Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ // ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑ

ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΑΠΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΚΑΡΑΒΑΝΤΑ ΜΙΝΑ, ΛΑΛΙΩΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
Κωδ. Πολιτείας: 3005-0273




Παρουσίαση

Από τον 16ο αιώνα, η μορφή του "άγριου" Άλλου -επικίνδυνου και σε κίνδυνο- επιστρατεύτηκε από τα ευρωπαϊκά αποικιακά καθεστώτα ως αντίποδας του κανονιστικού υποκειμένου της "πολιτισμένης" δυτικής νεωτερικότητας. Στη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα, το νομιμοποιητικό αφήγημα της διάσωσης των "πρωτόγονων" από τη νοσηρότητα της "φύσης" τους υπήρξε σημαντική διάσταση του δυτικού νεωτερικού ανθρωπισμού, ενώ ο 20ός αιώνας σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από το φυλετικό ρατσισμό της ναζιστικής εξόντωσης. Στον αιώνα που διανύουμε, ο χαρωπός κοσμοπολιτισμός και οι νόρμες συγκαταβατικής και εργαλειακής ανεκτικότητας εναλλάσσονται με ξενοφοβικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές στάσεις δυσανεξίας προς τη "διαφορά". Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το αποικιακό φαντασιακό επιμένει.
Χωρίς να υποτιμά τις δραστικές διαφορές ανάμεσα στα αποικιακά καθεστώτα και σε κατοπινές μορφές κυριαρχίας, η Μετααποικιακή Κριτική περιπλέκει τις σχέσεις εξουσίας στις οποίες εγγράφονται τα -νοσταλγικά ή θριαμβευτικά- ρέκβιεμ που ανακοινώνουν το "τέλος" της αποικιοκρατίας. Έτσι, το πρόθημα "μετά-" των Μετααποικιακών Σπουδών δεν σημαίνει τόσο "έπειτα από", αλλά "υπό την επήρεια" και "υπό το πρίσμα", δηλαδή ένα ερμηνευτικό πλαίσιο εντός και διαμέσου του οποίου διερευνάται κριτικά η σχέση του παρόντος με την αποικιοκρατία, αλλά και η σχέση (μας) με την παρούσα αποικιοκρατία.
Τα κείμενα που απαρτίζουν αυτή τη συλλογή προέρχονται από τέσσερα διαφορετικά γνωστικά πεδία: την Κοινωνική Ανθρωπολογία, την Ιστορία, τη Λογοτεχνική Κριτική και τη Φεμινιστική Θεωρία/Σπουδές Φύλου. Δεδομένου ότι τα πεδία αυτά ανάγονται επίσης -το καθένα με ξεχωριστό τρόπο- σε λόγους της ευρωπαϊκής Αυτοκρατορίας, τα κείμενα του τόμου υποδεικνύουν πώς αναπτύσσεται στο εσωτερικό των γνωστικών αυτών πεδίων μια κριτική απόκριση στην επιστημολογική και επιστημονική σκευή της αποικιοκρατίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΑΘΗΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Εισαγωγή. Για μια κριτική αναθεώρηση της έκκεντρης νεωτερικότητας
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ
Ανθρωπολογία και Μετααποικιακές Σπουδές: Από τη μετααποικιακή κριτική της Ανθρωπολογίας στην Ανθρωπολογία της αποικιοκρατίας
ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΛΙΩΤΟΥ
Μετααποικιακή συνθήκη και Ιστορία
ΜΙΝΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ
Η Μετααποικιακή Κριτική συναντά τη Λογοτεχνική Κριτική: Η ποιητική των συζεύξεων και των αντιστίξεων
ΑΘΗΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Μετααποικιακή Κριτική και Σπουδές Φύλου: Παρεμβαίνοντας σε αυτό που είναι δυνατό να ακουστεί
Βιογραφικά συγγραφέων
Λεπτομέρειες
ISBN139789605890131
ΕκδότηςΝΗΣΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2016
Αριθμός σελίδων166
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑ
Κωδικός Πολιτείας3005-0273
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

dimitrakotouza, NikosKastrin

Κριτικές για το προϊόν

[01/07/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Το πόνημα 'Αποδομώντας την αυτοκρατορία' ('Θεωρία & Πολιτική της Μετααποικιακής Κριτικής'), σε επιμέλεια της Αθηνάς Αθανασίου, περιέχει ενδιαφέροντα κείμενα γύρω από την ιστορική αποικιακή συγκρότηση-'κατασκευή' της ετερότητας ('καθεστώς' ετεροποίησης), την άρθρωση της βιο-πολιτικής της 'διαφοράς', τις ίδιες τις φάσεις εξέλιξης του αποικιοκρατικού λόγου, τις συνηχήσεις του στο σήμερα.. Τα κείμενα του τόμου, παράλληλα με την συνάρθρωση επιστημονικών αντικειμένων πάνω στο 'έδαφος' της μετααποικιακής θεωρίας-κριτικής, δύνανται να 'συλλάβουν' την κεντρικότητα της ή των αμφισβητησιακών πρακτικών στο τώρα, στο παρόν.. Ένα παρόν, που, όπως επισημαίνει η Αθηνά Αθανασίου στην εισαγωγή της, που κυριαρχείται (προς το παρόν) από τους κανόνες της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και τους επίμονους ρατσισμούς.Αλλά και ένα παρόν που ανασυντάσσεται κριτικά μέσα από την ''αποκαθυπόταξη'' και την ''αναστοχαστική ανυπακοή'' των υποκειμένων, καθώς και από κινήματα και συμμαχίες που αντιπαλεύουν τις ποικίλες εκδοχές της αποικιακής, ρατσιστικής, έμφυλης και οικονομικής βίας' 'ένα Ένας χρήσιμος τόπος, όσον αφορά και την κατανόηση των τρόπων συγκρότησης του σύγχρονου 'κρισιακού' υποκειμένου το οποίο 'χρωστά'..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΝΑΣΕΣ
ORWELL GEORGE
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36
ΤΟ ΛΙΘΟΣΤΡΑΤΟ
ΤΣΙΜΑ ΜΑΡΙΑ
€12.00 €6.00
(-50%)
Κερδίζετε €6.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS