Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ // ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ Ζ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ)

+
-
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 7301-0096

Παρουσίαση

Η ιστορία των θεσμών διοικήσεως και ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικώτερα και των επί μέρους τοπικών Εκκλησιών ειδικώτερα συνιστά ένα πολύ φλέγοντα και επίκαιρο πάντοτε κλάδο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Γιατί αναφέρεται σ' ένα πολύ νευραλγικό τομέα της ζωής της Εκκλησίας, από τον οποίο εξαρτάται κατά μέγα μέρος η επί γης εκπλήρωση της αποστολής της, δηλ. της σωτηρίας και θεώσεως του ανθρωπίνου γένους.
Η ακριβής γνώση και ανάλυση των σωστών ή μη δομών και θεσμών διοικήσεως διαχρονικά και ως σήμερα του καθόλου εκκλησιαστικού οργανισμού, αναμφίβολα, συνεπικουρεί αποτελεσματικά στην προσέγγιση των καλλιτέρων πάντοτε επιλογών για την ζωή της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα διαφωτίζονται καλοπροαίρετα τόσο η εκκλησιαστική ηγεσία όσο και η πολιτική ηγεσία στο σημείο αναφοράς των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας με κοινό στόχο τα καθημερινά διοικητικά, πνευματικά, ποιμαντικά, κοινωνικά κλπ. προβλήματα της Εκκλησίας. Γιατί οι σχέσεις αυτές αφορούν σε μία κοινωνία ανθρώπων απόλυτα σχεδόν ομοιογενή θρησκευτικά, όπως είναι η βαθειά θρησκευόμενη κοινωνία του Γένους μας, στην ελληνική επικράτεια και στην διασπορά.
Το πρόβλημά μας εκδιπλώνεται αρχικά μέσα από την ιστορική ανάλυση των θεσμών διοικήσεως και ζωής της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό τον τίτλο "Συνοπτική ιστορική εξέλιξη των δεσμών διοικήσεως και ζωής της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 50 μέχρι το 1917 μ.Χ.". Στην συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, αναλύονται λεπτομερειακά οι διοικητικές εκκλησιαστικές εξελίξεις στην ελληνική επικράτεια κατά τον παρόντα αιώνα μέχρι σήμερα. Το πολύ κρίσιμο αυτό κεφάλαιο φέρει τον τίτλο "Η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην περίοδο 1917 έως σήμερα". Η τρίτη ενότητα πραγματεύεται συνοπτικά μερικές βασικές εκδηλώσεις της ζωής της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτω από συγκεκριμένους διοικητικούς θεσμούς. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές, γιατί, όπως είναι γνωστό στους ειδικώτερους ερευνητές, η συνολική ζωή της Εκκλησίας, η φανερή και η αφανής, η ορατή και η αόρατη, είναι απερίγραπτο και ακατάληπτο μυστήριο, που βιώνεται κύρια στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Η τρίτη αυτή διάσταση του προβλήματός μας επιγράφεται "Πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας". Στην τέταρτη, τέλος, ενότητα δίνονται τα κανονικά, συνταγματικά και νομοθετικά εκείνα κείμενα που προϋποθέτουν το ισχύσαν ή ισχύον διοικητικό καθεστώς της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1974 μέχρι σήμερα. Το τέταρτο αυτό μέρος τιτλοφορείται "Το καθεστώς διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1974 μέχρι το 1998. Κείμενα".
Η όλη έρευνά μας κατακλείει με τα Επιλεγόμενα, που είναι οι εκτιμήσεις μας, οι προτάσεις μας, και οι γενικώτερες επιλογές μας πάνω στο πάντοτε φλέγον ζήτημα "Διοίκηση και ζωή της Εκκλησίας", με βάση την έκθεση και ανάλυση του προβλήματός μας μέσα από αναμφισβήτητα γεγονότα, γνωστά και άγνωστα μέχρι σήμερα.
Η παρούσα έκδοση, ως προς τα σημεία βελτίωσης και αναθεώρησης, έγινε με την συνδρομή της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού - Καριπείου Μελάθρου. Ευχαριστώ τον Διευθυντή της βιβλιοθήκης Δρ. Γρηγόριο Λιάντα, Επ. Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και τον Επιστημονικό Συνεργάτη , ΜΑ θεολογίας κ. Ηλία Μογλενίδη. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Προλεγόμενα
Α' Μέρος. Συνοπτική Ιστορική εξέλιξη των θεσμών διοικήσεως και ζωής της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 50 μέχρι το 1917 μ.Χ.
1. Η γένεση και η πρώτη οργάνωση
2. Η δυναμική εξέλιξη
3. Η Εκκλησία της Ελλάδος στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως
4. Η Εκκλησία της Ελλάδος 1821/1833 μέχρι το 1917
α. Περίοδος 1821-1833
β. Περίοδος 1833-1850
γ. Περίοδος 1850-1917
Β' Μέρος. Η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην περίοδο 1917 έως σήμερα
1. Εισαγωγικά
2. Πολιτειοκρατία των χρόνων 1917-1922
3. Η πεντηκονταετία πάλης στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας
4. Οι ιεροί κανόνες θεμελιώδης αρχή διοικήσεως της Εκκλησίας
5. Περίοδος προσωπικών φιλοδοξιών 1938-1941
6. Εκκλησιαστική ανασυγκρότηση και παρεκκλησιαστικό παρασκήνιο 1941-1966
7. Η ιστορία επαναλαμβάνεται 1967-1973
8. Η αποκατάσταση της κανονικής τάξεως, το 1974
Γ' Μέρος. Πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας στον αιώνα μας
1. Θεολογική και πνευματική κίνηση
2. Κοινωνική και φιλανθρωπική διακονία
Δ' Μέρος. Το καθεστώς διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1974 μέχρι το 1998 (κείμενα)
1. Εισαγωγικά
2. Κείμενα (16)
Παράρτημα. Το Μακεδονικό Ζήτημα σήμερα (2014-2015)
Επιλεγόμενα
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN139789605990213
ΕκδότηςΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2015
Αριθμός σελίδων328
Διαστάσεις21x15
Κωδικός Πολιτείας7301-0096
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

axilpat2

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΥΣΤΗΡΙΑ (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
HAMSUN KNUT (NOBEL 1920)
€18.02 €8.11
(-55%)
Κερδίζετε €9.91
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Ε. ΤΡΥΦΩΝ
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

ΣελιδοδείκτηςΠερισσότερα

Στρατής Τσίρκας: Κάπου μέσα του, ένα άλλος Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ολόψυχα δοσμένος σε μια ιδέα, ευγενικιά και δίκια, να ζει και ν' ανασαίνει για κείνη και μόνο για κείνη, κι ωστόσο να ξε...

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS