Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Χ/Δ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

+
-
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Μ. ΚΩΣΤΑΣ [Διδάκτωρ Ιστορίας]
Κωδ. Πολιτείας: 2195-0116
Τιμή Έκδοσης
€24.80
Τιμή Πολιτείας
€18.60
(-25%)
Κερδίζετε €6.20


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Για πρώτη ίσως φορά επιχειρείται, καίτοι σε επίπεδο εισαγωγής, μια αντικειμενική και ταυτόχρονα σφαιρική παρουσίαση του πώς εφαρμόστηκε ο βασιλικός θεσμός στη νεώτερη Ελλάδα. Πρόκειται για προσπάθεια αποσαφήνισης και απάντησης στα περισσότερα ερωτήματα και τις σχετικές απορίες, όπου ο αναγνώστης, έχοντας ως θεμέλιο τα απαραίτητα στοιχεία για την πολιτική συμπεριφορά του Έλληνα διαχρονικά, καθώς και για τη σχέση που είχε πάντα με την πολιτική εξουσία κάθε μορφής, αντιλαμβάνεται γιατί, στο πέρας του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, επελέγη το συγκεκριμένο πολίτευμα, λαμβανομένων υπ' όψιν της ευρωπαϊκής συγκυρίας, της ανάγκης τερματισμού του φαύλου κύκλου των εμφυλίων συγκρούσεων, αλλά και των περί πολιτείας απόψεων που εκόμιζε η ελληνορωμαίικη παράδοση. Ακολουθεί η παρουσίαση της διαδρομής του βασιλικού θεσμού, κατά την έννοια κυρίως της αναζήτησης μιας βαθύτερης λαϊκής νομιμοποιήσεως, και η έκθεση της συνταγματικής διαστάσεως του ζητήματος, με έμφαση στις βαθιές αντιφάσεις των συνταγματικών κειμένων και στην ευπάθεια του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τρεις μορφές της Δυναστείας, όπου, στις αμφιλεγόμενες περιπτώσεις του Κωνσταντίνου Α' και της βασίλισσας Φρειδερίκης, επιχειρείται ο διαχωρισμός μύθου και ιστορικής πραγματικότητας. Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην κοινωνική και κοινωφελή προσφορά μελών των δύο Δυναστειών εν καιρώ ειρήνης αλλά και πολέμου, καθώς και στη θεμελιώδη και βαθιά κοινωνική διάσταση του βασιλικού θεσμού που αφορά την ψυχή και ανακαλεί τις έννοιες μύθος, κοινωνία, περιχώρηση, προσφορά και αγάπη. Στον επίλογο, τέλος, εξετάζονται οι λόγοι και οι τρόποι με τους οποίους διερράγη, κυρίως από τη Χούντα και μετά, η ισχυρή πλην δύσκολη σχέση ανάμεσα στον λαό και τη βασιλεία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
- ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Η ΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
ΔΙΠΛΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΒΑΡΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΚΠΕΣΩΝ ΘΕΟΣ
ΕΝΣΑΡΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
ΤΟ ΑΝΕΥΡΕΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΜΠΟΔΙΑ
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΤΡΙΕΣ
Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΟΘΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑ (1833 - 1862)
ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (1863 - 1915)
ΑΣΤΑΘΕΙΕΣ
Η ΑΝΕΦΙΚΤΗ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ" (1915 - 1945)
ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (1946 - 1961)
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ (1964 - 1965)
ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ (1821 - 1862)
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1864 ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ
ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ΤΡΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α' (1845 - 1913)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α' (1868 - 1923)
ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ (1917 - 1981)
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΙΕΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ
ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ
DAMNATIO MEMORIAE
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΩΝ 1821 - 1974
ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΔΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789606878909
ΕκδότηςΚΑΠΟΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2015
Αριθμός σελίδων352
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Η. ΜΕΛΕΤΗΣ
Κωδικός Πολιτείας2195-0116
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Theodoros_g

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

theotsi1, Α.Πα.

Κριτικές για το προϊόν

[23/01/2019] Nikosa97.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Στο βιβλιο αυτο εξεταζεται ο θεσμος της βασιλειας σε σχεση με το νεοτερο ελληνικο κρατος οχι μονο σε επιπεδο ιστορικο, αλλα και πολιτικο και κοινωνιολογικο ταυτοχρονα. Ο συγγραφευς, σαφως βασιλοφρων, αλλα αντικειμενικος(εφοσον επισημαινει σαφεστατα τα λαθη των βασιλεων που οδηγησαν στην εκπτωση του θεσμου) και διεισδυτικος, με ωραια γραφη και αριστη τεκμηριωση, ανατεμνει τον βασιλικο θεσμο και την νεοτερη ελληνικη ιστορια και μας βοηθαει οχι απλως να αποκτησουμε καποιες επιπλεον γνωσεις αλλα να προβουμε και σε μια βαθυτερη κατασταση αυτογνωσιας και αντιληψης της κοινωνικης πραγματικοτητας που μας περιβαλλει. Οπως ανεφερα και παραπανω, δεν προκειται για απλη παραθεση ιστορικων γεγονοτων με χρονολογικη σειρα, οποτε, για την πληρη κατανοηση του ζητηματος, χρειαζεται ο αναγνωστης να εχει ενα εστω μινιμουμ επιπεδο γνωσεων επι της νεοελληνικης ιστοριας, αλλιως υπαρχουν καποια λιγα σημεια που ενδεχεται να τον μπερδεψουν. Οπως και να εχει, το βιβλιο αυτο ειναι το σημαντικοτερο που εχει γραφτει για το ζητημα της βασιλειας στην νεοτερη Ελλαδα και αυτο το επισημαινει σαφως και ο Μελετης Μελετοπουλος στον προλογο που εγραψε για το συγκεριμενο εργο, ο οποιος Μελετοπουλος ειχε γραψει παλαιοτερα, βιβλιο για το ιδιο θεμα(ιστορικη μελετη), αλλα εχοντας τελειως αρνητικη οπτικη! Αξιζει λοιπον να διαβαστει προσεκτικα απο ολους τους ιστοριοδιφες ανεξαρτητως ιδεολογιων.
[21/06/2015] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Μην περιμενεις αντικειμενικοτητα σε αυτο το θεμα, στην Ελλαδα! Απλα διαβασε αυτο, διαβασε στη συνεχεια και το αντιβασιλικοτατο και προπαγανδιστικοτατο αντιστοιχο πονημα του Μελετοπουλου, συγκρινε στοιχεια και επιχειρηματα(και οχι ατεκμηριωτες αναφορες) και βγαλε τα δικα σου συμπερασματα και χωρις προκαταληψη(οσο γινεται φυσικα)
[20/06/2015] elemanta.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες, αλλά κατάφωρα φιλοβασιλικό. Αδυνατεί (ή δεν επιθυμεί) να διατηρήσει τις απαραίτητες ισορροπίες και την επιστημονική μεθοδολογία.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΙΑ ΑΝΙΑΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
CHEKHOV ANTON
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
ΜΠΟΤΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
€16.00 €8.00
(-50%)
Κερδίζετε €8.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS