Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΛΑΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ

ΛΑΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ

+
-
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Κωδ. Πολιτείας: 0486-0057
Τιμή Έκδοσης
€15.14
Τιμή Πολιτείας
€10.60
(-30%)
Κερδίζετε €4.54


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Μια φορά κι έναν καιρό...
Το 2007 συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από την Καταστροφή της Μικράς Ασίας. Πολλοί την Καταστροφή την ονομάζουν "όλεθρο" και άλλοι "γενοκτονία". Και οι τρεις αυτές λέξεις, που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα του 1922, είναι πολύ χαρακτηριστικές και πλήρεις νοήματος.
Το παρόν βιβλίο περιλαμβάνει επτά μικρασιατικά παραμύθια και μια ιστορία. Είναι μια πτυχή της λαογραφίας μας από τα αλησμόνητα εκείνα μέρη, ειδικά από τα Βουρλά της Ιωνικής Ερυθραίας. Τα κατέγραψα από τους απογόνους, παιδιά και εγγόνια, παλαιών κατοίκων της μαρτυρικής πόλης των Βουρλών. Ως γνωστόν, τα παραμύθια μεταφέρονται από γενιά σε γενιά στόμα με στόμα, μέσω της προφορικής παράδοσης. Σήμερα όμως το στοιχείο της προφορικής μετάδοσης ιστορικών αφηγήσεων, λαϊκών μύθων και παραμυθιών έχει σχεδόν εξαφανιστεί, για πολλούς και διάφορους λόγους, και θεωρώ "θαύμα" την προφορική διάσωση αυτών των παραμυθιών μέχρι την εποχή μας.
Το τελευταίο από αυτά -Οι τουφεκιές των Χριστουγέννων- δεν είναι γνήσιο παραμύθι, αλλά μια λαϊκή αφήγηση, μια "ιστορία" που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, και το "Ο καλός δράκος" είναι μυθοπλασία δική μου μέσα στα μικρασιατικά πλαίσια.
Τα παραμύθια δεν ανάγονται μόνο στο παρελθόν, σε περασμένες εποχές, αλλά είναι αειθαλή και ταιριάζουν σ' όλες τις εποχές και σ' όλες τις κοινωνίες. Σε τούτα τα παραμύθια εκτός από το λαογραφικό στοιχείο, υπάρχει έντονη η λαϊκή φαντασία, ακόμα και κάποιο ηθικό δίδαγμα. Τα περισσότερα έχουν αισιόδοξο τέλος: "...και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!"
Το παραμύθι γοητεύει πάντοτε μικρούς και μεγάλους. Ειδικά στα παιδιά λειτουργεί όχι μόνο κατευναστικά, αλλά και πολύ δραστικά. Εξάπτει τη φαντασία τους, τα οδηγεί σε κόσμους ονειρικούς, πλουτίζει τους ορίζοντές τους, τα μαθαίνει τρόπους "του ζην και του φέρεσθαι", επηρεάζει και διαμορφώνει το χαρακτήρα τους, διδάσκει, διασκεδάζει και ψυχαγωγεί.
Αξίζει να αναφέρω πως πάντοτε θυμάμαι από μικρή μόνο μια φράση από κάποιο παραμύθι της θείας μου Ευαγγελινής "Ο δράκος ξεφτίλισε (καθάρισε) το δόντι του και έβγαλε ένα μπούτι αλόγου...".
Ακούς εκεί, "το μπούτι ενός αλόγου ανάμεσα στα δόντια του δράκου !" Πόσο μεγάλος θα ήταν εκείνος ο δράκος! [...] (Από τον πρόλογο της ανθολόγου Νίτσας Παραρά-Ευτυχίδου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος - Βλάσης Αγτζίδης
Πρόλογος - Νίτσα Παραρά-Ευτυχίδου)
1. Το λιονταράκι
2. Η βασιλοπούλα και ο τραγουδιστής
3. Το Βασιλόπουλο και η νεράιδα της θάλασσας
4. Οι δαντέλες
5. Η τσιγκούνα πεθερά
6. Η βασιλοπούλα και ο πρίγκιπας
7. Ο καλός δράκος
8. Οι τουφεκιές των Χριστουγέννων στη Μικρά Ασία
Παράρτημα
Το ταξίδι στον Άγιο Τάφο
Τα μικράτα του Σταύρου
Η βρύση του τεκέ και ο μπαρμπα-Παύλος
Λεπτομέρειες
ISBN139789606719387
ΕκδότηςΕΝ ΠΛΩ
ΣειράΛΑΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2008
Αριθμός σελίδων160
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΑΓΤΖΙΔΗΣ ΒΛΑΣΗΣ
ΕπιμέλειαΠΑΡΑΡΑ - ΕΥΤΥΧΙΔΟΥ ΝΙΤΣΑ
Κωδικός Πολιτείας0486-0057
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Β

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Charalampos Tsitsopoulos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ
SCIASCIA LEONARDO
€8.48 €3.82
(-55%)
Κερδίζετε €4.66
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΞΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
€25.00 €12.50
(-50%)
Κερδίζετε €12.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS