Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ // Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΙΜΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΙΜΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

+
-
HETT BENJAMIN-CARTER
Κωδ. Πολιτείας: 1200-1230
Τιμή Έκδοσης
€16.60
Τιμή Πολιτείας
€11.62
(-30%)
Κερδίζετε €4.98


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Συζητάμε για την άνοδο των ναζί εντελώς αποστασιοποιημένα, σαν μια υπόθεση του παρελθόντος που δεν μας αφορά. Θεωρούμε δεδομένο ότι οι Γερμανοί του 1930 ήταν πολύ διαφορετικοί από εμάς και το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε τα λάθη τους επιβεβαιώνει την ανωτερότητά μας.
Κι όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Γιατί καταλύθηκε τόσο γρήγορα και τόσο ολοσχερώς η δημοκρατία στη Γερμανία τη δεκαετία του '30; Πώς επέτρεψε μια δημοκρατική κυβέρνηση στον Αδόλφο Χίτλερ να αδράξει την εξουσία; Στον "Θάνατο της Δημοκρατίας", ο Benjamin Carter Hett δίνει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και η ιστορία που αφηγείται αφήνει ανησυχητικούς απόηχους για τη δική μας εποχή, αποδεικνύοντας πόσα κοινά έχουμε τελικά με τους Γερμανούς του 1930.
Αποκαλύπτει τη μυωπική στάση που υιοθέτησαν οι συντηρητικοί Γερμανοί πολιτικοί πιστεύοντας πως ο Χίτλερ και οι οπαδοί του θα προθυμοποιούνταν να τους υποστηρίξουν, παραγνωρίζοντας ότι οι προσπάθειές τους να χρησιμοποιήσουν τους ναζί εξυπηρετούσαν εντέλει τον Χίτλερ. Κατ' αυτόν τον τρόπο του παρέδωσαν εκούσια τα εργαλεία για να μετατρέψει τη Γερμανία σε μια στυγερή δικτατορία.
Όντας κορυφαίος μελετητής της Γερμανίας του εικοστού αιώνα και χαρισματικός αφηγητής, ο Benjamin Carter Hett μας δίνει ένα ηχηρό μάθημα για την εποχή μας, καθώς η δημοκρατία βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις και το τραγούδι των Σειρήνων των απανταχού «νταήδων» φαίνεται να ηχεί ολοένα και πιο δυνατά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μια συναρπαστική αφήγηση για το πώς ήρθε στην εξουσία το ναζιστικό κόμμα και πώς επέτρεψαν να συμβεί αυτό, οι αποτυχίες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και η μυωπική στάση των Γερμανών πολιτικών.
«Πώς ο Αδόλφος Χίτλερ, ένας προφανής εξτρεμιστής, εξαπάτησε ένα ολόκληρο έθνος ώστε να τον υποστηρίξει; Το παρόν ιστορικό δοκίμιο απαντά σε αυτή την ερώτηση, δημιουργώντας συχνά ανησυχητικές σκέψεις... Μια προκλητική και επίκαιρη ανάλυση με πολύτιμα μαθήματα για το σήμερα.» (Kirkus Reviews)
«Αμφισβητεί με δυνατά επιχειρήματα όσους υποστηρίζουν ότι η άνοδος των ναζί στη Γερμανία ήταν αναπόφευκτη συνέπεια αόριστων δυνάμεων... Πράγματι, σε κάνει να ανυπομονείς να διαβάσεις την επόμενη σελίδα.» (Publishers Weekly)

Περιεχόμενα

Πρόσωπα του έργου
Σημαντικά πολιτικά κόμματα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Οι πέντε τελευταίες κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
Εισαγωγή
1. Αύγουστος και Νοέμβριος
2. «Μην τον πιστεύετε, λέει την αλήθεια»
3. Ο Ματωμένος Μάης και το Φίδι
4. Ο καγκελάριος της πείνας
5. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
6. Ο μποέμ φαντάρος και ο ευγενής αναβάτης
7. Ευθυγράμμιση
8. «Πρέπει να τον ξεφορτωθούμε»
Σημειώσεις
Ευχαριστίες
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE DEATH OF DEMOCRACY: HITLER'S RISE TO POWER AND THE DOWNFALL OF THE WEIMAR REPUBLIC
ISBN139789606058936
ΕκδότηςΔΙΟΠΤΡΑ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2019
Αριθμός σελίδων376
Διαστάσεις23x15
ΜετάφρασηΠΙΠΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΕπιμέλειαΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΧΕΤ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ-ΚΑΡΤΕΡ
Κωδικός Πολιτείας1200-1230
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimbik, Α.Πα., pagaion

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

gdemirtz

Κριτικές για το προϊόν

[15/03/2024] revoltman.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Μια αρκετά καλή και ουσιώδη εξιστόρηση της πορείας της Δημοκρατίας της Βαιμάρης. Το βιβλίο αναφέρεται σε αρκετά γεγονότα, παρότι φυσικά δεν παύει να είναι σχετικά σύντομο, καθώς ο στόχος του είναι ο μέσος αναγνώστης να μάθει τα βασικά για αυτήν την περίοδο και να πω την αλήθεια το καταφέρνει. Η ιστορική ανάλυση δεν είναι επιφανειακή και καταργούνται αρκετοί μύθοι που μπορεί να έχει ο μέσος άνθρωπος (συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό μου) περί εκείνης της εποχής, πχ ότι σχεδόν ολοκληρωτικά η Ύφεση και η οικονομική κρίση οδήγησαν τους ναζί στην εξουσία. Η άνοδος των Ναζί έγινε μέσα από πάρα πολλούς παράγοντες και δεν είναι μια "απλή υπόθεση". Ένα σημείο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι πρώτοι γνωστοί πολιτικοί που εναντιώθηκαν στο καθεστώς των ναζί ήταν ριζοσπάστες εθνικιστές, τους οποίους ο Χίτλερ δολοφόνησε, μετά από λίγο καιρό. Αυτοί οι εθνικιστές όπως ο Γιουνγκ ή ο Στράσερ ήταν σοβαροί, ελεύθερα σκεπτόμενοι και άνθρωποι του πνεύματος, ωστόσο αποτελούσαν πρόβλημα για τους ναζί (το αναφέρω διότι αρκετοί στον εθνικιστικό χώρο, κλείνουν το μάτι ως προς αυτό το καθεστώς). Δεν βάζω 5 αστέρια, κυρίως επειδή ο ιστορικός φαίνεται ξεκάθαρα πως ανήκει στο αριστερό πολιτικό φάσμα, θεωρεί τους σοσιαλοδημοκράτες-φιλελεύθερους τους "μετριοπαθείς μεταρρυθμιστές προοδευτικούς" (τους "καλούς της ιστορίας") ενώ για τους κομμουνιστές δεν αναφέρει έντονα το γεγονός πως ήταν κατά της δημοκρατίας και πως ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη καθώς έπαιρναν 15% (αυτοί δεν ήταν κίνδυνος για την δημοκρατία;). Επίσης ένα άλλο αρνητικό-ρηχό σημείο του βιβλίου είναι όταν υπονοεί ότι οι ΕΣ ανήκουν στην δεξιά (η οποία εδώ και πολύ καιρό έχει πάψει να υφίσταται), ενώ άμα πεις σε έναν ΕΣ ότι είναι δεξιός θα σε βρίσει το λιγότερο . Παρά την επιφανειακή ιδεολογική ανάλυση και το ότι καταλαβάνεις "τι ψηφίζει", παραμένει ένα αρκετά καλό βιβλίο ως εισαγωγή για αυτήν την περίοδο.
[14/12/2023] Stameas.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, της εξαιρετικά σημαντικής περιόδου της Δημοκρατίας της Βαιμάρης, η οποία απευθύνεται μάλλον σε αμερικάνικο αναγνωστικό κοινό, καθώς είναι φανερό, οτι ο συγγραφέας δεν διαθέτει την ευρωπαική εγγύτητα, όταν αναφέρεται σε γεγονότα πριν το 1918 (ο Μπίσμαρκ και η ενοποίηση του Ράιχ, ο πόλεμος των χαρακωμάτων) ενώ σε διάφορες αναδρομές, δεν αναφέρονται καθόλου ορισμένα σημαντικά γεγονότα, όπως η διπλωματία της Αυστροουγγαρίας,οι μάχες της Υπρ, του Βερντέν, του Σομμ κτλ.

Τα θετικά σημεία του βιβλίου, είναι η συνοπτική παρουσίαση (ως πρόλογος) των πολιτικών και στρατιωτικών πρωταγωνιστών της δεδομένης περιόδου, καθώς επίσης και η εξέταση των πολιτικών φορέων και τάσεων, που δημιουργήθηκαν μέχρι την επικράτηση του NSDAP.
Επίσης, η μετάφραση της κυρίας Φωτεινής Πίπη είναι λαμπρή, με το βιβλίο να έχει πολύ ομαλή ροή και ρυθμό.
Επιπλέον, ο συγγραφέας βασίζεται κυρίως σε γερμανόφωνη βιβλιογραφία και αναφέρει αρκετές πληρφορίες, για θέματα πολιτικής, οικονομίας και κοινωνιολογίας , που δύσκολα αναφέρονται σε πιο συγγράματα.

Τα αρνητικά του βιβλίου, είναι ότι ο συγγραφέαςς δεν ακολουθεί μια γραμμική χρονική παρουσίαση των γεγονότων, γεγονός που πιθανόν να κουράσει τον αναγνώστη ενώ κάποιες φορές κάνει αναφορές του τύπου ΄΄η σύγχρονη έρευνα έχει επιβεβαιώσει (η καταρρίψει) το ότι.....΄΄ χωρίς να κάνει κάποια βιβλιογραφική παραπομπή.
Τέλος, η κρίση του για τη δράση του Χίτλερ, στο Σύνταγμα Λίστ (σελ.83-85) εκτός του ότι παραβιάζει κάθε έννοια λογικής, είναι και επιστημονικά απαράδεκτη, καθώς η (δικαιολογημένη εκ των υστέρων) εμπάθεια του, συσκοτίζει την αμερόληπτη κρίση που πρέπει να διαθέτει ένας ιστορικός.

Για μια πιο στιβαρή ιστορική παρουσίαση της συγκεκριμένης περιόδου, μπορείτε να εμπιστευτείτε το αριστούργημα του Heinrich Winkler ΄΄Βαιμάρη.Η Ανάπηρη Δημοκρατία. 1918-1933΄΄ από τις εκδόσεις Πόλις.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ - ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
€25.00 €11.25
(-55%)
Κερδίζετε €13.75
ΠΑΖΟΛΙΝΙ
CECCATTY RENE. DE
€9.75 €3.90
(-60%)
Κερδίζετε €5.85

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS