Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΜΗΔΕΙΑ

ΜΗΔΕΙΑ

+
-
GRILLPARZER FRANZ
Κωδ. Πολιτείας: 1250-0996
Τιμή Έκδοσης
€7.42
Τιμή Πολιτείας
€5.56
(-25%)
Κερδίζετε €1.86


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η Μήδεια αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας "Το χρυσόμαλλο δέρας" που ολοκλήρωσε ο Φραντς Γκριλπάρτσερ το 1821. Το έργο ξεκινά με τον Ιάσονα και τη Μήδεια που βρίσκονται στην Ελλάδα έχοντας φέρει μαζί τους το χρυσόμαλλο δέρας. Ωστόσο ο Ιάσονας αντιμετωπίζεται κυρίως ως σύζυγος της μάγισσας παρά ως ο νικητής του επάθλου. Ο εξοστρακισμός και η αποβολή του από τους Έλληνες τονίζουν την ταπείνωση του γάμου του με μια βάρβαρη, η όποια όμως θυσίασε τα πάντα για να τον υπηρετήσει. Χωρίς τη Μήδεια η αποστολή του θα ήταν άκαρπη -αλλά με τη Μήδεια δεν μπορεί να ζήσει σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Η Μήδεια προσπαθεί να γίνει ό,τι ζητά ο Ιάσονας και ο Ιάσονας προσπαθεί να ξεπεράσει την αυξανόμενη περιφρόνηση που εκδηλώνεται από το περιβάλλον του για τη Μήδεια. Όταν βλέπει τη γλυκιά Κρέουσα να της παίρνει τον Ιάσονα και τα παιδιά της, η Μήδεια επιβεβαιώνει τον εαυτό της: δεν μπορεί παρά να καταπνίξει κάθε της συναίσθημα και να καταστρέψει όλους τους εχθρούς της. (Από τον εκδότη)

«ΜΗΔΕΙΑ Τελείωσες;
ΔΟΥΛΟΣ Αμέσως, δέσποινα. (Η Γκόρα βγαίνει από την τέντα και στέκεται μακριά.)
ΜΗΔΕΙΑ Πρώτα τον πέπλο και το βάκτρο της θεάς, δεν θα σας ξαναχρειαστώ, ησυχάστε εδώ! Της νύχτας, της μαγείας πέρασε ο καιρός και ό,τι κι αν γίνει, καλό ή κακό, πρέπει να γίνει φανερά στο φως. Έπειτα το λαγήνι αυτό έχει μέσα μυστικές φλόγες που καίνε όποιον το ανοίξει ανίδεος. Και το άλλο, αυτό γεμάτο ξαφνικό θάνατο. Κάποια βοτάνια ακόμα, κάποιες πέτρες μαγικές. Σας δίνω της γης, απόθε βγήκατε. (Σηκώνεται.) Ησυχάστε εδώ για πάντα. Λείπει ακόμα το τελευταίο το πιο σοβαρό.
(Ο δούλος, που στο μεταξύ βγήκε από τον λάκκο και στέκει πίσω από τη Μήδεια, πηγαίνει και παίρνει ένα κοντάρι ακουμπισμένο σ' ένα δέντρο πίσω απ' το μέρος που στέκει η Μήδεια. Το επάνω μέρος του κονταριού είναι περιτυλιγμένο. Καθώς το πιάνει ο δούλος ξετυλίγεται και λάμπει ολόχρυσο το χρυσό δέρας.)
ΔΟΥΛΟΣ, πιάνοντας το χρυσό δέρας
Είναι αυτό;
ΜΗΔΕΙΑ Στάσου! Μην το ξετυλίγεις! Ω, ας σε δω άλλη μια φορά, ολέθριο δώρο! μάρτυρα του χαμού των δικών μου, ραντισμένο από το αίμα του πατέρα μου και του αδερφού, θύμημα της ντροπής της Μήδειας! (Πατά με το πόδι το κοντάρι και το σπάζει.) Να, σε σπάζω και σε ρίχνω στον κόρφο της νυχτιάς απόθε βγήκες! (Βάζει το χρυσό δέρας έτσι σπασμένο μέσα στην κάσα και την κλείνει.)
ΓΚΟΡΑ, πλησιάζοντας
Τι κάνεις εδώ;
ΜΗΔΕΙΑ Βλέπεις!
ΓΚΟΡΑ Θέλεις να θάψεις τα πράγματα που σ' έχουνε φυλάξει και που ακόμα μπορούν να σε φυλάξουν;
ΜΗΔΕΙΑ Γιατί δεν το μπορούν - γι' αυτό τα θάβω. Καλά είμαι φυλαγμένη. [...]» (Από την έκδοση)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςMEDEA
ISBN139789605580797
ΕκδότηςΔΩΔΩΝΗ
ΣειράΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΜΙΚΡΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 50
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2021
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις17x12
ΜετάφρασηΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΕπιμέλειαΜΑΓΚΛΑΡΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΚΡΙΛΠΑΡΤΣΕΡ ΦΡΑΝΤΣ
Κωδικός Πολιτείας1250-0996
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΦΟΒΟΣ
ROBIN COREY
€29.68 €14.84
(-50%)
Κερδίζετε €14.84
ΚΑΡΟΛ
HIGHSMITH PATRICIA
€13.30 €6.65
(-50%)
Κερδίζετε €6.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS