά πρόσωπα
Αφηγηματικές τεχνικές
Γλώσσα και ύφος
Έργο με θέση
Η οπτικοποίηση του λόγου
Προς μια τυπολογία των ερωτευμένων ηρωίδων
«Άγγελοι» και «δαίμονες»
Οι απόγονοι της Εύας
Από την άγνοια στη γνώση - Η πορεία προς την αυτογνωσία
«Ηθική» που σκοτώνει
Η αυτοκτονία ως διέξοδος
Το όνειρο μιας νέας πραγματικότητας
Συμπερασμστικά
Εκδοτικό σημείωμα
Ευχαριστίες
Λεπτομέρειες
ISBN139789605245412
ΕκδότηςΠΕΚ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ)
ΣειράΠΑΛΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΝΕΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 6
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2019
Αριθμός σελίδων304
Διαστάσεις17x12
Κωδικός Πολιτείας3351-0592
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΙωάνναΑρτεμάκη

Κριτικές για το προϊόν

[22/11/2023] MMar23.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ποια η τιμή του χρήματος, και αντίστροφα, πόσο κοστίζει η τιμή;
Υπέροχο ανάγνωσμα, καθηλωτικής απλότητας! Το κερκυραϊκό ιδίωμα μπορεί να προβληματίσει τον αναγνώστη στις πρώτες σελίδες, γρήγορα όμως ξεπερνιέται η όποια δυσκολία, η οποία μάλιστα μετατρέπεται σε πρόσφορο όχημα για να τον βοηθήσει να ενταχθεί καλύτερα στον χωροχρόνο. Η κεντρική ιστορία εστιάζεται στους κοινωνικούς περιορισμούς που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες της εποχής, είτε αφορούσαν παντρεμένες μητέρες, είτε ανύπαντρες κόρες. Εντούτοις, ο Θεοτόκης σχολιάζει και άλλα ζητήματα, δίχως να εκτρέπεται από το θέμα του. Επίσης, δεν επιδιώκει να "διδάξει το σωστό" στον αναγνώστη του πάνω στα θέματα αυτά, παρά τον αφήνει να μορφώσει μόνος του άποψη παρουσιάζοντάς του απλά τα γεγονότα. Εντυπωσιακή δε, είναι και η εξέλιξη των χαρακτήρων και ειδικά της Ρήνης. Πολύ ωραία συνοδεύει το διήγημα και η δουλειά της Σταυροπούλου!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

MENSA - ΕΞΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ
FOULTON JOSEPHINE
€12.80 €5.76
(-55%)
Κερδίζετε €7.04
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
RICHIE ROBERT
€24.70 €9.88
(-60%)
Κερδίζετε €14.82

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS