Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

+
-
ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ Γ. ΜΑΝΟΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3560-0006
Τιμή Έκδοσης
€8.48
Τιμή Πολιτείας
€5.94
(-30%)
Κερδίζετε €2.54


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μικρό μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας, σχετικά με την αποτύπωση και μελέτη της καθημερινής ζωής των Πομάκων, που κατοικούν σήμερα στην ελληνική Θράκη. Σε μια πρώτη φάση μελετήθηκε το υλικό που είχε αποδελτιωθεί παλαιότερα, κυρίως κατά τη δεκαετία του '60, και συμπεριλαμβανόταν σε ανέκδοτες συλλογές Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εκτός από τη σχετική συλλογή του Πέτρου Θεοχαρίδη, την πληρέστερη και εκτενέστερη όλων, η οποία πρόσφατα εκδόθηκε εμπλουτισμένη, σε μορφή βιβλίου. Παράλληλα, με βάση αυτό το υλικό, πραγματοποιήθηκε, μετά το 1992, επιτόπια έρευνα στα πομακοχώρια της Ξάνθης, αλλά και σύντομες επισκέψεις σε αντίστοιχα χωριά του νομού Ροδόπης, στα πλαίσια μιας ερευνητικής διαδικασίας που ακόμη συνεχίζεται.
Από τη διπλή αυτή έρευνα, αρχειακή και επιτόπια, προήλθαν ορισμένα δημοσιεύματα για όψεις της θρησκευτικής συμπεριφοράς, για την παραδοσιακή ιατρική και κτηνιατρική, για τα δημοτικά τραγούδια, για τα τοπωνύμια, για το αποθησαυρισμένο λαογραφικό υλικό των Πομάκων αλλά και για τις παλαιότερες καταγραφές στοιχείων του γλωσσικού τους ιδιώματος. Την προσπάθεια αυτή έρχεται να συμπληρώσει το ανά χείρας βιβλίο, όπου δημοσιεύονται, με σύντομο σχολιασμό, στοιχεία της καθημερινής ζωής των Πομάκων από τις παλαιότερες συλλογές λαογραφικού υλικού που προαναφέρθηκαν, κάποτε διασταυρωμένα από την επιτόπια έρευνα. Στο τέλος, μετά το παράρτημα, παρατίθεται κατάλογος των παλαιοτέρων αυτών συλλογών και σχετική βιβλιογραφία.
Οι σελίδες λοιπόν που ακολουθούν έχουν έναν περισσότερο περιγραφικό χαρακτήρα, γεγονός που απεικονίζει τη γνώμη του συγγραφέα για την οργάνωση της πομακικής έρευνας, η πρόοδος της οποίας προϋποθέτει τη δημοσίευση επαρκούς και αξιόπιστου υλικού, όπου θα στηριχθούν μελλοντικές συνθετικές προσεγγίσεις, γύρω από τον πολιτισμό των Πομάκων τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και η σχετική τουρκική και βουλγαρική βιβλιογραφία αλλά και οι ελληνικές μελέτες, που μέχρι πρότινος περιορίζονταν μόνο στο πεδίο της φυσικής ανθρωπολογίας. Το ίδιο ισχύει και για το πρόβλημα του εθνικού προσδιορισμού των Πομάκων, που αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια πεδίο πολιτικών διεκδικήσεων και εθνικών ανταγωνισμών και στην περίπτωση αυτή, αφήνεται το ίδιο το υλικό να μιλήσει αφού, συνδυαζόμενο με ιστορικές και άλλες μαρτυρίες, μπορεί να προσφέρει ορισμένες ενδείξεις για το θέμα της εθνικής ταυτότητας του πληθυσμού που εξετάζουμε. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγικά
Α. Υλικός Βίος
Διάρθρωση του οικισμού
Κατοικία
Συνθήκες καθημερινής ζωής
Έπιπλα - σκεύη
Τροφές και ποτά
Ενδυμασία - κοσμήματα
Επαγγελματικός βίος
Β. Κοινωνικός βίος
Κοινωνική συγκρότηση και κοινοτική ζωή
Οικογενειακή ζωή
Οι σταθμοί της ανθρώπινης ζωής:
Γέννηση
Γάμος
Θάνατος
Γ. Πνευματικός Βίος
Προλήψεις
Λαϊκή μετεωρολογία
Λαϊκή λατρεία και εορτολογικός κύκλος
Δημοτικά τραγούδια
Παραμύθια
Παράρτημα
Α. Έθιμα του κύκλου της ζωής
Β. Κοινωνική συγκρότηση
Γ. Έθιμα του κύκλου του χρόνου
Βραχυγραφίες
Συλλογές λαογραφικού υλικού των Πομάκων
Πίνακες
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
ISBN139789607043382
ΕκδότηςΠΟΡΕΙΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 1997
Αριθμός σελίδων188
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3560-0006
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

mitsos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ
ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ ΛΙΑΝΑ
€77.00 €34.65
(-55%)
Κερδίζετε €42.35
ΔΑΓΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΗΛΟ
SILLS JUDITH
€17.00 €6.80
(-60%)
Κερδίζετε €10.20

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS