Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΓΥΜΝΟ ΓΕΥΜΑ // ΤΟ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΓΥΜΝΟ ΓΕΥΜΑ

ΤΟ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

+
-
BURROUGHS S. WILLIAM
Κωδ. Πολιτείας: 4306-0110
Τιμή Έκδοσης
€19.30
Τιμή Πολιτείας
€13.51
(-30%)
Κερδίζετε €5.79


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το Γυμνό γεύμα για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1959 και στην Αμερική το 1962. Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου συνελήφθησαν λόγω του άσεμνου περιεχομένου του και το στοκ κατασχέθηκε από τις Aρχές. Tρία χρόνια μετά ακολούθησε η περίφημη δίκη του "Γυμνού γεύματος" και μόλις τον Ιούλιο του 1966 το Aνώτατο Δικαστήριο της Mασαχουσέτης αποφάσισε να επιτρέψει την κυκλοφορία του βιβλίου, μια ιστορική απόφαση που σημείωσε το τέλος της λογοκρισίας στις HΠA, στο πεδίο της λογοτεχνίας. Το βιβλίο έγινε γρήγορα θρύλος και μαζί με το Στο δρόμο του Kέρουακ και το Oυρλιαχτό του Γκίνσμπεργκ αποτελούν πλέον την "κoρυφαία τριάδα" της μπιτ λογοτεχνίας.
Το 1991, κυκλοφόρησε η ομότιτλη ταινία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, βασισμένη εν μέρει στο μυθιστόρημα αυτό αλλά και σε άλλα έργα του Μπάροουζ. Το 2005, το Time magazine περιέλαβε το Γυμνό γεύμα στα 100 καλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν στην αγγλική γλώσσα από το 1923.
Άξονας του βιβλίου η άγρια περιπέτεια του ναρκομανή Ουίλιαμ Λι, που δραπετεύει από τη Νέα Υόρκη και καταλήγει στην Ταγγέρη, στην κολασμένη "Διαζώνη" των παραισθήσεων, των ουσιών, και του ομοφυλόφιλου, οργιώδους σεξ. Στην ουσία το βιβλίο αποτελεί μια τολμηρή κατάβαση στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης ασκώντας δι' αυτής μια σκληρή κριτική στη δυτική και κυρίως την αμερικάνικη κουλτούρα του μεταφυσικού συντηρητισμού, της βίας, του σεξισμού, της πολιτικής διαφθοράς - στοιχεία που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι εμφανή στον δυτικό πολιτισμό.
Το "Αποκαταστημένο κείμενο" αυτής της έκδοσης είναι κατά 20% μεγαλύτερο σε έκταση από την αρχική έκδοση του 1959. Δημοσιεύεται πρώτη φορά στα ελληνικά με τις διορθώσεις των δύο γνωστότερων μελετητών του Μπάροουζ, του Τζέιμς Γκράουερχολτζ και του Μπάρι Μάιλς, ενώ επίσης περιλαμβάνει σε παράρτημα σημειώσεις του Μπάροουζ, διάφορα δοκίμια και εισαγωγές που έγραψε κατά καιρούς για το βιβλίο του, κείμενα που απορρίφτηκαν για διάφορους λόγους καθώς και εναλλακτικά προσχέδια του μυθιστορήματος. (Από την παρουσίαση του εκδότη)

Θρυλικό βιβλίο! Ένα συντριπτικό κατηγορώ ενάντια στον δυτικό πολιτισμό και την εκφυλισμένη αξία του κέρδους, αυτή την υπέρτατη αξία της κόλασης. Ο Μπάροουζ, όπως και οι περισσότεροι της γενιάς του, δεν μάσησαν τα λόγια τους όταν ήρθε η ώρα να αντικρίσουν κατάματα τον κόσμο και να τον δουν πίσω από τα φτηνά του φτιασίδια. Το αμερικάνικο όνειρο με το όποιο ήρθαν αντιμέτωποι, έμοιαζε με την εκδοχή του πλέον αποτρόπαιου εφιάλτη. Αναζητώντας την προσωπική ευτυχία σ' έναν κόσμο σαδιστικά εχθρικό, ο Μπάροουζ μάς μεταφέρει σ' ένα σκηνικό του οποίου η συντριπτική αλήθεια ξεπερνά αυτό που μπορούμε να παραδεχτούμε ως πραγματικό. Ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι η αντανάκλαση της κόλασης, αυτό πιστεύει ο Μπάροουζ, γι' αυτό η πόλη της Νέας Υόρκης μοιάζει με πόλη της αποκαλύψεως τα ναρκωτικά και η απεγνωσμένη αναζήτηση διεξόδου στην ομοφυλοφιλία συνθέτουν μια πραγματικότητα που δυστυχώς καμιά εξέλιξη δεν μπορεί να ανατρέψει. Διαβάζοντας κανείς "Το Γυμνό γεύμα" θα νιώσει όπως ακριβώς κάποιος που πιάνει γυμνά ηλεκτροφόρα καλώδια. Πρόκειται για μια πρόσκληση σε γεύμα για όσους διαθέτουν γερά στομάχια αλλά κυρίως γι' αυτούς που αντέχουν να αντικρίσουν γυμνή την ανθρώπινη φύση σε όλο της το μεγαλείο, καθώς μονομαχεί με τις ανθρώπινες αξίες, όπως αυτές εδραιώθηκαν στον Δυτικό πολιτισμό. Η παρούσα και σημαντική έκδοση, όπως κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος, μας παρουσιάζει το "αποκαταστημένο κείμενο", το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της πρώτης του έκδοσης το 1959, και δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας. (ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ, ΠΟΝΤΙΚΙ Art, 02.09.2010)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςNAKED LUNCH: THE RESTORED TEXT
ISBN139789606863592
ΕκδότηςΤΟΠΟΣ (ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ)
ΣειράΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2010
Αριθμός σελίδων376
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςBALLARD JAMES-GRAHAM
ΜετάφρασηΜΠΕΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕπιμέλειαΓΚΡΑΟΥΕΡΧΟΛΤΖ ΤΖΕΙΜΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΑΡΟΟΥΖ Σ. ΓΟΥΙΛΙΑΜ
Κωδικός Πολιτείας4306-0110
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

LEONP, dimbik, jimmis77, billpap, nefmpi, paulnom, maria vouka

Κριτικές για το προϊόν

[09/01/2022] 13delpi.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Ενα αθλιο συνονθύλευμα. Πραγματικα λυπηθηκα για τα λεφτα που εδωσα, πιστευω αν με πληρωναν να το διαβασω παλι θα το ειχα μετανιωσει.
[27/12/2021] stmara84.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:1
Έχοντας δει πριν πολλά χρόνια την ολότελα παράξενη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, την οποία βρήκα τουλάχιστον ενδιαφέρουσα και ιντριγκαδόρικη θέλησα να διαβάσω και το πρωτότυπο υλικό. Δυστυχώς, το βιβλίο μου φάνηκε πολύ βαρετό και δεν το ολοκλήρωσα ποτέ (από τις λίγες φορές που το έχω κάνει). Αυτό δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνει γενικά κάποιον που θέλει να εντρυφήσει στο πνεύμα του συγγραφέα, ενός εκπροσώπου της λεγόμενης Beat Generation. Εγω πάντως έχω καταλήξει ότι αυτό το λογοτεχνικό κίνημα δε με εκφράζει μιας και έχω παρατήσει και το On the Road του Kerouac...
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΨΑΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ
LOTTI PIERRE
€16.00 €8.00
(-50%)
Κερδίζετε €8.00
ΓΑΤΕΣ
FOGLE BRUCE
€8.90 €3.12
(-65%)
Κερδίζετε €5.78

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS