Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ 1821 // Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧ

Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ 1821

Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε' ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ

+
-
-
Κωδ. Πολιτείας: 6990-0295
Τιμή Έκδοσης
€12.00
Τιμή Πολιτείας
€8.40
(-30%)
Κερδίζετε €3.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η υποτιθέμενη θετική συμβολή της ανώτατης ιεραρχίας της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδεολογικές λαθροχειρίες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Διακόσια χρόνια αργότερα, η μελέτη των πρωτότυπων πηγών, των αφοριστικών εγκυκλίων και της αντεπαναστατικής δράσης του πατριαρχείου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει μία χρήσιμη συλλογή τέτοιων κειμένων, που δημοσιεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1798-1828. Η ανίχνευση των εν λόγω ιστορικών τεκμηρίων αποτελεί μέχρι και σήμερα μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, απαιτώντας σε κάποιες περιπτώσεις την κοπιώδη αναζήτηση σπάνιων ή εξαντλημένων εκδόσεων.
Στη "Μαύρη Βίβλο του 1821" θα διαβάσετε:
- τα κείμενα του αφορισμού της Επανάστασης από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
- τους λόγους για τους οποίους η περιβόητη άρση του αφορισμού αποτελεί έναν εκκλησιαστικό μύθο
- το πώς ο Γρηγόριος Ε' προσπάθησε να κατευνάσει τις επαναστατικές διαθέσεις Επτανησίων και Πελοποννησίων στα τέλη του 18ου αιώνα, διατάζοντας, παράλληλα, την καύση κειμένων του Ρήγα Φεραίου
- τους λόγους για τους οποίους ο αφορισμός των Κλεφτών από τον πατριάρχη Καλλίνικο Ε' επηρέασε αρνητικά την Επανάσταση του '21
- τις εγκυκλίους μέσω των οποίων ο Γρηγόριος Ε' αποπειράθηκε να ελέγξει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, εξαπολύοντας επίθεση στις Φυσικές Επιστήμες
- το αφοριστικό επιτίμιο που επιβλήθηκε στην Μπουμπουλίνα, λίγους μήνες πριν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων
- τα κείμενα του πατριάρχη Ευγένιου Β', που στόχο είχαν να εκφοβίσουν τους Έλληνες, αμέσως μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης
- τον τρόπο με τον οποίο ο πατριάρχης Αγαθάγγελος επιχείρησε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα του Ιωάννη Καποδίστρια. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Πρόλογος Του Θάνου Βερέμη
Η σύγκρουση πνευματικής και κοσμικής εξουσίας. Ο ρόλος της εκκλησίας στην Τουρκοκρατία
Η πατριαρχική εγκύκλιος του Γρηγορίου Ε' προς τους Επτανήσιους
Παΐσιος Τρίκκης: Ο απεσταλμένος του Γρηγορίου Ε' στην Πελοπόννησο για τον κατευνασμό της επαναστατικής ατμόσφαιρας
Η μεταθανάτια δίωξη του Ρήγα
Ο αφορισμός τω Κλεφτών από τον Καλλίνικο Ε'
Η εγκύκλιος του Γρηγορίου Ε' κατά των Φιλοσοφικών Μαθημάτων
Απανταχούσα: Λογοκρισία των ιδεών στην Κωνσταντινούπολη
Το αφοριστικό επιτίμιο κατά της Μπουμπουλίνας
Τα κείμενα του αφορισμού της Επανάστασης από τον Γρηγόριο Ε'
Ευγένιος Β': Ο συνεχιστής της στάσης του Γρηγορίου Ε' απέναντι στην Επανάσταση
Ο πατριάρχης Αγαθάγγελος και η απόπειρα πρόκλησης εμφυλίου στην Ελλάδα του Καποδίστρια
Λεπτομέρειες
ISBN139789606272424
ΕκδότηςΕΚΔΟΣΕΙΣ IWRITE
ΣειράLUX ORBIS
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2021
Αριθμός σελίδων152
Διαστάσεις22x13
ΠρόλογοςΒΕΡΕΜΗΣ ΘΑΝΟΣ
ΕπιμέλειαΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΝΑΣ
Κωδικός Πολιτείας6990-0295
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

kkaravassilis, Telemachos, Petros kimoulis

Κριτικές για το προϊόν

[04/03/2022] aggelopoulos_nikos.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Τραγελαφικό αυτό που συμβαίνει στον σχολιασμό του εν λόγω βιβλίου λαμβάνοντας υπόψιν το περιεχόμενο του. Επιχειρείται μία επίθεση στους σύγχρονους συντελεστές του έργου για τη δουλειά τους, ενώ όπως πολύ σωστά ειπώθηκε παρακάτω το 90% του κειμένου είναι γραπτοί πατριαρχικοί λόγοι. Διαβάζοντας αυτά τα κείμενα που χαρακτηρίζονται από έναν συνεπή αντεπαναστατικό χαρακτήρα μέσα στον χρόνο, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μαύρο που βλέπουμε είναι στην πραγματικότητα άσπρο. “Α, όχι αυτό που βλέπετε και διαβάζετε ότι συνέβαινε επί μία τριακονταετία δεν είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι άλλη μιας και δεν είστε ιστορικοί (ενώ εμείς τα τρολ, είμαστε). Οι μυστικές άρσεις αφορισμών που δεν στηρίζονται σε κανένα έγγραφο, οι υποτιθέμενες διαστρεβλώσεις εγγράφων του βιβλίου (που εν τω μεταξύ αναδημοσιεύονται ολόκληρα), οι επικλήσεις σε αγώνες του Κλήρου από το... 1453 και η ηθελημένη (δεν εξηγείται αλλιώς) απόπειρα ταύτισης της πίστης των με την πολιτική του πατριαρχείου”, αποτελούν τα κυριότερα επιχειρήματα τους. Μάλιστα ένας συνχολιαστής διερωτήθη χθες σε σχόλιο πώς είναι δυνατόν οι πατριάρχες να ήταν αντεπαναστάτες και οι Έλληνες να παραμένουν χριστιανοί! Και μάλιστα προηγουμένως να υψώνει το δάκτυλο κάνοντας μαθήματα αντίληψης της ιστορίας! Με αυτή την αδιανόητη λογική όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε σήμερα να ήταν άθεοι εξαιτίας των δεκάδων εκκλησιαστικών σκανδάλων πάσης φύσεως που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Ήμαρτον, ας καταπιούν κάποιοι ότι ο ρόλος της ηγεσίας της Εκκλησίας ήταν καθαρά αντεθνικός προεπαναστατικά και ας σταματήσουν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Και κάτι ακόμα. Δεν είναι μόνο η Μαύρη Βίβλος. Ολόκληρη η σειρά Lux Orbis και ιδίως τα βιβλία που έχει κυκλοφορήσει την τελευταία 2ετία αποτελούν έναν οδοδείκτη αυτής της θέσης που αλληλοσυνδέονται. Πραγματικά εξαιρετική δουλειά, αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές των εκδόσεων και να μην καμφθούν από τις επιθέσεις που δεδομένα θα δεχτούν.
[26/02/2022] Johnny S..   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Έμαθα για τη Βίβλο από κείμενο μεγάλης ενημερωτικής ιστοσελίδας. Οι προσδοκίες μου δεν διαψεύστηκαν. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να μαντέψω σε ποιο. Στα του έργου τώρα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του ανάγνωσμα που σοκάρει όποιον έχει μελετήσει την ελληνική επανάσταση αποκλειστικά από τα σχολικά βιβλία. Το μεγάλο προτέρημα του βιβλίου είναι η ύπαρξη αυθεντικών πατριαρχικών κειμένων από την περίοδο του 1821 τα οποία μαρτυρούν την εχθρικη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην έννοια της επανάστασης. Όπως σωστά επισημαίνεται στα εισαγωγικά σχόλια η στάση αυτή είναι διαχρονικά αρνητική και εκεί έγκειται η προσφορά του βιβλίου. Τα κείμενα αυτά είναι ο σημαντικότερος ιστορικός μάρτυρας για να υποστηριχθεί μια τέτοια θέση στέρεα. Ειδικά στο θέμα του αφορισμού της Επανάστασης και της δήθεν ακυρότητας του τελειώνει το θέμα, μιας και παρουσιάζει αδιάψευστα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι επόμενοι από τον Γρηγόριο πατριάρχες χρησιμοποιούσαν το ενδεχόμενο άρσης του σε περίπτωση που οι Έλληνες επέστρεφαν στην υποτέλεια του Σουλτάνου.
Και κάτι τελευταίο. Διάβασα παραπάνω για αθεοπαγανιστή συγγραφέα που είναι άσημος δημοσιογράφος και συμμετέχει λέσχες μασόνων και άλλα συνωμοσιολογικά. Δεν ξέρω αν ο Γρηγόριος Ε και οι υπόλοιποι πατριάρχες ήταν άσημοι δημοσιογράφοι και άθεοι. Το λέω αυτό διότι συγγραφείς το βιβλίο έχει και είναι οι ίδιοι οι αρχιερείς. Τα κείμενα τους καταλαμβάνουν τις 120 από τις 140 σελίδες του βιβλίου. Οι υπόλοιπες 20 σελίδες καταλαμβάνονται από δύο ανθρώπους. Την εξαιρετική εισαγωγή του διευθυντή της σειράς που συγκέντρωσε τα σπάνια αυτά κείμενα (κι αν δεν είναι χριστιανός ο άνθρωπος τι πειράζει κάποιους; Δηλαδή πόσες πιθανότητες συγκέντρωνε η πιθανότητα ένα τέτοιο φοβερό βιβλίο να βγει με πρωτοβουλία χριστιανού;) και τον πρόλογο του αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού Θάνου Βερέμη που βάζει τη σφραγίδα στην ακαδημαϊκότητα του βιβλίου. Αντιλαμβάνομαι ότι το βιβλίο έχει ενοχλήσει και πάει καλά εμπορικά. Νομίζω καλώς ενοχλεί.
[21/02/2022] tzanis1234.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Ακόμα ένα καθαρά διαστρεβλωτικό προπαγανδιστικό βιβλίο στα πλαίσια της προσπάθειας αποδόμησης του Χριστιανισμού και της Εκκλησίας. Ο δε συγγραφέας, ένας άσημος δημοσιογράφος που κινείται στο πλαίσιο του αθεοπαγανισμού, με παρουσίες σε λέσχες αθέων, μυθικιστων κτλ. Το συγκεκριμένο μοτίβο είναι τόσο σύνηθες που δεν προκαλεί καν αίσθηση πλέον.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, απομονώνει και πετσοκοβει πληροφορίες και στοιχεία, παρουσιάζοντάς τα με παντελώς επιφανειακό τρόπο ώστε να κάνει αντιχριστιανική προπαγάνδα. Για παράδειγμα, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο πλέον (ακόμα και μέσα από Οθωμανικά έγγραφα, εξαίσια αναλυση των οποίων έχει πραγματοποιήσει ο καθ. Σταθακόπουλος) ότι ο δήθεν αφορισμός της Επανάσταση από τον Πατριάρχη Γρηγόριο είναι ΑΚΥΡΟΣ για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Οθωμανών (μέχρι και το ίδιο το κείμενο είναι επίτηδες άκυρο συντακτικά και υπάρχουν μέχρι και επιστολές του Υψηλάντη που το επιβεβαιώνει. Εξάλλου ο Πατριάρχης Γρηγόριος έχει αποδεδειγμένη δράση υπέρ της Εθνεγερσίας), ο συγγραφέας παρουσιάζει επιφανειακά και χωρίς καμία ανάλυση των τότε σχετικών γεγονότων, μόνο το κείμενο του αφορισμού.

Δεν έχει νόημα ο περαιτέρω σχολιασμός. Αυτοί που έχουν ψάξει 2 πραγματα για το πώς κινούνται οι συγκεκριμένοι επιτήδειοι καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται το βιβλίο. Το θέμα είναι να μην πέφτουν στις παγίδες αυτών των τύπων ανυποψίαστοι άνθρωποι που παρασύρονται από τα τυράκια "ελάτε να σας δείξουμε ΑυΤΑ ΠοΥ μΑσ κΡυΒοΥν".
[16/02/2022] Blade Runner.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα βιβλίο το οποίο αποτελεί πολύτιμη συνεισφορά στην βιβλιογραφία σχετικά με την επαναστατική περίοδο.
[10/01/2022] Βεδές Δημήτριος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Ενας ιστορικός πρέπει να προστατεύει την ιστορία απο τις προσωπικές του πεποιθήσεις (πολιτικές, θρησκευτικές κλπ), όπως έιχε πει και ο αείμνηστος Καργακος : η πολύ θεωρία αποϊστορικοποιεί την ιστορία. Παρεπιμπτώντος αν θελετε να διαβασετε σχετικά με την επανάσταση του 21 διαβστε τους 3 τόμους του Καργάκου, απλά απίστευτοι.
Υ/Γ Ο κ. Καργάκος, σε ηλικία 16 περιπου, είχε κάνει μια εργασία αντίστοιχη περί του αφορισμού του Γρηρόριο Ε' (τον έκραζε στεγνά, και την εκκλησία) και του κόστησε πολύ (εκείνες τις εποχές δε τολμούσες να πείς κάτι τέτοιο) το θέμα ήταν ότι όταν μεγάλωσε και μελετώντας χρόνια (ηταν η ζωή του η ιστορία) άλλαξε θέση, εμβάθυνε, μελέτησε και απόκτησε τελείως διαφορετική άποψη.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
ΚΑΡΖΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
€31.80 €12.72
(-60%)
Κερδίζετε €19.08
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
€9.90 €3.47
(-65%)
Κερδίζετε €6.43

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS