Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ // ΠΩΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΠΑ

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΩΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

+
-
GADDIS JOHN-LEWIS
Κωδ. Πολιτείας: 8370-0567
Τιμή Έκδοσης
€15.90
Τιμή Πολιτείας
€11.13
(-30%)
Κερδίζετε €4.77


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το "Τοπίο της ιστορίας" διερευνά την τέχνη του ιστορικού και προσφέρει ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι η ιστορική συνείδηση πρέπει να μας απασχολεί σήμερα. Όπως οι χαρτογράφοι χαρτογραφούν τοπία, έτσι και οι ιστορικοί αναπαριστούν αυτό που δεν μπορούν ποτέ να αναπαραγάγουν με πιστότητα. Για να το κάνουν αυτό, συνδυάζουν τις τεχνικές των καλλιτεχνών, των γεωλόγων, των παλαιοντολόγων και των εξελικτικών βιολόγων. Οι προσεγγίσεις τους παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες με αυτές των νέων επιστημών του χάους, της πολυπλοκότητας και της κρισιμότητας. Δεν θυμίζουν ιδιαίτερα τα όσα συμβαίνουν στις κοινωνικές επιστήμες, όπου η αναζήτηση ανεξάρτητων μεταβλητών σε στατικά μοντέλα μοιάζει να διαχωρίζεται ολοένα και περισσότερο από τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Ποιος λοιπόν εφαρμόζει, στην πραγματικότητα, επιστημονική μεθοδολογία και ποιος όχι; Ο Gaddis ερευνά και αυτό το ερώτημα με τρόπους που δίχως άλλο θα πυροδοτήσουν διεπιστημονικές αντιπαραθέσεις.
Μια καθηλωτική εισαγωγή στην ιστορική μέθοδο για τους αρχάριους, μια ισχυρή επιβεβαίωσή της για τους επαγγελματίες του κλάδου, μια αναπάντεχη πρόκληση για τους κοινωνικούς επιστήμονες και μια εύστοχη κριτική ανάλυση των ισχυρισμών των μεταμοντερνιστών ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για το παρελθόν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Ένα τολμηρό και προκλητικό βιβλίο, που επιζητεί άφοβα την αντιπαράθεση». (The New York Times Book Review)
«Μια αριστοτεχνική κατάθεση περί της ιστορικής μεθόδου». (Foreign Affairs)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το Τοπίο της Ιστορίας
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χρόνος και Χώρος
ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δομή και Διεργασία
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η Αλληλεξάρτηση των Μεταβλητών
ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χάος και Πολυπλοκότητα
ΕΚΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Αιτιότητα, Απρόοπτα και Αντιπαραδείγματα
ΕΒΔΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Μόρια με Δική τους Βούληση
ΟΓΔΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Με το Βλέμμα του Ιστορικού
Σημειώσεις
Ευρετήριο

Επιστημονική επιμέλεια: Θανάσης Δ. Σφήκας, Κατερίνα Γαρδίκα
Διόρθωση: Αγγελική Τσαμπάζη
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE LANDSCAPE OF HISTORY. HOW HISTORIANS MAP THE PAST
ISBN139789606350825
ΕκδότηςΠΕΔΙΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2019
Αριθμός σελίδων288
Διαστάσεις20x14
ΕπιμέλειαΣΦΗΚΑΣ Δ. ΘΑΝΑΣΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΚΑΝΤΙΣ ΤΖΟΝ-ΛΟΥΙΣ
Κωδικός Πολιτείας8370-0567
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[07/03/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το «Τοπίο της ιστορίας» είναι ένα έργο φιλοσοφίας της ιστορίας, που πραγματεύεται την ιστορική μεθοδολογία. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η ιστορική μέθοδος προσεγγίζει πιο πολύ τη μέθοδο των φυσικών επιστημών παρά αυτή των κοινωνικών επιστημών. Υποστηρίζει, επομένως, ότι η ιστορική επιστήμη έχει περισσότερη μεθοδολογική συνάφεια με τις φυσικές επιστήμες, παρά τις κοινωνικές. Ο Gaddis γράφει με τέτοια ζωντάνια, αμεσότητα και λυρισμό, που θυμίζει λογοτέχνη, ακόμα κι αν κάποια σημεία του έργου είναι δύσκολα και δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις αυτή τη μελέτη εκλαΐκευση. Είναι επηρεασμένος από τις τέχνες, συνδιαλέγεται μαζί τους, συνδιαλέγεται και με τις φυσικές επιστήμες. Επίσης, το έργο αυτό διακρίνεται για το χιούμορ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το βαρεθεί ο αναγνώστης, δεν απωθεί η γραφή του ούτε ο όγκος του βιβλίου, παρόλο που σε κάποια σημεία ο αναγνώστης θα δυσκολευτεί. Ο συγγραφέας κάνει χρήση αρκετών και αρκετά πειστικών επιχειρημάτων, που διευκολύνουν την κατανόηση του έργου και την ανάλυσή του. Σ’ όλο το περίτεχνο αυτό έργο διαγράφεται και σκιαγραφείται η πολεμική του συγγραφέα εναντίον των μεθόδων των κοινωνικών επιστημών, αλλά και κατά του σχετικισμού, που αρνείται τη δυνατότητα της αντικειμενικότητας, θεωρεί ισάξιες όλες τις θεωρίες και πρεσβεύει ότι οτιδήποτε μπορεί να λέγεται.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS