Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΑ ΚΑΤΣΑΝΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ // ΠΛΑΙΣΙΑ 1987

ΤΑ ΚΑΤΣΑΝΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΠΛΑΙΣΙΑ 1987

+
-
-
Κωδ. Πολιτείας: 1250-0881
Τιμή Έκδοσης
€12.78
Τιμή Πολιτείας
€9.58
(-25%)
Κερδίζετε €3.20


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Όπως κάθε τόπος, κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα μικρό ή μεγάλο, έχει τα δικά του εκφραστικά πολιτιστικά στοιχεία μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και το Δημοτικό τραγούδι, έτσι και τα χωριά μας, τα Κατσανοχώρια Ιωαννίνων, έχουν τα δικά τους εκφραστικά πολιτιστικά στοιχεία, συνεπώς και Δημοτικά τραγούδια.
Είναι γνωστό πως σε κάθε τόπο το Δημοτικό τραγούδι είναι η ευγενικώτερη έκφραση των αισθημάτων του λαού του, η πηγαία έκφραση του ψυχικού του μεγαλείου που με τον τρόπο που κάθε φορά εκδηλώνεται, οδηγεί τον άνθρωπο σ' επίπεδα ψυχικής ανατάσεως, εισάγοντάς τον σε αντίστοιχα συναισθηματικά πεδία, προς τα αίτια που προκάλεσαν το τραγούδι και τους σκοπούς που υπηρετεί αυτό.
Γι' αυτό τα Δημοτικά τραγούδια κάθε τόπου δεν μπορούν, κατά τη γνώμη μας και συμφωνούν σ' αυτό πολλοί επιστήμονες της Λαογραφίας, να καταγραφούν όλα μαζί σε μια σειρά χωρίς σύστημα. Δεν έχουν όλα την ίδια αφετηρία δημιουργίας τους, δεν εξυπηρετούν όλα τους ίδιους σκοπούς και δεν εκφράζονται υπό τις ίδιες συνθήκες. Πολλοί επιστήμονες χρησιμοποιούν διαφόρους τρόπους κατατάξεώς τους σε κατηγορίες λαμβάνοντας υπ' όψη τους πάντα, όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω.
Εμείς στην προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε τα Δημοτικά τραγούδια που χρησιμοποιούνται στην περιοχή αυτή, σε κάθε μορφή κοινωνικής ή οικογενειακής εκδηλώσεως, που μελετήσαμε με προσοχή όλες τις κατατάξεις που αναφέρονται από τους διάφορους ειδικούς επιστήμονες, καταλήξαμε σ' ένα δικό μας πλάνο κατατάξεως, με το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνουμε πιο απλοϊκοί και πιο κατανοητοί στην επιδίωξή μας. Πριν δώσουμε τη δική μας κατάταξη θέλουμε να διευκρινίσουμε ακόμα μερικές μας θέσεις:
Στην εργασία μας αυτή, ξεκινώντας από τη διαπίστωση πως έχει γίνει από παλιότερα μια ανάμιξη των τραγουδιών όλων των επαρχιών της Ηπείρου σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα μπορούμε σήμερα να μιλάμε για Κατσάνικα τραγούδια ή για Λακιώτικα κ.λπ., επιχειρούμε να σταθούμε στα τραγούδια εκείνα που κατά κύριο λόγο συνηθίζονταν στα χωριά μας.
Πιστεύουμε πως από μια επίπονη έρευνα που κάναμε, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε αυτό που τώρα βλέπετε, με τον επιστημονικό τρόπο που αναφέρουμε παραπάνω, για να είναι μια εργασία με επιστημονική βάση και σοβαρή. Σας δίνουμε στη συνέχεια το πλάνο με το οποίο κινηθήκαμε στη συγκρότηση της εργασίας μας αυτής. Έτσι τα Κατσάνικα δημοτικά τραγούδια είναι τα εξής με το απέναντι στο καθένα αναφερόμενο είδος τραγουδιών:
1. Επικά: Ηρωικές πράξεις Κλεφτών, πολέμου και γενικά Ιστορικά και Κλέφτικα.
2. Λυρικά: Τραγουδούν την αγάπη είτε σαν μυθιστορηματικά αφηγήματα είτε σαν άμεσες αισθηματικές εκδηλώσεις (παραλογές Αγάπης).
3. Οικογενειακά: Τραγούδια που συντροφεύουν τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της οικογένειας (του τραπεζιού, νυφιάτικα, μοιρολόγια, της ξενητιάς, της αγάπης).
4. Θρησκευτικά: (Κυρίως κάλαντα) που αναγγέλλουν τις γιορτές, επικαλούνται την ευλογία τους και μεταφέρουν ευχές από σπίτι σε σπίτι (Χριστούγεννα, Φώτα, Λάζαρος, Πάθη κ.λπ.)
5. Εποχιακά: Αναγγέλλουν τις πρωτομηνιές και δίνουν ευχές για τη σοδειά (Πρωτοχρονιά, Χελιδονίσματα, Μάης, Περπερίτσα).
6. Κοινωνικά: Τραγούδια που ψυχαγωγούν τους ανθρώπους στα γλέντια, στην εργασία τους και στις συναναστροφές (Αποκρηάτικα, της ταβέρνας, Σατυρικά, Ερωτικά, της εργατιάς, Κλείδωνα).
7. Γνωμικά τραγούδια: Στοχάζονται, φιλοσοφούν ή διδάσκουν (Αλφάβητο, Επιγράμματα κ.ά.).
8. Παιδικά τραγούδια: Τραγουδιούνται για παιδιά στις οικογενειακές ώρες ή στα παιγνίδια (νανουρίσματα, ταχταρίσματα, πρωτοβαδίσματα, κυκλικά ή πορευτικά των παιχνιδιών). [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ Α΄.
Επικά Δημοτικά τραγούδια
Επίλογος στα Επικά τραγούδια
Τα Λυρικά Δημοτικά τραγούδια "της αγάπης"
Τα Οικογενειακά Δημοτικά τραγούδια
Τα Θρησκευτικά δημοτικά τραγούδια μας
Εποχιακά τραγούδια
Κοινωνικά τραγούδια
Γνωμικά τραγούδια
Παιδικά τραγούδια
ΜΕΡΟΣ Β΄.
Λαϊκοί οργανοπαίκτες και μουσικά όργανα στα Κατσανοχώρια
Οι λαϊκοί χοροί των Κατσανοχωρίων
Λεπτομέρειες
ISBN139789605580025
ΕκδότηςΔΩΔΩΝΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2012
Αριθμός σελίδων200
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΛΑΖΑΝΗΣ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΛΑΖΑΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΑ
Κωδικός Πολιτείας1250-0881
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ
SERGE VICTOR (VICTOR LVOVICH KIBALCHICH)
€15.05 €7.52
(-50%)
Κερδίζετε €7.53
ΡΑΒΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΑ
RABE DAVID
€5.30 €2.65
(-50%)
Κερδίζετε €2.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS