Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
MOTHERFUCKER // ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΠΑΝΘΗΡΩ

MOTHERFUCKER

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΠΑΝΘΗΡΩΝ

+
-
RICARD SYLVAIN, MARTINEZ GUILLAUME
Κωδ. Πολιτείας: 2449-0125
Τιμή Έκδοσης
€14.84
Τιμή Πολιτείας
€10.39
(-30%)
Κερδίζετε €4.45


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων (Black Panther Party) ιδρύθηκε το 1966 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με αρχικό στόχο την προστασία της αφροαμερικανικής κοινότητας από την αστυνομική βαρβαρότητα, πραγματοποιώντας ακόμα και ένοπλες περιπολίες στους δρόμους των αστικών γκέτο.
Εξελίχθηκε σε επαναστατική, αφροαμερικανική, αριστερή οργάνωση, με ισχυρές επιδράσεις από το μαρξισμό και ιδιαίτερα τα κείμενα του Κινέζου ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ. Αυτό αποτυπώθηκε και στη βασική θέση
των Μαύρων Πανθήρων ότι "η απελευθέρωση της φυλής τους από τα δεσμά των καταπιεστών τους θα έρθει μέσα από την απελευθέρωση όλης της κοινωνίας από τα δεσμά του καπιταλισμού, με επαναστατικές διαδικασίες".
Οι θέσεις τους αυτές ήταν εμφανείς σε όλα τους τα γραπτά κείμενα και εκφράστηκαν και στο πρόγραμμα του κόμματος, γνωστό ως "Διακήρυξη των 10 σημείων" (παρατίθεται ολόκληρη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Το 1969 το κόμμα είχε ήδη 10.000 μέλη και η εφημερίδα του είχε 250.000 συνδρομητές.
Η πολιτική δράση του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων περιλάμβανε την οργάνωση διαδηλώσεων ενάντια στο ρατσισμό και την πάλη ενάντια σε νομοθετήματα που τον διατηρούσαν ή τον προωθούσαν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Το κόμμα, εκτός από το ότι ανέπτυξε αντιρατσιστική δράση, συνεργάστηκε με κινήματα και άλλες αριστερές οργανώσεις, όπως το ΚΚ ΗΠΑ και το Κόμμα Ειρήνης και Ελευθερίας, για ταξικά ζητήματα, στο αντιπολεμικό κίνημα και γενικά στην κοινωνική πάλη.
Εκτός από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων δρούσε μέσα από τα "Προγράμματα Επιβίωσης" στις γειτονιές, τις πόλεις και τα γκέτο των μαύρων κατοίκων, εμπνευσμένα από τον Μάο Τσε Τουνγκ, κάτω από το σύνθημα "η επιβίωση οδηγεί στην επανάσταση". Το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα ήταν το "Δωρεάν Πρωινό για τα Παιδιά", που απευθυνόταν σε όλα τα φτωχά παιδιά των ΗΠΑ και στο απόγειό του τάιζε κάθε πρωί 10.000 παιδιά. Άλλα προγράμματα του κόμματος ήταν οι πρώτες βοήθειες, μαθήματα πολιτικής και οικονομίας, σεμινάρια αυτοάμυνας, ενώ υπήρχε και διανομή ρούχων σε απόρους, καθώς και προγράμματα επανένταξης για αλκοολικούς και τοξικομανείς, πάντα σε συνδυασμό με την επαναστατική προπαγάνδα.
Ο περιβόητος αρχηγός του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ χαρακτήρισε τους Μαύρους Πάνθηρες ως "τη μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας". Οι διαδηλώσεις και δράσεις του κόμματος αντιμετωπίζονταν σχεδόν πάντα με τη βία από το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ. Συνολικά 34 μέλη των Μαύρων Πανθήρων δολοφονήθηκαν από την αστυνομία.
Η συντονισμένη δράση του κράτους και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, εκτός από καταστολή, παρακολουθήσεις, συλλήψεις και ανελέητο επικοινωνιακό και πολιτικό πόλεμο, κατάφερε να διαβρώσει το κόμμα με πράκτορες και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Τα πλήγματα που δέχθηκε το κόμμα από τι; δολοφονίες, αλλά και τη διαφθορά και τους προβοκάτορες που είχε βάλει το FBI, σε συνδυασμό με εσωτερικές αντιπαραθέσεις και τριβές, το οδήγησαν στην παρακμή. Το κόμμα άρχισε να φυλλορροεί τη δεκαετία του 1970 και διαλύθηκε επισήμως το 1982. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςMOTHERFUCKER
ISBN139789606750939
ΕκδότηςΚΨΜ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων144
Διαστάσεις29x21
ΜετάφρασηΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΕικονογράφησηMARTINEZ GUILLAUME
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΡΙΚΑΡ ΣΙΛΒΕΝ, ΜΑΡΤΙΝΕΖ ΓΚΙΛΙΕΜ
Κωδικός Πολιτείας2449-0125
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο Μαιγκρέ και ο νεκρός του
SIMENON GEORGES
€13.00 €6.50
(-50%)
Κερδίζετε €6.50
ΝΟΥΒΕΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)
TOLSTOI LEON
€27.56 €12.40
(-55%)
Κερδίζετε €15.16

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS