Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Β΄Τ. ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ // ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟ

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

+
-
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Β. ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3283-0008
Τιμή Έκδοσης
€14.84
Τιμή Πολιτείας
€10.39
(-30%)
Κερδίζετε €4.45


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

1. «Γλώσσα πρώτη μαθήσεων, δι' ης έξεστι τας άλλας (επιστήμας) μαθείν».
2. «Αρχή παιδεύσεως η των ονομάτων επίσκεψις». (ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ)
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, από κάποια παρανόηση, παραμελήθηκε η διδασκαλία της Γραμματικής ως συστήματος και δόθηκε προτεραιότητα στη χρήση της γλώσσας. Η "πράξη" όμως, που ως "λυδία λίθος" δοκιμάζει την ορθότητα των επιλογών μας και αποτιμά την αξία ακόμη και των θεωριών, κατέδειξε το λάθος.
Τώρα πλέον, ακόμη και οι θιασώτες της άποψης ότι: «η γλώσσα είναι χρήση», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «απαιτείται παράλληλη και ισόρροπη θεραπεία του συστήματος και της χρήσης».
Είναι καιρός να επανορθώσουμε.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να διδάξει το σύστημα στο κεφάλαιο των ρημάτων.
Έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία να κατανοήσει ο μαθητής τη γραμματική ενότητα της γλώσσας. Ότι η γλώσσα είναι οργανωμένη σε ένα ενιαίο όλον. Ότι είναι σύστημα και ως σύστημα έχει νόμους, έχει αρχές, έχει κανόνες. Ότι όλα αυτά είναι διδακτά και έχει υποχρέωση το σχολείο να τα διδάξει, ως το κυρίως αρμόδιο και εντεταλμένο όργανο της συντεταγμένης πολιτείας μας.
Είναι γνωστό ότι ο ενιαίος χαρακτήρας της γλώσσας ασκεί άμεση επίδραση πάνω στην ευφυΐα του παιδιού, τη συγκρότησή της και την έκφρασή της. Οργανώνει γλωσσικά το νου του μαθητή.
Εφόσον οι πνευματικές ικανότητες αναπτύσσονται ταυτόχρονα με τη γλώσσα, είναι ολοφάνερο ότι η μάθηση της γλώσσας τελικά σημαίνει καλλιέργεια της ευφυΐας.
Ωστόσο, είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι διδασκαλία της γλώσσας δεν είναι η διδασκαλία των κλίσεων, των καταλήξεων, των φθόγγων, των τύπων. Οι τύποι, βέβαια, χρειάζονται και θα τους διδάξουμε. Δεν είναι όμως αυτοί το παν για τη γλώσσα.
Σημασία έχει το περιεχόμενο των λέξεων και οι σημασίες που παίρνουν στο λόγο. Με άλλα λόγια, το μέσα «πλούτος» και σ' αυτό είναι καιρός να στρέψει την προσοχή του ο δάσκαλος, ο φιλόλογος. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο της γλώσσας. Όλα τα άλλα είναι τα δεύτερα και τα τρίτα. Ας πάψουμε, λοιπόν, να ασχολούμαστε, γενεές Ελλήνων, μόνο με τα δεύτερα και τα τρίτα της γλώσσας.
Η αναζήτηση και η αποκάλυψη αυτού του πλούτου αρχίζει από την ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ των λέξεων - όρων και από την αρχική τους σημασία.
Είναι ανάγκη οι γραμματικοί όροι να ερμηνεύονται, να αναλύονται και να ορίζονται, διότι τότε μονάχα καταλαβαίνει ο μαθητής τη σημασία τους και κατανοεί μέσα από αυτήν πληρέστερα το γραμματικό φαινόμενο που εκφράζουν.
Ωφέλιμο είναι, επίσης, κατά την ερμηνεία των όρων να συμπλέκονται ονοματικά και πραγματικά στοιχεία. Οι έννοιες τότε ξεκαθαρίζουν, αποκτούν βάθος στη συνείδηση του μαθητή και εντυπώνονται για πάντα στη μνήμη του. Μέσα από την ονοματική τους υπόσταση προσπελάζουμε το πραγματικό τους περιεχόμενο.
Είναι καιρός να γίνουν οι Έλληνες μαθητές, οι Έλληνες πολίτες κύριοι και κυρίαρχοι της γλώσσας τους, όχι απλοί χρήστες, ως «ενοικιαστές» ή όπως τη χρησιμοποιούν οι αλλοδαποί. (Γιάννης Β. Παπαναστασίου, Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΡΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΑΣΙΓΜΟΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΖΥΓΙΑ
ΡΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΣΥΖΥΓΙΑΣ
Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΡΗΜΑΤΑ
ΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ
ΑΝΩΜΑΛΑ ΡΗΜΑΤΑ
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
Λεπτομέρειες
ISBN139789607149060
ΕκδότηςΠΡΩΤΕΥΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2008
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις29x21
Κωδικός Πολιτείας3283-0008
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

DA VINCI

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΝΤΙΟ ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ
AYKOL ESMAHAN
€15.92 €5.57
(-65%)
Κερδίζετε €10.35
ΟΜΠΛΟΜΟΦ
GONCHAROV ALEXANDROVICH IVAN
€26.50 €13.25
(-50%)
Κερδίζετε €13.25

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS