Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ // «ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΣΙΝΤΣΑΡΩΝ»

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

«ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΣΙΝΤΣΑΡΩΝ»

+
-
POPOVIC J. DUSAN
Κωδ. Πολιτείας: 4156-0284
Τιμή Έκδοσης
€29.00
Τιμή Πολιτείας
€20.30
(-30%)
Κερδίζετε €8.70


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η παρούσα μονογραφία του Dusan J. Popovic αποτελεί μια μοναδική συνεισφορά στο ζήτημα της προέλευσης των πολιτών της σερβικής κοινωνίας, κατά κύριο λόγο, αλλά και της κροατικής, της σλοβενικής και εν γένει των κοινωνιών της κεντρικής Ευρώπης, καθώς καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον επιστήμονα διέκρινε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Τσιντσάροι (Αρμάνοι Βλάχοι) και οι Γραικοί στη δημιουργία των αγορών (τσαρσιών) και στην εμποροβιοτεχνική κίνηση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια και στο λεκανοπέδιο της Παννονίας. Η μελέτη του διατρέχει μια μακρά περίοδο τριών περίπου αιώνων και στις σελίδες της περιλαμβάνεται μια περιοχή που εκτείνεται από το Νις μέχρι τη Βούδα και την Πέστη στα βόρεια και μέχρι τη Ριέκα και την Τεργέστη στα δυτικά.
Το έργο του Dusan J. Popovic αποτελεί αποκύημα βαθύτερων πολιτικών και κρατικών συνιστωσών, καθώς συγγράφηκε μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου και τη δημιουργία του Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, του μετέπειτα Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Η εξαιρετική πολιτική και κοινωνική σημασία αυτών των ιστορικών γεγονότων βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στις σελίδες του βιβλίου του Popovic και έτυχε ευρύτατης αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο απασχολούσαν την εποχή εκείνη ζητήματα εθνικισμού σε συνάρτηση με τις συνεχείς μεταβολές που δρομολογούσε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Οι μελέτες του Popovic αποτελούν μέχρι σήμερα πολύτιμα έργα για την σέρβική και βαλκανική ιστοριογραφία, καθώς σε αυτές η ιστορία προσεγγίζεται ως ένα συμβάν αναπόσπαστα συνδεδεμένο με γεωγραφικούς, εθνογραφικούς, κοινωνικούς και (εθνο)ψυχολογικούς παράγοντες, μέσα από τη διαλεκτική συνάντηση με άλλες επιστήμες, όπως είναι η κοινωνιολογία, τα οικονομικά, η ψυχολογία, η πολιτισμική γεωγραφία, η ανθρωπολογία και οι πολιτικές επιστήμες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Σημείωμα του μεταφραστή της έκδοσης Χρήστου Γκούβη
Εισαγωγή του επιστημονικού επιμελητή της έκδοσης Βασίλη Νιτσιάκου
Εργοβιογραφικά στοιχεία του ιστορικού Dusan J. Popovic (1894-1965) και η συμβολή του στη μελέτη του μεταναστευτικού φαινομένου στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη
Πρόλογος πρώτης έκδοσης (1927)
Πρόλογος δεύτερης έκδοσης (1937)
Εργογραφία Ντούσαν Πόποβιτς
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Εισαγωγή Ντούσαν Πόποβιτς
Ένας Τσιντσάρος για τους Τσιντσάρους
ο Ilarion Ruvarac για την εθνολογική σύνθεση του τσαρσιού μας
Πώς αυτοαποκαλούνταν (οι Τσιντσάροι) και πώς τους αποκαλούσαν οι άλλοι
Ποιοι υπάγονται σ' αυτή την ομάδα
Τόπος καταγωγής τους και αριθμός
Σωματικά χαρακτηριστικά
Ενδυμασία
Πνευματικά/ψυχικά χαρακτηριστικά
Ο πλουτισμός στα ξένα
Το πλανόδιο εμπόριο (το εμπόριο του τορβά)
Τα εμπόδια
Λαθρεμπόριο και απάτες
Εγγυήσεις
Οι Τσιντσάροι ως έμποροι
Εμπορικές εταιρείες
Λοιπά επαγγέλματα
Η οικογένεια Σίνα
Η εικόνα του τσαρσιού μας
Οι Έλληνες για τους άλλους λαούς και οι άλλοι λαοί για τους Έλληνες
Συγκρούσεις
Κοινωνικές διαμάχες
Διαμάχες στην εκκλησία
Διαμάχες για τα σχολεία
Η συμπλοκή στη συνέλευση του Τέμεσβαρ το 1790
Οι Τσιντσάροι ως πολεμιστές και ήρωες
Οι Τσιντσάροι στο περιβάλλον του Καραγιώργη και του Μίλος
Οι Τσιντσάροι ως ευγενείς
Οι Τσιντσάροι ως ευεργέτες
Ο εθνικισμός τους
Ο εκσερβισμός και η εξαφάνιση των Τσιντσάρων
Η σέρβική [οικογενειακή εορτή] Krsna slava και η ελληνική ονομαστική εορτή
Οι Τσιντσάροι σήμερα
Το Κρούσοβο
Επίλογος
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Υλικό σχετικό με την ιστορία οικογενειών (τσιντσαρικών)
Κατάλογος ονομάτων
Λεπτομέρειες
ISBN139789605790950
ΕκδότηςΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2021
Αριθμός σελίδων536
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΓΚΟΥΒΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕπιμέλειαΣΙΩΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΟΠΟΒΙΤΣ Γ. ΝΤΟΥΣΑΝ
Κωδικός Πολιτείας4156-0284
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[22/09/2022] jim97.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Πολύ ενδιαφέρουσα εξιστόρηση της εποποιίας των λατινόφωνων Ρωμιών στα Βαλκάνια (σημερινά Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία) κατά τον 18ο - 19ο αι., μια αρκετά παραμελημένη πτυχή της ελληνικής διασποράς των χρόνων της τουρκοκρατίας. Η μετάφραση του Χρήστου Γκούβη καλύπτει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό. Η σημαντικότητα του πονήματος του εκσερβισμένου Τσιντσάρου Πόποβιτς συνίσταται στο ότι μέσα από τις εμπορικές και κοινωνικές δραστηριότητες των Αρωμούνων-Τσιντσάρων στα Βαλκάνια αποκαλύπτεται η βαθιά ελληνικότητά τους και η αγάπη τους για των ρωμαίϊκο πολιτισμό μας, εξουδετερώνοντας έτσι τις εκ Ρουμανίας προσπάθειες περί δημιουργίας πανβαλκανικού ρωμανόφωνου έθνους.

Το βιβλίο περιέχει τόνους πληροφοριών και ζωγραφίζει το κοινωνικό πλαίσιο μιας εποχής που έχει χαθεί οριστικά, αν και σε πλείστες περιπτώσεις θα ήταν χρήσιμη η εισαγωγή σημειώσεων από το συγγραφέα ή καλύτερα από τον επιμελητή προκειμένου να διαφωτιστεί ο αναγνώστης για κάποιες πτυχές της σερβικής ιστορίας που για τους αναγνώστες του Πόποβιτς τις δεκαετίες του '20-'30 αποτελούσαν κοινό κτήμα αλλά για τους νεοέλληνες των αρχών του 21ου αι. είναι παντελώς λησμονημένες.

Η μετάφραση επίσης χρειάζεται λίγο περισσότερη επεξεργασία, η συχνή χρήση αγκυλών ξενίζει και παραπέμπει σε μια πρώιμη μορφή της μεταφραστικής διαδικασίας η οποία δεν προορίζεται για τα μάτια του αναγνωστικού κοινού. Πριν 10 χρόνια το βιβλίο ειχε εκδοθεί από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (χωρίς να γίνεται καμία απολύτως μνεία στο όνομα του κ. Γκούβη) με την επιστημονική επιμέλεια της ιστορικού Κωνσταντίνα Καρακώστα οι σημειώσεις της οποίας αν και εκτεταμένες ήταν σε αρκετές περιπτώσεις χρήσιμες και διαφωτιστικές. Νομίζω μια τρίτη έκδοση του πονήματος (αν πάει καλά σε πωλήσεις) κρίνεται απαραίτητη, με την επιμέλεια κάποιου καταρτισμένου σύγχρονου Τσιντσαρόβλαχου με μεράκι, φιλότιμο και αγάπη. Μια έκκληση από έναν απόγονο λατινόφωνων Ρωμιών που φέρει ως επίθετο την βαλκανική τους ονομασία - Τσιντσάρης!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΛΕΣΙΑ
KUPRIN ALEKSANDR
€12.72 €5.72
(-55%)
Κερδίζετε €7.00
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€54.74 €21.90
(-60%)
Κερδίζετε €32.84

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS