Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Β΄Τ. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙ

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)

+
-
ΜΠΑΜΠΑΛΙΟΥΤΑΣ Π. ΛΑΜΠΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3720-0512
Τιμή Έκδοσης
€85.00
Τιμή Πολιτείας
€75.65
(-11%)
Κερδίζετε €9.35


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί μόνο ένα διοικητικό θεσμό· αποτελεί και ένα κοινό τόπο, τον πλέον δημοκρατικό, τον πλέον συμμετοχικό, όπου αναδεικνύεται η βάση της ελληνικής κοινωνίας και η ουσιαστική έννοια του δημότη-πολίτη.
Οι δημότες που όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και της παρούσας υγειονομικής κρίσης βρίσκονται ο ένας ενεργά δίπλα στον άλλο, ως μέλη μιας κοινωνίας, επιδεικνύοντας σε σημαντικό βαθμό την εκπλήρωση του χρέους τους για την κοινωνική αλληλεγγύη που απαιτείται.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στους δύο βαθμούς που την αποτελούν σύμφωνα και με το ισχύον Σύνταγμα, είναι εξόχως κοινωνικός, μέσα από την ανάπτυξη Δράσεων και Έργων, με αποδέκτες τα μέλη της κοινωνίας, που έχουν ως σκοπό να διαφυλάξουν τις ηθικές και πολιτικές αξίες, αλλά και να αποδοκιμάσουν κομματικές παρεμβάσεις, πρακτικές και νοοτροπίες, που φέρνουν την τοπική δημοκρατία μακριά από την κοινωνική ευημερία και την πραγματική επίλυση των τοπικών υποθέσεων.
Η πολυπόθητη ανάπτυξη ενός τόπου βρίσκει βάση στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην πραγματική συμπόρευση όλων των ενεργών μελών μιας κοινωνίας, να αναδείξουν τα θετικά στοιχεία του τόπου τους, αναζητώντας έναν ουσιαστικότερο και δικαιότερο ρόλο, ιδίως των νέων πολιτών στα τοπικά κοινά.
Για τον λόγο αυτό χρειάζεται συναίνεση, συμπόρευση και ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε τοπικό-αυτοδιοικητικό επίπεδο, με την ανάδειξη της ανάγκης να εκπροσωπηθούν «όσο περισσότερες πολιτικές τάσεις και απόψεις» στα συλλογικά όργανα της σύγχρονης τοπικής δημοκρατίας. Με τη δυνατότητα να αναδειχθούν οι πλέον ικανοί, καθώς και εκείνοι που έχουν συνδράμει ενεργά στα κοινά του τόπου τους και όχι του πολιτικού τους φορέα.
Η πορεία προς την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν θα πρέπει να έχει ως βάση την «πλειοψηφία των 3/5» για τον επιτυχόντα συνδυασμό, αλλά την όσο το δυνατό αναλογικότερη και γνήσια εκπροσώπηση των πολιτών στα όργανα των Ο.Τ.Α. Δυστυχώς με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του Ν. 4804/2021 δεν ενισχύεται η αντιπροσωπευτικότητα στα συλλογικά όργανα των Ο.Τ.Α., αλλά αντιθέτως ενισχύονται οι στενοί κομματικοί δεσμοί μεταξύ των αιρετών και των πολιτικών κομμάτων. Ιδίως όταν στις πρόσφατες αυτές ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η αποκλειστική ρήτρα του 3% για την εκπροσώπηση των συνδυασμών στα Δημοτικά και στα Περιφερειακά Συμβούλια. Η ουσιαστική «Κυβερνησιμότητα» δεν απαιτεί ενισχυμένες πλειοψηφίες των 3/5, αλλά νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ενδυναμώσουν τους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και θα δώσουν τη δυνατότητα στους ενεργούς πολίτες-δημότες να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου τους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να αποτελεί το μέσο πολιτικής χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών, αλλά εκείνο το δυναμικό διοικητικό θεσμό που θα δώσει την ώθηση για ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των περιοχών της Χώρας μας.
Με μεγάλη μας χαρά προλογίζουμε και τη νέα τρίτη έκδοση του βιβλίου του συναδέλφου Επ. Καθηγητή κ. Λάμπρου Μπαμπαλιούτα, έναν από τους σημαντικούς πανεπιστημιακούς της νέας γενιάς, με βαθειά προσήλωση στην έρευνα, με αποτελεσματικές και αντικειμενικές θέσεις στην ανάδειξη και επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων της τοπικής δημοκρατίας.
Η λαμπρή πορεία του, από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι και σήμερα ως ακαδημαϊκού και συναδέλφου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, η απλότητα και η αντικειμενικότητα του στην προσέγγιση των επιμέρους θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως στον προτεινόμενο τρόπο επίλυσης τους, μακριά από κομματικές αντιλήψεις, δείχνει όχι μόνο την προσήλωσή του στα τοπικά προβλήματα και ιδίως στα προβλήματα της νέας γενιάς, με ευαισθησίες για τον καθημερινό πολίτη και την κοινωνία, αλλά και εγγυάται την περαιτέρω ερευνητική του δραστηριότητα για την ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. [...] (Από τον πρόλογο στην τρίτη έκδοση)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ - Ηλίας Γ. Νικολόπουλος, Αλέξιος Π. Μητρόπουλος
ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Γ'/Β'/Α' ΕΚΔΟΣΗΣ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Γενικά
Η διάκριση των διοικητικών συστημάτων
Η τοπική αυτοδιοίκηση ως σημαντική πτυχή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης
Το συνταγματικό καθεστώς της τοπικής αυτοδιοίκησης
Κεφ.1: Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη (Ν.3852/2010) και η «απο-πολιτικοποιημένη» (;) (Ν.4325/2015)
Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Κεφ.2: Η θέσπιση της Περιφέρειας ως Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης β' βαθμού υπό το πρίσμα του «Καλλικράτη» (Ν.3852/2010) και του «Κλεισθένη Ι» (Ν.4555/2018)
Κεφ.3: Η εκλογική διαδικασία
Κεφ.4: Η θέσπιση του Περιφερειακού Δημοψηφίσματος στην «σύγχρονη μεταπολιτευτική τοπική δημοκρατία»
Κεφ.5: Οι εκλογικές δαπάνες και ο ασκούμενος έλεγχος
Κεφ.6: Το status των Περιφερειακών Αρχών
Κεφ.7: Οι αρμοδιότητες των Περιφερειών ως αυτοδιοικούμενων μονάδων διοίκησης
Κεφ.8: Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης
Κεφ.9: Οι Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα των Περιφερειών
Κεφ.10: Η Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
Κεφ.11: Η εποπτεία επί των Περιφερειών ως Ο.Τ.Α. β' βαθμού
Κεφ.12: Η ευθύνη των οργάνων της Περιφέρειας
Κεφ.13: Τα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των Περιφερειών
Κεφ.14: Ζητήματα προσωπικού των Περιφερειών
Κεφ.15: Το οργανωτικό πλαίσιο της Περιφέρειας ως Ο.Τ.Α. β' βαθμού
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789606483561
ΕκδότηςΣΑΚΚΟΥΛΑΣ Α.Ε.
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων890
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΗΛΙΑΣ
Κωδικός Πολιτείας3720-0512
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

BannersLeft top

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
BACHELARD GASTON
€19.08 €9.54
(-50%)
Κερδίζετε €9.54
ΚΑΜΑ ΣΟΥΤΡΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
MCKENZIE ELEANOR
€20.38 €10.19
(-50%)
Κερδίζετε €10.19

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS