Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1900

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1900

HAGGARD HENRY-RIDER
Κωδ. Πολιτείας: 1280-0006




Παρουσίαση

"Ο συγγραφέας στην Κύπρο":
Το βιβλίο με τον τίτλο A Winter Pilgrimage έχει θέμα του το ταξίδι που έκανε ο συγγραφέας στην Παλαιστίνη, την Ιταλία και την Κύπρο το 1900. Η πρώτη του έκδοση έγινε το 1901 στο Λονδίνο και ακολούθησε άλλη το 1902 στη Λειψία. Εμείς έχουμε ασχοληθεί στο βιβλίο μας αυτό μόνο με το μέρος εκείνο που αναφέρεται στην Κύπρο, το οποίο μεταφράσαμε και σχολιάσαμε.
Ο Η. R. Haggard ταξίδεψε στο νησί δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 1885 ή 1886 (πιθανότερο είναι το 1886, που αρμοστής της Κύπρου ήταν ο παλιός προϊστάμενός του στη Νατάλ Sir Η. Ε. Bulwer) και η δεύτερη το 1900 -τέλος του χειμώνα και άνοιξη- όταν αρμοστής ήταν ο W. F. Haynes Smith.
Στην αρχή του βιβλίου του ο Haggard αναφέρει ότι ανάμεσα σ' άλλα θα ήθελε να γράψει "για την εγκαταλειμμένη βρετανική κτήση, το όμορφο νησί της Κύπρου, που σήμερα είναι η Σταχτοπούτα ανάμεσα στις βρετανικές αποικίες και που με λίγη παραπάνω φροντίδα και κάποια κεφάλαια θα μπορούσε να ξαναγίνει αυτό που ήταν στο παρελθόν, δηλαδή ο κήπος της Μεσογείου, η γη του σιταριού και του κρασιού, καθώς κι ένα πλούσιο ορυχείο - και μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά".
"Απόψεις-σκέψεις-εντυπώσεις του συγγραφέα για την Κύπρο και τους κατοίκους της":
Ο συγγραφέας μας και μόνο από το κείμενο του για την Κύπρο φαίνεται ότι είναι ένας πολυδιαβασμένος και πολυταξιδεμένος διανοούμενος της εποχής του. Χρησιμοποιεί συχνά μαρτυρίες παλαιότερων περιηγητών που επισκέφθηκαν την Κύπρο και αρκετές φορές παραθέτει αποσπάσματα ή παραπέμπει στο έργο Excerpta Cypria, το οποίο αποτελεί και βασική πηγή του. Δεν αρκείται πάντα μόνο σ' αυτό που βλέπει, αλλά ψάχνει, ρωτά, διαβάζει.
Η ιστορία της Κύπρου ανά τους αιώνες παρουσιάζεται συνοπτικά στο δεύτερο κεφάλαιο, με μια πορεία όμως ελαφρώς παραλλαγμένη σε σχέση μ' αυτήν που είναι σήμερα αποδεχτή κατόπιν επιστημονικών ερευνών και μελετών. Δίνει περισσότερη έμφαση στο ρόλο που έπαιξαν οι Φοίνικες, αναφέροντας μάλιστα πως έφτασαν στην Κύπρο σε χρόνους προγενέστερους απ' ό,τι στην πραγματικότητα. Στο τέταρτο κεφάλαιο π.χ. γράφει για την Αμαθούντα, παρουσιάζοντάς την σαν αποκλειστικά φοινικική πόλη, άποψη που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια παρά τις όποιες φοινικικές επιρροές.
Μερικά ιστορικά γεγονότα περιγράφονται αναλυτικά, όπως η κατάληψη της Κύπρου από τον άγγλο βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο ή η πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Τούρκους κ.ά. [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΒΡΑΧΥΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΝΕΑΠΟΛΗ - ΛΑΡΝΑΚΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΚΟΛΟΣΣΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: ΕΝΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΑΜΑΘΟΥΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: ΚΟΥΡΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ: ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ: ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ: Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςA WINTER PILGRIMAGE
ISBN139789607063205
ΕκδότηςΕΙΡΜΟΣ
ΣειράΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 1994
Αριθμός σελίδων336
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΧΑΠΕΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΜετάφρασηΧΑΠΕΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΕπιμέλειαΠΥΛΑΡΙΝΟΥ ΑΝΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΧΑΓΚΑΡΝΤ ΧΕΝΡΙ-ΡΑΙΝΤΕΡ
Κωδικός Πολιτείας1280-0006
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ARASSE DANIEL
€28.40 €14.20
(-50%)
Κερδίζετε €14.20
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΣ
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS