Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΦΟΥΕΡΜΠΑΧ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙ

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΦΟΥΕΡΜΠΑΧ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ENGELS FRIEDRICH
Κωδ. Πολιτείας: 3620-0076




Παρουσίαση

Όσο πιο θαρραλέα και αποφασιστικά προχωρεί η επιστήμη, τόσο περισσότερο συμφωνεί με τα συμφέροντα και τις τάσεις των εργατών. Αφού βρήκε στην ιστορία της εξέλιξης της εργασίας το κλειδί για την αντίληψη όλης της ιστορίας της κοινωνίας, τη νέα κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκε στην εργατική τάξη και βρήκε από μέρους της μια συμπάθεια που δεν την περίμενε και δεν τη ζήτησε από μέρος της επίσημης επιστήμης. (ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ)

Η σύγχρονη φιλοσοφία, όχι μόνο σ' εμάς αλλά και στη Δύση, στέκεται πάνω από τη σημαία της αντίδρασης. Γι' αυτό, από τη μελέτη της φιλοσοφίας αυτής, μοιραία εισχωρούσε στα επαναστατικά μυαλά αντιδραστικό περιεχόμενο. Κι άρχιζε έτσι ένα τρομερό ανακάτωμα, που κάποτε έπαιρνε τον χτυπητό τίτλο της κριτικής του Μαρξ και κάποτε, από περισσότερη μετριοφροσύνη, τον τίτλο της σύνδεσης του μαρξισμού με τις φιλοσοφικές αντιλήψεις του ενός ή του άλλου ιδεολόγου της μπουρζουαζίας. Χωρίς αμφιβολία ο μαρξισμός μπορεί να συνδεθεί με ό,τι θέλεις. Και με τον πνευματισμό ακόμα. Το ζήτημα είναι άλλο. Πώς μπορεί να γίνει αυτή η σύνδεση; Σ' αυτή την ερώτηση κάθε άνθρωπος, που έχει μια σχετική φρόνηση, δεν μπορεί ν' απαντήσει χωρίς να μας υποδείξει τον εκλεκτισμό ως μόνο τρόπο γι' αυτή τη σύνδεση. Με τη βοήθεια του εκλεκτισμού μπορεί να συνδεθεί το κάθε τι με ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι. Αλλά ο εκλεκτισμός δεν έφερε ποτέ τίποτα καλό, ούτε στη θεωρία, ούτε στην πράξη. (ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΠΛΕΧΑΝΩΦ)

Το δικό μας "θανάσιμο" λάθος ήταν ότι τη διαλεκτική θέλαμε να την αποτεφρώσουμε, να τη στριμώξουμε μέσα σε καλούπια, νόμους, περιθώρια. Αυτό για τη διαλεκτική αποτελεί σκότωμα, στραγγαλισμό. Και τέτοιο φέρσιμο η διαλεκτική, δηλ. η ζωή, εκδικιέται γιατί μας αφήνει πίσω της έκθετους, πελαγωμένους, έξω από την πραγματικότητα. Ο τέτοιος χειρισμός της διαλεκτικής φέρνει το νέκρωμα της θεωρίας, οπότε και προβάλλει παντοδύναμη η θέση, η διαπίστωση του Λένιν: χωρίς επανάστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη. (ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ)

Περιεχόμενα

Πρόλογος στην παρούσα επανέκδοση
Ι. Πρόλογος του Γκεόργκι Πλεχάνωφ
ΙΙ. Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το τέλος της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας
ΙΙΙ. Δύο προσθήκες: 1) Ο Καρλ Μαρξ για το γαλλικό υλισμό του 18ου αιώνα. 2) Ο Καρλ Μαρξ για τον Λουδοβίκο Φόιερμπαχ
IV. Σημειώσεις Γκεόργκι Πλεχάνωφ
V. Πίνακας λέξεων
VI. Πίνακας ονομάτων
Λεπτομέρειες
ISBN139789607057853
ΕκδότηςΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
ΣειράΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2001
Αριθμός σελίδων256
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΠΛΕΧΑΝΟΦ ΓΚΕΟΡΓΚΙ
ΜετάφρασηΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕπιμέλειαΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΕΝΓΚΕΛΣ ΦΡΙΝΤΡΙΧ
Κωδικός Πολιτείας3620-0076
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
€9.90 €3.47
(-65%)
Κερδίζετε €6.43
Το τέλος (σκληρόδετη έκδοση)
KERSHAW IAN
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS