Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΘΕΙΑΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΘΕΙΑΣ

BOGHOSSIAN PETER
Κωδ. Πολιτείας: 2760-2773




Παρουσίαση

Επί χιλιάδες χρόνια, οι πιστοί ανέπτυσσαν στρατηγικές προσηλυτισμού και έπειθαν, μέσω του λόγου, τους ανθρώπους να πιστεύουν στις "αλήθειες" του ενός ή του άλλου ιερού βιβλίου. Μάλιστα, συχνά οι πιστοί θεωρούν ότι ο προσηλυτισμός είναι υποχρέωση που απορρέει από την πίστη τους - και από πολύ νεαρή ηλικία εκπαιδεύονται στη διάδοση της δικής τους θρησκευτικής εκδοχής. Το αποτέλεσμα είναι ένας κόσμος σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένος εξαιτίας της τυφλής πίστης. Το Εγχειρίδιο αθεΐας είναι ο πρώτος στα χρονικά οδηγός όχι για την ένταξη των ανθρώπων σε μια πίστη, αλλά για την απομάκρυνσή τους απ' αυτήν. Στηριγμένοι στα εργαλεία που ο ίδιος έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί επί είκοσι και πλέον χρόνια ως φιλόσοφος και εκπαιδευτικός, ο Peter Boghossian μας διδάσκει πώς να εμπλέκουμε τον πιστό σε συζητήσεις που θα τον βοηθήσουν να εκτιμήσει την κριτική σκέψη, θα κλονίσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του, θα τον κάνουν να δυσπιστεί έναντι της πίστης του, να εγκαταλείψει δηλαδή την πρόληψη και τελικά να ασπαστεί τη λογική. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος του Michael Shermer
Αναγεννημένος άθεος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Επιστημολογία του δρόμου
Όπου παρουσιάζονται η επιστημολογία του δρόμου και ο σκοπός αυτού του βιβλίου: να σας προσφέρει τα απαραίτητα διαλογικά εργαλεία ώστε να πείθετε τους άλλους, μέσω της συζήτησης, να εγκαταλείπουν την πίστη τους και να ασπάζονται τη λογική.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Πίστη
Όπου διευκρινίζονται και εξετάζονται οι όροι "πίστη", "άθεος/αθεϊστής" και "αγνωστικιστής". Όπου η πίστη προσεγγίζεται ως επιστημολογία, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί που στηρίζονται στην πίστη είναι γνωσιακοί ισχυρισμοί και στη συνέχεια αναλύονται εν συντομία το πρόβλημα και ο κίνδυνος που συνδέονται με την πίστη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Δοξαστική κλειστότητα, πεποίθηση και επιστημολογία
Όπου περιγράφονται η παθολογία των κλειστών συστημάτων πεποιθήσεων και το πώς αυτά ανθίστανται στην αναθεώρηση· υποστηρίζεται επίσης ότι οι πεποιθήσεις που βασίζονται στη θρησκευτική πίστη μπορούν να αλλάξουν και διερευνάται η σχέση της επιστημολογίας με την αλλαγή πεποιθήσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Παρεμβάσεις και στρατηγικές
Όπου γίνεται αναφορά σε ποικίλες επιστημονικές πηγές και παρέχεται πλήθος στρατηγικών διαλόγου τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιεί ο αναγνώστης όταν επιχειρεί να απελευθερώσει τα υποκείμενα από την πίστη τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ο Σωκράτης μπαίνει στο παιχνίδι
Όπου εξηγείται λεπτομερώς πώς η εφαρμογή της σωκρατικής μεθόδου βοηθά τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη θρησκευτική πίστη τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Μετά την πτώση
Όπου αναλύεται αυτό που διαδέχεται την πίστη μετά την εξάλειψή της.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Αντι-απολογητική
Όπου διερευνώνται οι συνηθέστερες αντιδράσεις των υπερασπιστών της πίστης και παρουσιάζονται πειστικές απαντήσεις ειδικά σχεδιασμένες για τη διευκόλυνση της αλλαγής πεποιθήσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Πίστη και πανεπιστημιακή διανόηση
Όπου συζητείται η αποτυχία της σύγχρονης πανεπιστημιακής διανόησης να αντιμετωπίσει την πίστη· υποστηρίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να προβάλλουν στην τάξη ισχυρισμούς βασισμένους στην πίστη και προσφέρεται ένας οδικός χάρτης για την απαλλαγή των φοιτητών από τον επιστημολογικό σχετικισμό.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: Πρωτόκολλα συγκράτησης
Όπου επαναδιατυπώνεται το πρόβλημα της θρησκευτικής πίστης, ορίζονται στόχοι με το βλέμμα στο μέλλον και προτείνονται στρατηγικές για τη συγκράτηση της διάδοσης της πίστης. Περιλαμβάνεται και ένα υποκεφάλαιο για την καλλιέργεια σκεπτικιστικών διανοητικών στάσεων στα παιδιά.
Ευχαριστίες
Παραρτήματα
Γλωσσάρι
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςA MANUAL FOR CREATING ATHEISTS
ISBN139789605666828
ΕκδότηςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων344
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΤΖΙΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΟΓΚΟΣΙΑΝ ΠΙΤΕΡ
Κωδικός Πολιτείας2760-2773
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Δημητρης Βλαχοπουλος, kkaravassilis, gerasimos84, agrofylakas

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

kkaravassilis

Κριτικές για το προϊόν

[11/01/2017] anastazia64.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
καλογραμμενο βιβλιο, διαβαζεται σχετικα ευκολα.Οι ιδεες του συγγραφεα ειναι καλες και σωστες ως προς την ορθολογικοτητα που πρεπει ολοι να ακολουθησουμε με τον ενα η με τον αλλο τροπο ωστοσο ο τροπος εφαρμογης του αυτων των ιδεων ειναι πιο πολυ ουτοπικος.Επισης ο χαρακτηρισμος της θρησκειας ως αρρωστειας και των θρησκευωμενων ως αρρωστων ηταν ενοχλητικος για μενα [αν και δε πιστευω] θεωρω τη πιστη ως ενα σημαντικο θεμα που δε μπορει να συζητηθει στο ταμειο του σουπερ μαρκετ η στο γυμναστηριο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα
VONNEGUT KURT
€9.90 €4.95
(-50%)
Κερδίζετε €4.95
Βίοι ελάσσονες
MICHON PIERRE
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS