Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ // ΚΑΤ΄  ΑΡΘΡΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΝΟΜΩΝ 2308/1995

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΑΤ΄ ΑΡΘΡΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΝΟΜΩΝ 2308/1995 ΚΑΙ 2664/1998 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.4512/2018

+
-
ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Η. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3720-0616
Τιμή Έκδοσης
€140.00
Τιμή Πολιτείας
€124.60
(-11%)
Κερδίζετε €15.40


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ένα εκ βάθρων αναδομημένο νομικό καθεστώς για το Εθνικό Κτηματολόγιο σε συνδυασμό με τις ποικίλες εξελίξεις στη νομολογία και στη θεωρία συμβάλλουν σε μια νέα συστηματική προσέγγιση του Κτηματολογικού Δικαίου. Ο ν. 4512/2018, στα άρθρα 1 έως 42, επιβάλλει μια διαφορετική οργανωτική και λειτουργική δομή στο υπάρχον νομικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η προσέγγιση των διατάξεων των ν. 2308/1995 και 2664/1998, όπως ισχύουν, (και) υπό το πρίσμα του αναμορφωτικού νόμου.
Η κατ' άρθρο ερμηνεία της δεύτερης εκδόσεως ακολουθεί την κατάταξη ύλης και τη μέθοδο ερμηνείας της πρώτης εκδόσεως, με εκτενείς παρατηρήσεις, που οφείλονται στις επεμβάσεις που επιφέρει το νέο νομικό καθεστώς αλλά και στις νεότερες δικαστικές αποφάσεις, σε συνδυασμό με σημαντικά βήματα που πραγματοποιεί η θεωρία στο ευρύτατο πεδίο του Κτηματολογικού Δικαίου.
Η σύνθεση των παραπάνω παραγόντων, επικουρούμενη από διατάξεις του Εμπράγματου Δικαίου του Αστικού Κώδικα, του Δασικού, Εποικιστικού, Περιβαλλοντικού και Κτηματολογικού Δασικού Δικαίου επιτρέπουν τη διαπίστωση ενός νέου Εμπράγματου Δικαίου, πέρα από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το οποίο ανατρέπει το χαρακτηρισμό του ως δικαίου στατικού. [...] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα στην δεύτερη έκδοση)

Το κτηματολογικό φαινόμενο έχει ήδη ενταχθεί στον καθημερινό μας βίο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καλύπτει κάθε συναλλαγή με αντικείμενο τα ακίνητα. Οι ποικίλες ρυθμίσεις του από το έτος 1986 μέχρι σήμερα φανερώνουν μια συνεχή νομοθετική παραγωγή, συνθέτουν ένα «δικαιόγραμμα», που χαρακτηρίζεται από μια επίπονη προσπάθεια εγκαταστάσεως και λειτουργίας του «Εθνικού Κτηματολογίου».
Το σύνολο των διατάξεων που ρυθμίζει τις κτηματολογικές σχέσεις προβάλλει ένα νέο κλάδο του Εμπράγματου Δικαίου, το Κτηματολογικό Δίκαιο. Οι ίδιες διατάξεις, ως λειτουργικό σύνθεμα, υδατογραφούν ένα στόχο, δηλαδή τη δημιουργία και λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος κτηματολογίου. Το σύστημα αυτό αφενός ανταποκρίνεται σε ορισμένες βασικές νομοθετικές επιλογές (σταθερές του συστήματος), αφετέρου χαρακτηρίζεται από συνεχείς τροποποιήσεις, κατά κανόνα προκαλούμενες από την εμπειρία της προηγηθείσας εφαρμογής του ή από μνημονιακές υποχρεώσεις (μεταβλητές του συστήματος). Ωστόσο, και οι σταθερές του συστήματος κάμπτονται, όπως συμβαίνει με την κατάργηση του ΟΚΧΕ και την αναβάθμιση σε πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΚΧΑ ΑΕ.
Το Εμπράγματο Δίκαιο, χάρη στο Κτηματολογικό Δίκαιο, αποβάλλει τον αποδιδόμενο σε αυτό χαρακτήρα του «στατικού δικαίου» και ανακτά σε μεγάλο βαθμό έναν έντονο δυναμικό προσανατολισμό. Η αναζωογόνηση αυτή του Εμπράγματου Δικαίου βασίζεται -και ορθώς- στο δόγμα του Αστικού Δικαίου, θεμέλιο και εδώ για την επίλυση των κτηματολογικών διαφορών.
Η παρούσα ερμηνεία κατ' άρθρο των διατάξεων του Κτηματολογικού Δικαίου έχει ως στόχο να παρουσιάσει έναν νέο κλάδο του Εμπράγματου Δικαίου, που ρυθμίζει θεμελιώδεις πτυχές του Δικαίου των Ακινήτων. Με βάση την αδιάκοπη νομοθετική παραγωγή αλλά και με συνεχή προσφυγή στην ήδη πλούσια νομολογία, καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή, κατάταξη, παρουσίαση και ανάπτυξη των κυριότερων ζητημάτων του Κτηματολογικού Δικαίου, κυρίως από την οπτική γωνία του Αστικού Δικαίου. Στις αναπτύξεις περιέχονται ελάχιστες μόνο αναφορές σε ζητήματα Κτηματολογικού Δασικού Δικαίου, λόγω της αυτονομίας που διαθέτει ο συγκεκριμένος κλάδος δικαίου.
Η δογματική επεξεργασία των κτηματολογικών διατάξεων είναι προς το παρόν «περιορισμένη» και εντοπίζεται στην επίπονη εργασία ορισμένων σκαπανέων, στους οποίους οφείλεται η αρμόζουσα αναγνώριση μιας πολύτιμης προσφοράς στην επεξεργασία του Κτηματολογικού Δικαίου. [...] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα στην πρώτη έκδοση)

Περιεχόμενα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Εισαγωγή στο Κτηματολογικό Δίκαιο
Προλεγόμενα
Α. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Β. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Γ. ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΣ
Δ. ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ε. ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Νόμος 2308/1995
Α. ΚΗΡΥΞΗ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Β. ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ
Γ. ΑΡΧΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Δ. ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ - ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Ε. ΠΕΡΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΣ
ΣΤ. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Νόμος 2664/1998
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Β. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Γ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΝΟΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Ε. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΣΤ. ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Ζ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΛΗΜΜΑΤΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789605689353
ΕκδότηςΣΑΚΚΟΥΛΑΣ Α.Ε.
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2019
Αριθμός σελίδων1854
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας3720-0616
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
MOSSE CLAUDE
€12.72 €5.72
(-55%)
Κερδίζετε €7.00
ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ
KHADRA YASMINA
€18.70 €8.41
(-55%)
Κερδίζετε €10.29

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS