Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΧΗΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

ΧΗΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

IRVING JOHN
Κωδ. Πολιτείας: 2738-0213




Παρουσίαση

Το Χήρα για ένα χρόνο είναι ένα μυθιστόρημα αγάπης, εκπληκτικής συγκινησιακής ισχύος. Πρόστυχο και ρομαντικό συνάμα, είναι επίσης ένα βιβλίο που μιλάει για τον χρόνο που κυλάει και φεύγει και την θλίψη που μένει και μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Η κεντρική ηρωίδα, η Ρουθ Κόουλ, αναδύεται μέσα σ' ένα πλήθος ηρώων, κεντρικών και βοηθητικών, σαν ένας από τους πιο άρτιους χαρακτήρες της λογοτεχνίας. [...]
Το αξιοσημείωτο στην ιστορία της Χήρας είναι ότι όλοι σχεδόν οι ήρωες είναι συγγραφείς: ο πατέρας της Ρουθ γράφει τρομακτικές παιδικές ιστορίες που στοιχειώνουν γενιές και γενιές παιδιών. Η (εξαφανισμένη) μητέρα της γράφει αστυνομικές ιστορίες με θέμα περιπτώσεις αγνοούμενων, ενώ ο νεαρός εραστής της γράφει μέτρια ρομάντζα με θέμα νέους που αγαπούν ώριμες κυρίες. Η καλύτερη φίλη της Ρουθ, η Χάννα, είναι διάσημη αρθρογράφος. Ο άντρας που διστάζει να παντρευτεί η Ρουθ είναι εκδότης-επιμελητής. Μέχρι και κάποιοι δευτερεύοντες (αλλά σημαντικοί και απαραίτητοι) χαρακτήρες αποδεικνύονται πολύ δυνατοί στη μυθοπλασία: μια πόρνη στα κόκκινα φανάρια του Αμστερνταμ -όπου εκτυλίσσεται μεγάλο κομμάτι της ιστορίας- με την οποία σχετίζεται η Ρουθ προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για ένα βιβλίο που έχει στα σκαριά, είναι μια πολύ προσεκτικά οργανωμένη ψεύτρα, έχει πλάσει έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο και εαυτό. Ένας παίχτης του χόκεϊ, εραστής της Χάννα, γράφει ένα best seller με εξομολογήσεις ερωτικού περιεχομένου. Ενδεχομένως, όλη αυτή η αφθονία και ασυδοσία συγγραφέων να έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν τελικά ερωτεύεται η Ρουθ, όταν αφήνεται να παρασυρθεί από το συναίσθημα και να εμπιστευτεί κάποιον, τότε δεν ερωτεύεται συγγραφέα, αλλά έναν βιβλιοφάγο - η συγγραφέας ερωτεύεται τον αναγνώστη. Επίσης, όλη αυτή η κουβέντα γύρω από τους συγγραφείς χρησιμεύει στον Ίρβινγκ προκειμένου να τονίσει την επιτακτική ανάγκη του καλλιτέχνη να ελιχθεί με τη φαντασία του μέσω της τέχνης στο λαβύρινθο της πραγματικότητας, να βάλει σε τάξη το χάος που επικρατεί γύρω του, να το υποτάξει δίνοντάς του μια θέση και ένα όνομα μέσα στον τακτοποιημένο και καλά οργανωμένο κόσμο της μυθοπλασίας. (Από την ιστοσελίδα του εκδότη)

Ο Ίρβινγκ είναι σύγχρονος πεζογράφος και ως προς τη θεματολογία και όσον αφορά την αφηγηματική τεχνική. Ενώ λ.χ. η αφήγησή του είναι ενιαία και ρέουσα, ο υποψιασμένος αναγνώστης μπορεί να διακρίνει τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί την τεχνική του κινηματογραφικού μοντάζ. Το ΧΗΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ είναι από τα καλύτερα μυθιστορήματά του, εφάμιλλο σε πολλά εκείνου του έξοχου Κατά Γκαρπ κόσμου, που τόση αίσθηση προκάλεσε όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Με τη διαφορά ότι εδώ η συγκινησιακή φόρτιση είναι εντονότερη και ο κεντρικός χαρακτήρας, η Ρουθ Κόουλ, πολύ ισχυρότερος, υπό την έννοια ότι κυριαρχεί από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Ο,τι υπάρχει και ό,τι κινείται γύρω της μοιάζει να έχει εφευρεθεί από τον συγγραφέα προκειμένου να μιλήσει σχεδόν αποκλειστικά για την ηρωίδα του.
Λένε πως τα πλέον εμβληματικά πορτρέτα γυναικών στην παγκόσμια πεζογραφία τα έχουν δώσει άνδρες συγγραφείς (από τον Φλομπέρ και τον Τολστόι ως τον Ντ. Χ. Λόρενς). Χωρίς να θέλω να προβώ σε αμετροεπείς συγκρίσεις, θα έλεγα πως η Ρουθ Κόουλ μπορεί να χαρακτηριστεί εμβληματική ηρωίδα. Ενδεχομένως λόγω του ότι είναι και η ίδια συγγραφέας, να αποτελεί ένα είδος αυτοπροσωπογραφίας του ίδιου του Ιρβινγκ. Αλλά οι μυθιστορηματικοί ήρωες έχουν τη δική τους ζωή, ανεξάρτητα από εκείνη των δημιουργών τους... Ένα εξαίρετο και καλομεταφρασμένο μυθιστόρημα. (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 20/11/2011)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςA WIDOW FOR ONE YEAR
ISBN139789606781940
ΕκδότηςΜΕΛΑΝΙ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2011
Αριθμός σελίδων646
Διαστάσεις24x16
ΜετάφρασηΚΡΑΜΒΟΥΣΑΝΟΥ ΚΙΚΑ
ΕπιμέλειαΓΚΑΝΑ ΠΟΠΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΙΡΒΙΝΓΚ ΤΖΟΝ
Κωδικός Πολιτείας2738-0213
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

lol, xristina, geo.thomo, Melmoth, VangKram, Γιαννοπουλος, Αγριομολόχα, dimbik

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Ombledroom, lol, xristina, Αγριομολόχα, titiki2109, almoustris

Κριτικές για το προϊόν

[17/01/2012] lol.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εμμμμ ... ενώ έχω διαβάσει τμήματά του πολλάκις, το απόλαυσα πρώτη φορά απρόσκοπτα. Κανείς δεν με "έκοβε στο καλύτερο" αυτή τη φορά. Ένα μοναδικό μυθιστόρημα -απ' τα καλύτερα που έχω διαβάσει ποτέ- με απίστευτους χαρακτήρες, τους οποίους δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις. Έξοχη έκδοση και ντελικάτη -εμ πώς;- μετάφραση.
[23/11/2011] Melmoth.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το καλύτερο βιβλίο του Ιρβινγκ. Το καλύτερο βιβλίο που βγήκε φέτος.
[11/11/2011] Ombledroom.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Όπως τα περισσότερα έργα του Irving, έτσι και η Χήρα παραπέμπει σε μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: γεμάτο παράξενες συμπτώσεις, πολλαπλές πλοκές, ιστορίες μέσα σε ιστορίες και εκτεταμένες παρεκκλίσεις από το θέμα – το εκάστοτε θέμα! Έχει έναν παντογνώστη αφηγητή, ο οποίος απολαμβάνει όσο τίποτα να προμηνύει τα μελλούμενα, να μαρτυράει και να τοποθετεί στο χρόνο όσα πρόκειται να συμβούν πολλά χρόνια (και σελίδες) αργότερα. Δεν είναι ενοχλητικός ο αφηγητής, δεν είναι προδότης μέγας, απλώς του αρέσει να μας πειράζει. Κι ενώ στην αρχή το πείραγμά του ίσως σοκάρει, άπαξ και αντιληφθούμε το κολπάκι του, αρχίζει να μας αρέσει! Γιατί ενώ διαβάζουμε και νομίζουμε ότι ξέρουμε πάνω-κάτω τι να περιμένουμε, μέχρι να τελειώσει και η τελευταία αράδα του βιβλίου (που είναι μια από τις ωραιότερες τελευταίες αράδες βιβλίων που έχουν γραφτεί) έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό από έκπληξη πάρα πολλές φορές. Η ιστορία προωθείται μέσω πολλών δευτερευόντων χαρακτήρων, που δεν είναι για μπούγιο και που ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται –λίγο πολύ σαν καρικατούρες- βγάζει πολύ γέλιο, αν και η ιστορία στον πυρήνα της είναι άκρως δραματική. Ο Ίρβινγκ (μαθητής του Vonnegut γαρ) μας έχει συνηθίσει σ’ έναν κόσμο γεμάτο φρικιά, εκκεντρικούς κάθε λογής, παράξενους, χωλούς, ανέραστους, παιδεραστές, μεσσίες και αρκούδες! Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια Κόουλ του Χήρα για ένα χρόνο παίρνει το 1ο «Βραβείο Ίρβινγκ» σε εκκεντρικότητα και δυσλειτουργικότητα!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ, Ο ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ
GONCHAROV ALEXANDROVICH IVAN
€15.90 €5.56
(-65%)
Κερδίζετε €10.34
ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ
ORWELL GEORGE
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS