Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ Η. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3040-0944




Παρουσίαση

Ο Αρεοπαγίτης ε.τ. Χαράλαμπος Παπαηλιού, ο οποίος επί 37 έτη υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη τη δικαιοσύνη, με το παρόν βιβλίο του "Ένας δικαστής θυμάται και σχολιάζει", καταθέτει, μέσω της καταγραφής προσωπικών του βιωμάτων, την πολύτιμη εμπειρία του για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου καταγράφονται με αμεσότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια γεγονότα και καταστάσεις που έζησε ο συνάδελφος κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του στο δικαστικό σώμα. Ειδικότερα περιγράφει υποθέσεις, που διατηρούνται έντονα στη μνήμη του, με τις οποίες ασχολήθηκε ως νέος πρωτοδίκης σε επαρχιακό πρωτοδικείο και αργότερα στο πρωτοδικείο της Αθήνας.
Η πρωτοτυπία των αναφερομένων σ' αυτό έγκειται στο ότι για πρώτη φορά περιγράφονται δικαστικές υποθέσεις όπως τις έζησε από την πλευρά του ο δικαστής. Έτσι αναδεικνύονται τα πιστεύω, οι ευαισθησίες και οι πραγματικές αγωνίες του προσώπου που διευθύνει μια δίκη ή ερευνά μία υπόθεση ως ανακριτής.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο συνάδελφος επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε μία ποινική δίκη (δικαστής, εισαγγελέας, γραμματέας, συνήγορος), με πραγματολογικές επισημάνσεις για τη θέση καθενός από αυτούς στην ποινική δίκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των προσόντων, τα οποία, κατά τη γνώμη του συγγραφέα, πρέπει να έχει ο δικαστικός και ο εισαγγελικός λειτουργός. Τα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται στις εξωδικαστικές σχέσεις των δικαστών με τους δικηγόρους, στη διάσκεψη, στο θεσμό των ενόρκων, στη σχέση του δικαστή με την οικογένειά του και στις σχέσεις Πολιτικής και Δικαιοσύνης, όπου και επισημαίνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δικαστής όταν καλείται να δικάσει υποθέσεις με έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Τέλος αξιοσημείωτα είναι τα κεφάλαια που αναφέρονται στον Άρειο Πάγο και το θεσμό της επιθεώρησης. Στο τελευταίο αυτό κεφάλαιο γίνεται λεπτομερής αναφορά όσων διαπίστωσε ο ίδιος ως επιθεωρητής στο Εφετείο της Αθήνας ως προς τα κρίσιμα ζητήματα της απόδοσης και της βαθμολογίας των δικαστών.
Το βιβλίο του συναδέλφου Χαράλαμπου Παπαηλιού, ως περιέχον πολύτιμες εμπειρίες και καίριες υποδείξεις αναφορικά με το δικαστικό ήθος και τους κανόνες δικαστικής συμπεριφοράς, αποτελεί ασφαλώς χρήσιμο οδηγό για κάθε νέο δικαστή και εισαγγελέα κατά τα πρώτα βήματα της πορείας του. (Από τον πρόλογο του Μιχαήλ Θεοχαρίδη, Προέδρου Αρείου Πάγου ε.τ.)

Περιεχόμενα

Η απόφαση και ο διορισμός
Έμμισθος Πάρεδρος
Έβρος, έξι χρόνια σκληρής δουλειάς
Πρωτοδικεία της Αθήνας και της Λάρισας
Εφετείο της Αθήνας
Ο Δικαστής
Ο Εισαγγελέας
Ο Γραμματέας
Ο Συνήγορος
Οι Ένορκοι
Οι εξωδικαστικές σχέσεις δικαστών με δικηγόρους
Ο δικαστής και η οικογένειά του
Η διάσκεψη
Η μειοψηφία
Πολιτική και δικαιοσύνη
Οι εντυπώσεις από μια δίκη
Ο Άρειος Πάγος
Η επιθεώρηση
Επίλογος
Λεπτομέρειες
ISBN139789605623746
ΕκδότηςΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2015
Αριθμός σελίδων136
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3040-0944
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

vag123

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΟΜΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ
STOKER BRAM
€18.00 €9.00
(-50%)
Κερδίζετε €9.00
Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
MARX KARL
€8.00 €4.00
(-50%)
Κερδίζετε €4.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS