Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ

+
-
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Η. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1518-0230
Τιμή Έκδοσης
€74.20
Τιμή Πολιτείας
€55.65
(-25%)
Κερδίζετε €18.55


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Οι όροι που περιέχονται σε αυτό το λεξικό αναφέρονται γενικά στον παραδοσιακό Βουδισμό. Παραμένουμε, περισσότερο, βέβαια στις τρεις λαμπρές περιόδους του: Την αρχική, που αποκαλείται «το Μικρότερο Όχημα» (Hinayana) ή την εξελιγμένη μορφή του, τη σύγχρονη Theravada. Ακολουθεί το «Μεγαλύτερο Όχημα» (Mahayana) και τρίτο έρχεται το «Αδαμάντινο Όχημα» (Vajrayana), που αναφέρεται και ως Θιβετιανός Βουδισμός. Ο Δυτικός άνθρωπος έχει, μάλιστα, γνωρίσει την τελευταία του μορφή και έχει εξοικειωθεί περισσότερο με αυτήν από τα μέσα του περασμένου αιώνα, με τη διασπορά των προσφύγων Λάμα από το Θιβέτ, εξαιτίας της κατάκτησής του από τους Κομμουνιστές του Μάο. Ωστόσο, παραθέτουμε εδώ σε ικανοποιητική έκταση και πάντοτε τιμητικά, τον Κινεζικό Βουδισμό Ch'an και την μετεξέλιξή του, την Ιαπωνική παράδοση Zen. Δεν παραλείπεται, βέβαια, ο Βουδισμός της Καθαρής Χώρας που έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία, έχοντας μεγαλύτερη απήχηση στα λαϊκότερα κοινωνικά στρώματα.
Τα λήμματα εισάγονται κατά κανόνα με την Σανσκριτική τους αποτύπωση και λιγότερο αναλογικά με Κινεζικούς, Ιαπωνικούς ή Θιβετιανούς όρους με την αισιόδοξη προοπτική ενός εμπλουτισμού του Λεξικού αυτού στο μέλλον, που να αρχίζει πλέον με τα Ελληνικά του ισοδύναμα.
Η εμφάνιση ενός λήμματος με Ελληνικούς όρους στην κατάταξη του Βουδιστικού Λεξικού, είναι πρόωρη, διότι δεν υπάρχει ακόμη τριβή με τις έννοιες αυτές ώστε να είναι δυνατό να εντοπιστούν με την επιχώρια μορφή τους, από ένα νέο κυρίως αναζητητή. Πέρα από ορισμένες λέξεις που έχουν πολιτογραφηθεί στην τρέχουσα γλώσσα μας, όπως κάρμα, μάντρα, σαμσάρα κ.λπ., δεν είναι ικανός ο αριθμός των υπόλοιπων βασικών αναφορών του που μπορούν να αποδοθούν με άνεση στην ελληνική γλώσσα, για να καταρτιστεί ένα αξιόλογο σε πλούτο, τέτοιο βιβλίο.
Με τον περιορισμό αυτό, αλλά και με μια μόνιμη ελπίδα, έγινε προσπάθεια ώστε οι όροι αυτοί να αποδοθούν στην Ελληνική με μία όσο το δυνατόν ακριβέστερη προφορά, σαν καθαρά λήμματα στη γλώσσα μας. Είναι και αυτό μια παρήγορη προοπτική, για κάποιον όπως ο συγγραφέας του, που τόσο έχει αγαπήσει τη γλώσσα των προγόνων του και που αναγκάζεται από τη φύση του παρόντος έργου να γράφει με το Ελληνικό και το Λατινικό αλφάβητο συγχρόνως, πράγμα που είναι όχι μόνον αισθητικά ενοχλητικό, αλλά χρειάζεται μια άλλη τεχνική προσέγγιση και είναι αναντίλεκτα, χρονοβόρο.
Φυσικά, υπάρχουν και λήμματα σε αυτή την συνοπτική Εγκυκλοπαίδεια, που αναφέρονται στον τόπο που η παράδοση του Βουδισμού άνθησε και απλώθηκε, στην Ινδία, καθώς και στις προ αυτού θέσεις, για να διατηρείται μια ιστορική συνέχεια, όπως είναι ο Ινδουισμός, η Αγιουρβέδα, η Γιόγκα και η παραδοσιακή Τάντρα.
Στην τρέχουσα μορφή τους, κατά κανόνα, τα περισσότερα λήμματα ξεκινούν με ονόματα ή φράσεις που συνοδεύονται από μια ένδειξη της προέλευσης τους, όπως αυτή αναφέρεται εισαγωγικά. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Συντομογραφίες
Πρόλογος
Εισαγωγή
A-Z
Ελληνικό παράρτημα
Βιβλιογραφία
Χρονολογικός Πίνακας
Λεπτομέρειες
ISBN139789606410178
ΕκδότηςΕΝΝΟΙΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2019
Αριθμός σελίδων954
Διαστάσεις25x17
Κωδικός Πολιτείας1518-0230
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ctheodorid, Vasilopoulou Maria

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
€5.30 €1.86
(-65%)
Κερδίζετε €3.44
HOMO
STRINGER CHRIS
€45.00 €13.50
(-70%)
Κερδίζετε €31.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS