Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΧΙΠΠΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΟΙ

ΧΙΠΠΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΟΙ

ΟΚΤΩ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΝΑΚΗΣ ΤΖΕΙΣΟΝ
Κωδ. Πολιτείας: 0420-0079




Παρουσίαση

Την εποχή που ο Αλέξανδρος (μαθητής του Αριστοτέλη) ξεκινούσε να κατακτήσει τον τότε γνωστό κόσμο, ο σύγχρονός του Κυνικός Διογένης έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να νικήσουν τους φόβους τους και να ελέγξουν τις επιθυμίες τους.
Οι Κυνικοί, "εχθροί της παράδοσης" και κήρυκες νέων ιδεών, αμφισβητούσαν προκλητικά, με την εμφάνιση, την ελευθεροστομία και τις διδασκαλίες τους τις θεμελιώδεις αξίες της ελληνική κοινωνίας. Με τη σκληρή κριτική τους και την έμπρακτη περιφρόνησή τους απέναντι στην εξουσία, τη δύναμη, το χρήμα, την κοινωνική θέση, την ωραία εμφάνιση και τις παντός είδους συμβατικότητες της κοινωνίας στάθηκαν οι πρόδρομοι των χίππηδων και των διάφορων περιθωριακών, εναλλακτικών, ακόμη και οικολογικών κινημάτων της εποχής μας.
Για τους Κυνικούς, όπως και για τους Στωικούς, ο άνθρωπος φέρει εντός του τους παράγοντες της ευδαιμονίας του, και εξαρτάται από τον ίδιο και τη θέλησή του να βαδίσει το δρόμο που οδηγεί προς αυτή. Και σ' αυτό ακριβώς, σημειώνει ο Τζαίησον Ξενάκης, συνίσταται η ελευθερία μας: ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει τον εαυτό του. Δεν είμαστε το σώμα, το φύλο, η εθνικότητα, το επάγγελμά μας, είμαστε αυτό που θα αποφασίσουμε εμείς ότι είμαστε. Δε χρειάζεται να ταυτιζόμαστε με πρόσωπα ή πράγματα ("έχω, αλλ' ουκ έχομαι" - Αρίστιππος). Μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας ως περστικοί, όπως έλεγε ο Επίκτητος. Να ταξιδεύσουμε χωρίς αποσκευές, να ζήσουμε χωρίς αποσκευές.
Αλλά ο Τζαίησον Ξενάκης οδηγεί αυτή την τουριστική θεώρηση της ζωής ως τις ακρότατες συνέπειές της. Αν η ζωή είναι ανυπόφορη, υπάρχει πάντα η λύση της αυτοκτονίας. Η ζωή είναι σαν το παιχνίδι, που τα παιδιά μόλις το βαρεθούν, το αφήνουν στη μέση και φεύγουν.
Πνεύμα ανήσυχο και ανεξάρτητο ο Τζαίησον Ξενάκης, στη διδασκαλία του και στο έργο του, όπως και στα οκτώ άρθρα που ο ίδιος επέλεξε να μεταφραστούν και να εκδοθούν στον παρόντα τόμο, δεν αποδέχεται εκ προοιμίου κανένα καθαγιασμένο δόγμα ή αρχή. Για τον Τζαίησον Ξενάκη, η φιλοσοφία έπρεπε να είναι αδέσμευτη και περιπετειώδης - ένα παιχνίδι μέσα στο αβέβαιο σύμπαν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Χίππηδες και κυνικοί
Κάνετε έρωτα, όχι τάφους: η καινούρια θρησκεία
Η ελευθερία και ο τουρίστας φιλόσοφος
Ζωντανή φιλοσοφία
Ο εξοβελονισμός του υπερφυσικού
Η αυτοκτονία: Στωική θεραπεία
Αφηρημένη αγάπη, αφηρημένο άτομο "ντροπ άουτ"
Η λειτουργικότητα και το νόημα των ονομάτων
Λεπτομέρειες
ISBN139789607034335
ΕκδότηςΑΠΟΠΕΙΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 1998
Αριθμός σελίδων136
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΕπιμέλειαΑΡΓΥΡΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας0420-0079
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

margaritaprounia

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
LEROUX GASTON
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΕΙΑΣ
MINOIS GEORGES
€44.52 €17.81
(-60%)
Κερδίζετε €26.71

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS