Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΘΗΝΑ // Η ΠΟΛΗ - ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦ

ΑΘΗΝΑ

Η ΠΟΛΗ - ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, 1859-1988

-
Κωδ. Πολιτείας: 2084-0041




Παρουσίαση

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει το λεύκωμα φωτογραφιών της Αθήνας με τίτλο "Αθήνα. Η πόλη - οι άνθρωποι - τα γεγονότα". Η ιδέα για την έκδοση αυτή γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν. Το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο της Εταιρείας, αλλά και ο συνεχής συστηματικός εμπλουτισμός του, ήταν πάντα μια παρακίνηση να παρουσιαστεί σαν σύνολο η Αθήνα μέσα από αυτές τις φωτογραφίες στο ευρύτερο κοινό. Ο μεγάλος αριθμός φωτογραφιών της Αθήνας οδήγησε στο διαχωρισμό τους σε δύο διακριτές ενότητες. Αποφασίστηκε οι φωτογραφίες αρχαιοτήτων και μνημείων να αποτελέσουν ξεχωριστή ενότητα με τις διαδοχικές αλλαγές και προσαρμογή τους μέσα στο χρόνο. Οι πολύ σημαντικές φωτογραφίες των αρχαιοτήτων, ιδιαίτερα από τα πρώτα χρόνια της φωτογραφίας από τους ανεγνωρισμένους φωτογράφους της εποχής, αλλά και τα διαδοχικά στάδια με τις αναστηλώσεις κάθε αρχαίου μνημείου αφέθηκαν για ένα μεταγενέστερο χρόνο επεξεργασίας και έκδοσης. Έτσι ο διαχωρισμός όλου του όγκου των φωτογραφιών της Αθήνας σε δύο διακριτά μέρη κατέστησε δυνατή την προσέγγιση του υλικού. Η πόλη της Αθήνας συνεχώς αναπτύσσεται και μεταμορφώνεται. Η κάθε περιοχή έχει το δικό της παλμό, τα δικά της γνωρίσματα σε κάθε χρονική περίοδο και πάντα το δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι άνθρωποι που την κατοικούν αλλά και τα γεγονότα που παρουσιάζονται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή σημαδεύουν την πόλη αλλά και την καθημερινή ζωή όπως διαμορφώνεται κάθε φορά. Τα γεγονότα και ιδιαίτερα τα ιστορικά απαθανατίζονται στις φωτογραφίες με φόντο κάποιο ευδιάκριτο σημείο της πόλης, κτήρια, δρόμους και πλατείες. Αλλά και τα κτήρια δεν διατηρούνται πάντα αναλλοίωτα αλλά μεταβάλλονται με το χρόνο και τις συνθήκες.
Καταβλήθηκε προσπάθεια να παρουσιαστούν όχι μόνο οι διάφορες περιοχές της πόλης με τα κτήρια όπως διαδοχικά μεταμορφώνονται στην πάροδο του χρόνου αλλά και όπως αυτά συνδέονται με τους ανθρώπους και τα γεγονότα. Η έκδοση που παρουσιάζεται σήμερα περιλαμβάνει εικόνες και στιγμιότυπα από τα διάφορα σημεία της πόλης - από τους πρώτους χρόνους που γεννήθηκε η φωτογραφική τέχνη ως τη σημερινή μας εποχή. Οι φωτογραφίες αυτές άλλες είναι από επαγγελματίες, από τους παλαιότερους γνωστούς φωτογράφους ως τους σημερινούς, και άλλες είναι παρμένες από ερασιτέχνες που με το φακό τους αιχμαλώτισαν πρόσωπα και γεγονότα σε κάποια δεδομένη στιγμή. Θα ήθελα εδώ να θυμηθώ και να σημειώσω εκείνους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκδοσης, με πρώτη την αρχαιολόγο κ. Αλίκη Σολωμού - Προκοπίου, μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, η οποία οργάνωσε και επί σειρά ετών διηύθυνε το Φωτογραφικό Αρχείο της Εταιρείας και είχε την αρχική ιδέα της έκδοσης. Με τη συνεχή φροντίδα της για τον εμπλουτισμό, την οργάνωση και τεκμηρίωση του Φωτογραφικού Αρχείου, παρά τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα πλούσιο σύνολο φωτογραφιών όχι μόνο της Αθήνας αλλά και ιστορικών γεγονότων, προσώπων και πόλεων από όλες τις περιοχές. [. . .] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Εισαγωγή
Πλατεία Συντάγματος, Παλαιά Ανάκτορα, Εθνικός Κήπος
Οδός Φιλελλήνων, λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Ζάππειο, λεωφόρος Βασ. Όλγας
Παριλίσια, λόφος Αρδηττού, Παναθηναϊκό Στάδιο, οδός Ηρώδου Αττικού
Λυκαβηττός, Κολωνάκι, λεωφόρος Βασ. Σοφίας, Αμπελόκηποι, Γουδή
Πεδίον του Άρεως, Εξάρχεια, περιοχή Πατησίων, σιδηροδρομικοί σταθμοί
Πλατεία Ομονοίας και ευρύτερη περιοχή
Οδός Πανεπιστημίου και πάροδοι
Παλαιά Βουλή, οδός Σταδίου
Οδός Ερμού, εμπορικό τρίγωνο, οδός Μητροπόλεως, πλατεία Δημαρχείου, οδός Αιόλου
Οδός Αθηνάς, Μοναστηράκι, Πλάκα, περιοχή Θησείου
Μακρυγιάννη, Φιλοπάππου, λεωφόρος Συγγρού
Γενικές απόψεις
Πανοράματα
Βιογραφικά φωτογράφων
Γλωσσάρι φωτογραφικών τεχνικών
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
ISBN139789606812187
ΕκδότηςΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2012
Αριθμός σελίδων674
Διαστάσεις29x30
ΠρόλογοςΜΑΖΑΡΑΚΗΣ-ΑΙΝΙΑΝ Κ. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕπιμέλειαΒΟΓΙΑΤΖΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΜΑΡΚΑΣΙΩΤΗ ΝΙΚΗ, ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΕΤΥ
Κωδικός Πολιτείας2084-0041
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΩΣ Η ΣΙΜΟΝ ΕΓΙΝΕ Η ΜΠΟΒΟΥΑΡ
KIRKPATRICK KATE
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
ΧΙΟΥΜΟΡ
EAGLETON TERRY
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS