Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ // ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

+
-
PREVE COSTANZO
Κωδ. Πολιτείας: 2449-0068
Τιμή Έκδοσης
€15.59
Τιμή Πολιτείας
€10.91
(-30%)
Κερδίζετε €4.68


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Αυτό το δοκίμιο συγκεντρώνει σε μια ενιαία συζήτηση τρεις διαστάσεις που συνήθως παρουσιάζονται χωριστά, δηλαδή μια αυθεντική φιλοσοφική ερμηνεία του Μαρξ, μια πρόταση περιοδολόγησης της ιστορίας του μαρξισμού από τον Ένγκελς μέχρι σήμερα, και τέλος μια ιστορική και φιλοσοφική κριτική του ωφελιμιστικού αρχετύπου στη φιλοσοφία και στις κοινωνικές επιστήμες.
Η αυθεντική φιλοσοφική ερμηνεία του Μαρξ ξαναπιάνει, συστηματοποιεί και εμβαθύνει τη διατύπωση που έχει ήδη εκτεθεί σε ένα προηγούμενο και συμπληρωματικό σε αυτό έργο (βλ. Marx inattuale, Τορίνο, Bollati Boringhieri, 2004). Η φιλοσοφία του Μαρξ παρουσιάζεται ως μια μορφή νατουραλιστικού, ιστορικού και διαλεκτικού ιδεαλισμού, ενώ η κριτική του στην οικονομία διαχωρίζεται από κάθε "αριστερή" παραλλαγή της πολιτικής οικονομίας.
Η ιστορία του μαρξισμού περιοδολογείται σε τρεις διαδοχικές εποχές, δηλαδή στην εποχή της ίδρυσης ή πρωτομαρξισμό (1875 - 1914), στην εποχή της οικοδόμησης ή μεσομαρξισμό (1914 - 1956) και τέλος στην εποχή της διάλυσης ή υστερομαρξισμό (1956 - 1991). Για τη σημερινή εποχή τίθεται ανοιχτά το πρόβλημα: θα είναι μια εποχή ενός δηλωμένου μεταμαρξισμού ή εποχή μιας δυνατής, και καθόλου εγγυημένης, νέας ανασυγκρότησης του ίδιου του μαρξισμού, σε βάσεις όμως ριζικά διαφορετικές από τις τρεις προηγούμενες;
Το ωφελιμιστικό μοντέλο στη φιλοσοφία και στις κοινωνικές επιστήμες, που σήμερα είναι κυρίαρχο και ασφυκτικό, ερευνάται πρώτα στην περίοδο της επιβεβαίωσής του, σε ανταγωνισμό με τα αντίπαλα μοντέλα του φυσικού δικαίου και του κοινωνικού συμβολαίου, κατόπιν στην εποχή της αμφισβήτησής του εκ μέρους κυρίως του Χέγκελ και του Μαρξ, και τέλος στους τρόπους της σημερινής ηγεμονίας του, που συνδέεται στενά με τις απαιτήσεις απόλυτης κυριαρχίας της οικονομίας πάνω σε κάθε άλλη φιλοσοφική, πολιτική και κοινωνική λογική, ξένη προς αυτό.
Το δοκίμιο αντιπροσωπεύει μια πρώτη, αναγκαστικά ακόμη ατελή και επιδεχόμενη βελτίωσης, συνεπή διατύπωση μιας συνολικής ανασυγκρότησης όχι μόνο του μαρξισμού, αλλά της νεότερης και σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Εισαγωγή
- Πριν από τον Μαρξ. Μια σύντομη έλλογη ανασυγκρότηση του ιστορικού και φιλοσοφικού πλαισίου της νεώτερης εποχής στην Ευρώπη
- Καρλ Μαρξ, ένας διανοητής που δεν καθιστά δυνατή καμία "αληθινή" ερμηνεία
- Ο πρωτο-μαρξισμός (1875 - 1914). Η εποχή της σύστασης
- Ο μεσο-μαρξισμός (1914 - 1956). Η εποχή της οικοδόμησης
- Ο υστερο-μαρξισμός (1956 - 1991). Η εποχή της ίδρυσης
- Μετα-μαρξιστική εποχή ή εποχή ανασυγκρότησης του μαρξισμού; Ένα αναπάντητο προς το παρόν δίλημμα
Γενικές βιβλιογραφικές σημειώσεις
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςSTORIA CRITICA DEL MARXISMO
ISBN139789606750403
ΕκδότηςΚΨΜ
ΣειράΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2010
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις24x16
ΜετάφρασηΚΟΥΝΑΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΕπιμέλειαΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΡΕΒΕ ΚΟΣΤΑΝΤΣΟ
Κωδικός Πολιτείας2449-0068
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

agrofylakas

Κριτικές για το προϊόν

[11/11/2016] ΚΟΚΟΥΛΑΣ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Χρήσιμο βιβλίο, αλλά μάλλον όχι για άσχετους με το αντικείμενο (φιλοσοφία). Ίσως μια πιο «ελεύθερης απόδοσης» μετάφραση να το έκανε περισσότερο εύληπτο. Κουραστική η ανάγνωση γιατί, εκτός από το μακροπερίοδο λόγο, λείπουν κα αρκετά κόμματα. Οπότε ... Εν πάση περιπτώσει, κουραστικό μεν, ενδιαφέρον δε.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
SABAHATTIN ALI
€12.00 €6.00
(-50%)
Κερδίζετε €6.00
ΤΟ ΛΙΘΟΣΤΡΑΤΟ
ΤΣΙΜΑ ΜΑΡΙΑ
€12.00 €6.00
(-50%)
Κερδίζετε €6.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS