Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Τ.Β΄ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ, Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ, Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)

110 ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ (1825-2000)

+
-
ΕΞΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1756-0486
Τιμή Έκδοσης
€27.56
Τιμή Πολιτείας
€20.67
(-25%)
Κερδίζετε €6.89


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Στο Πωγώνι της Ηπείρου π.χ, υπάρχει παράδοση πως οι Σαρακατσάνοι κατάγονται από τους Ηπειρώτες της εποχής του Πύρρου και των διαδόχων του, που νικήθηκαν από τους Ρωμαίους, όταν ο Αιμίλιος Παύλος (168 π.Χ.) κατέστρεψε εβδομήντα πόλεις στην Ήπειρο. Πολλούς πήρανε αιχμαλώτους τότε στο Μπούρτζι της Ιταλίας, απ' όπου γύρισαν όταν κατάκτησαν οι Τούρκοι την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Όσοι απ' αυτούς μείνανε τότε στην Ήπειρο, φύγανε στα βουνά και ζώντας ως νομάδες διατήρησαν τη γλώσσα τους την ελληνική, ενώ όσοι γύρισαν από την αιχμαλωσία είχαν χάσει τη γλώσσα τους κι ονομάστηκαν από το Μπούρτζι Μπουρτζόβλαχοι.
"Την ίδια περίπου παράδοση, ότι κατάγονται από την Ιταλία, και μάλιστα από τις Συρρακούσες, αναφέρουν και μερικές άλλες ομάδες Σαρακατσάνων. Σχετική πληροφορία μου έδωσε το 1938 και ο τσέλιγκας Σπόρος Δημ. Μητροκώστας, κάτοικος Κράψης Ιωαννίνων (60 χρονώ), που την ήξερε από τον πατέρα του, ηλικίας τότε 107 χρονώ. Ο γέρο Μητροκώστας έλεγε ότι ξέρει από παράδοση ότι οι Σαρακατσάνοι ήρθαν από το "Σαρακιόι" της Ιταλίας προ πέντε περίπου αιώνων, απ' όπου τους είχαν εκτοπίσει οι ιταλικές αρχές ως ζωοκλέφτες και στοιχεία κακοποιά, απειθάρχητα, επικίνδυνα.
"Ο τσέλιγκας Αλέξης Μυριούνης, που ξεκαλοκαίριαζε στο Βραδέτο του Ζαγορίου, όπως και άλλοι Σαρακατσάνοι από τα Ζαγοροχώρια (Βίτσα, Βραδέτο, Σκαμνέλι, Καπέσοβο, Κουκούλι), λένε πως σχηματίστηκαν τα τσελιγκάτα των Σαρακατσάνων από χωρικούς που εγκατέλειψαν τις γενέτειράς τους, επειδή κάνανε στους τόπους τους εγκλήματα και πήγαιναν στην Ήπειρο για να σωθούν. Το όνομα Σαρακατσάνος τους το δώσανε επειδή δεν είναι στις πολιτείες, δεν έχουν σειρά. Επιμένουν σταθερά ότι είναι γνήσιοι Έλληνες και πως βοήθησαν τους κλέφτες και αρματολούς που πάντα φιλοξενούσαν στις στάνες τους." (Αγγελική Χατζημιχάλη, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Προλεγόμενα
Πουκεβίλ Φραγκίσκος
Κασομούλης Νικόλαος
Κολοκοτρώνης Ιωάννης-Γενναίος
Σταθόπουλος Σταύρος
Αραβαντινός Παναγιώτης
Heuzey Leon
Βακάλογλου Πέτρος
Passow Arnoldus
Π.Θ. = Αραβαντινός Π.
Σαρακατσιάνων το Έθνος
Ζώτος-Μολοσσός Β.
Πασχίδης Θ.
Παναγιωτόπουλος Σ.
Λαμπρίδης Ιωάννης
Κρυστάλλης Κώστας
Jirecek Konstantin
Γιαννόπουλοςο Νικόλαος
Weigand Gustav
Philippson Alfred
Βασιλειάδης Λεωνίδας
Σπηλιωτόπουλος Αντώνιος
Oestreich Karl
Αρβανιτόπουλος Απόστολος
Νικολαΐδης Κωνσταντίνος
Κώτσιος Θεόδωρος
Μπούτουρας Αθανάσιος
Γρανίτσας Στέφανος
Αλμάζ
[...]
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςSARAKATSANI, THEIR ANCESTRY AND THE ORIGIN OF THEIR NAME - 110 THEORIES AND OPINIONS (1825-2000) VOLUME B
ISBN139789606560668
ΕκδότηςΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2021
Αριθμός σελίδων360
Διαστάσεις30x21
Κωδικός Πολιτείας1756-0486
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

armanlu

Κριτικές για το προϊόν

[26/02/2022] Konstantinos123.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Ο συγγραφέας στον προηγούμενο τόμο θέλοντας να δημιουργήσει σύγχυση ως προς την καταγωγή των Σαρακατσαναίων παρουσιάζει αμφιβόλου αξιοπιστίας πηγές επι σκοπώ .Το ίδιο φαίνεται να κάνει και σε αυτόν τον τόμο χωρίς να το έχω διαβάσει φυσικά αλλά κρίνοντας απο τον πρόλογο είναι ευκόλως αντιληπτό.Καμία τέτοια παράδοση δεν υπάρχει στο πογώνι της Ηπείρου και επίσης η απόψη ενός Κραψίτη τσέλιγκα που πιθανώς είχε αντιπαλότητα και αντιπάθεια με τους Σαρακατσαναίους είναι εξόφθαλμα αναξιόπιστη.Τέτοιες πηγές στερούνται σοβαρότητος.Επίσης οι Κασομούλης Πουκεβίλ κτλπ όλους τους νομάδες κτηνοτρόφους τους αναφέρουν ως ''βλάχους''με τον επαγγελματικό όρο και όχι φυλετικά.Άλλο ''βλάχος'' και άλλο ''Βλάχος''Και απο τον τίτλο κάνει μπάμ οτι θέλει να περιπλέξει την κατάσταση δημιουργόντας σύγχυση με 110 δήθεν διαφορετικές θεωρίες.Αν κάποιος θέλει να διαβάσει κάτι σοβαρό για τους Σαρακατσαναίους ας διαβάσει αυτούς που μελέτησαν τους Σαρακατσαναίους απο κοντά και έζησαν μαζί τους για να τους μελετήσουν όπως η λαογράφος Α.Χατζημιχάλη ο Δανός Κάρστεν Χέγκ,ο Τζόν Κάμπελ, ο Άρης Πουλιανός και οι Σαρακατσάνοι Ευριπίδης Μακρής,Νίκος Κατσαρός που έζησαν την Σαρακατσάνικη νομαδική ζωή.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
ARSH L. GRIGORI
€17.00 €8.50
(-50%)
Κερδίζετε €8.50
ΟΛΗ Η ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
HUI ANDREW
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS