Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΡΗΓΜΑ // ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚ

ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΡΗΓΜΑ

ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

+
-
ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2010-0490
Τιμή Έκδοσης
€14.83
Τιμή Πολιτείας
€10.38
(-30%)
Κερδίζετε €4.45


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Πώς λειτουργεί η ελληνική οικονομία στην πράξη; Σε τι διαφέρει από άλλες δυτικές οικονομίες; Με ποιες δυνάμεις και ποιες πρακτικές μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση;
Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στους αριθμούς της μακροοικονομίας, ούτε σε απλοϊκές αφηγήσεις για ολιγάρχες, τοκογλύφους, συνδικαλιστές και αργόμισθους.
Βρίσκονται στα σχέδια των οικογενειών, στο μέγεθος των επιχειρήσεων, στον τρόπο που παράγουμε, στην οργάνωση του κράτους, στις λεπτομέρειες των νόμων, στα κίνητρα των πολιτικών. Οι θεσμοί, είτε επίσημοι είτε άτυποι, και οι καθημερινές συμπεριφορές διαμόρφωσαν την οικονομία που κατέρρευσε το 2009, και αυτά θα διαμορφώσουν την οικονομία που αναδύεται.
Το βιβλίο ανασυνθέτει την πολιτική οικονομία της Ελλάδας με τα εργαλεία της νεοθεσμικής σχολής. Συγκεράζει την καθημερινότητα με τα μακρομεγέθη, τους "ανθρώπους" με τους "αριθμούς", το τοπικό με το παγκόσμιο. Αρχίζει με παραδείγματα από τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τη δημόσια διοίκηση και από άλλες δραστηριότητες, και φθάνει στα ελλείμματα, στην ανεργία και στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με απλά λόγια και ανθρώπινους όρους, περιγράφει τι σημαίνει η μετάβαση από τη στρεβλή ευμάρεια της μεταπολίτευσης σε μια παραγωγική και εξωστρεφή ανάπτυξη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Θεσμοί και οικονομική ανάλυση
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
2. Νοικοκυραίοι, ραντιέρηδες, καιροσκόποι
3. Επιδόσεις και συγκρίσεις
4. Από πού έρχονται οι μεγάλες επιχειρήσεις;
5. Εφοπλιστές και πλοίαρχοι
6. Οι νόμοι των Φαρισαίων
7. Μισή μεσαία τάξη
8. Τα μικρά αμπέλια
9. Τουρισμός και δημοκρατία
10. Συνεταιρισμοί χωρίς συνεργασία
ΚΡΑΤΟΣ
11. Η διοίκηση ως "τρόπος παραγωγής"
12. Δημόσιο χωρίς δήμο
13. Το φορολογητέο και το φορολογήσιμο
14. Η σιωπηρή συναίνεση
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
15. Ελλείμματα
16. Το αόρατο ρήγμα
17. Οι τέσσερις ομάδες
ΚΡΙΣΗ
18. Ποιος φταίει; Ποιος θα μας σώσει;
19. Τα εμπόδια με τη σειρά τους
ΜΕΛΛΟΝ
20. Οι διαδρομές της απασχόλησης
21. Έξι απλές αλήθειες
22. Με τις δικές μας δυνάμεις
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789605720049
ΕκδότηςΙΚΑΡΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων328
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κωδικός Πολιτείας2010-0490
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Hkouf, nhass, SpaceJockey85, ikaramitros

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Hkouf, ikaramitros, jacobch

Κριτικές για το προϊόν

[19/05/2023] ANADA.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετική προσέγγιση των παθογενειών του νεοελληνικού κράτους.
Ανάλυση χωρίς παρωπίδες, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες
Και λύσεις για να πορευθούμε με τις δικές μας δυνάμεις.
[15/08/2022] kkon1966.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Διάβασα αυτό το έξοχο βιβλίο με καθυστέρηση 9 χρόνων. Η απόσταση από τα ταραγμένα χρόνια της κρίσης χρέους επιτρέπει μια περισσότερο νηφάλια αποτίμηση των θέσεων , των κρίσεων και των προτάσεων του συγγραφέα πάνω στα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μιας αβέβαιης και ανερμάτιστης εποχής , τα απόνερα της οποίας ακόμη ζούμε και κατά την οποία πολλοί "προφήτες" λαλήσανε δίχως πραγματική και σε βάθος γνώση των ιδιαιτεροτήτων και της ιδιομορφίας της ελληνικής οικονομίας. Ο συγγραφέας ( με πολύ καλές σπουδές οικονομικών και γνώση του σύγχρονου ελληνικού επιχειρείν) ευτυχώς δεν ανήκει σε αυτούς. Μακριά από οποιαδήποτε ιδεολογικά ματογυάλια και πολιτικές στοχεύσεις εξετάζει με το πραγματολογικό του μικροσκόπιο τις ιδιομορφίες της σύγχρονης ελληνικής οικονομίας, εντοπίζει προβλήματα, καταδεικνύει αγκυλώσεις και προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις. Η βασική του θέση είναι ότι πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν στην ελληνική χρεοκοπία γεννήθηκαν, όχι μόνο από κρατική αβελτηρία και υπερβολική κρατική επέμβαση στη λειτουργία της αγοράς μέσα από ποικίλους θεσμούς, αλλά και από την παραγωγική νοοτροπία και τις πελατειακές σχέσεις σημαντικών παραγωγικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας με το κράτος, γεγονός που οδήγησε σε μια στρεβλή 35ετή ανάπτυξη που βασιζόταν σε συνεχή εξωτερικό δανεισμό και κρατικά ελλείμματα. Εντοπίζει το βασικό μειονέκτημα στην κακή λειτουργία πολλών κοινωνικοοικομικών θεσμών που εμποδίζουν την ανάπτυξη εξωστρεφών εμπορεύσιμων επιχειρήσεων και την οικονομική μεγέθυνση. Προτείνει, επίσης, πρακτικές λύσεις για το ξεπέρασμα των αγκυλώσεων που κινούνται σε μια τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων με βάση την άρση των εμποδίων που βάζει το ίδιο το κράτος και οι διοικητικοί του μηχανισμοί στην ελεύθερη λειτουργία των επιχειρήσεων και της αγοράς. Με νηφάλιο λόγο και πολλά επιχειρήματα όπου το κάθε ¨τι¨ μιας πρότασης ακολουθεί και το απαραίτητο ¨γιατί¨. Από τα βιβλία που μόνο κερδισμένος μπορείς να είσαι. Το προτείνω ανεπιφύλακτα !
[17/05/2017] dimlan.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Πολύ καλή προσέγγιση, έξοχη εισαγωγή στην ελληνική οικονομία-κοινωνία, και στους ελληνικούς θεσμούς με τις ιδιαιτερότητές τους. Επικεντρώνει στις διαφορές μεταξύ οργάνωσης θεσμών-συνηθειών στη δυτική ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας κατέχει το αντικείμενο όσο λίγοι στην Ελλάδα και διαθέτη ψυχραιμία ανάλυσης επίσης όσο λίγοι! από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει το 2017.
[24/09/2014] ster.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Είναι ενδιαφέρον βιβλίο με ενδιαφέρουσα προσέγγιση γιατί ο συγγραφέας
διαθέτει τα εργαλεία για να πλησιάσει το θέμα, όμως πέφτει σε λάθη. Ο συγγραφέας εμφορείται από νεοφιλελέυθερες ιδέες πράγμα που τον οδηγεί σε μερικά λάθος συμπεράσματα .. Πάντως έστω και έτσι θα ξαναδιάβαζα το βιβλίο ..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βιβλία σε τιμές προσφοράςΠερισσότερα

Οι γιοι
KAFKA FRANZ
€18.00 €9.00
(-50%)
Κερδίζετε €9.00
Όσα χάσαμε στις φλόγες
ENRIQUEZ MARIANA
€12.20 €4.88
(-60%)
Κερδίζετε €7.32

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS