Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ // ΚΑΙ «ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΕΤΗ»

ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ

ΚΑΙ «ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΕΤΗ»

LEVI-STRAUSS CLAUDE, ERIBON DIDIER
Κωδ. Πολιτείας: 3100-0070




Παρουσίαση

Ντ. Ε.: Όταν το Μνήμες μακρινές και πρόσφατες κυκλοφόρησε, διάφοροι σχολιαστές έκαναν μια παράδοξη παρατήρηση ως προς αυτά που λέγατε για τον πολιτισμικό σχετικισμό. "Αν δεχτούμε ότι μια κουλτούρα δεν μπορεί να κρίνει κάποια άλλη, έλεγαν στην ουσία, αυτό μας απαγορεύει να προτιμάμε ένα δημοκρατικό πολίτευμα από ένα ολοκληρωτικό..."
"Είναι αστείο να διαπιστώνει κανείς ότι, χωρίς να το ξέρουν, επαναλάμβαναν κατά λέξη τη μομφή που σας απηύθυναν οι κομμουνιστές τη δεκαετία του πενήντα και οι οποίοι έλεγαν: "Το να αποδέχεται κανείς τον πολιτισμικό σχετικισμό σημαίνει ότι παραιτείται από τον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία." Όσοι χρησιμοποιούν σήμερα αυτό το επιχείρημα φαίνεται πως αγνοούν τελείως την αυστηρή απάντηση που δώσατε στους κομμουνιστές επικριτές σας και την οποία θα μπορούσατε να επαναλάβετε χωρίς να αλλάξετε ούτε μία λέξη.
Κ.Λ.-Σ.: Δεν πρέπει να συγχέουμε κουλτούρα και πολίτευμα. Τα πολιτεύματα τα οποία αναφέρατε γεννήθηκαν από και μέσα στη δική μας κουλτούρα. Είτε αυτό αρέσει είτε όχι, εκφράζουν ορισμένες από τις δυνατότητες της. Εμείς που ανήκουμε σ' αυτή την κουλτούρα και τη ζούμε εκ των έσω, είμαστε υποχρεωμένοι να κάμουμε επιλογές. Πώς θα μπορούσαμε να τις αποφύγουμε; Η Ιστορία μας, οι δοξασίες μας, το συμφέρον μας τις επιβάλλουν. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ότι δεν είμαστε ικανοί να αξιολογήσουμε αντικειμενικά μια κουλτούρα σε σχέση με τις άλλες. Τα κριτήρια τα οποία θα χρησιμοποιούσαμε για να χαρακτηρίσουμε μία από αυτές είτε προέρχονται από αυτή την ίδια και επομένως στερούνται αντικειμενικότητας, είτε προέρχονται από κάποια άλλη κουλτούρα και, εκ των πραγμάτων, δεν είναι κατάλληλα. Για να διατυπώσουμε μια έγκυρη κρίση για μια κουλτούρα θα πρέπει να κατορθώσουμε να αποσπαστούμε από την επιρροή μιας οποιασδήποτε κουλτούρας.
Ανάμεσα σ' αυτές τις ακραίες καταστάσεις υπάρχουν βεβαίως και ενδιάμεσες περιπτώσεις. Αλλά ακόμα και αν απορρέουν εν μέρει από τη δική μας πολιτισμική επίδραση, δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη για τα πολιτεύματα πολύ διαφορετικών κοινωνιών με την ίδια σιγουριά με την οποία το κάνουμε για το δικό μας πολίτευμα.
Ντ. Ε.: Θα σας απαντήσουν όμως ότι η δημοκρατία είναι προτιμότερη για όλες τις κοινωνίες, όπως και τα "ανθρώπινα δικαιώματα". Δεν μπορείτε να διαφωνήσετε πάνω σ' αυτό.
Κ.Λ.-Σ. : Θα δώσω μιαν απάντηση σαν αυτές που συναντάμε στην ευκλείδεια γεωμετρία. Σε σχέση με το δικό μας νευρο-αισθητήριο σύστημα σ' αυτή την τελευταία περίπτωση, ή, σ' αυτή στην οποία αναφερόσαστε, από τη σκοπιά του δυτικού πολιτισμού, η δημοκρατία είναι η ευρύτερη βάση - και μπορούμε να πούμε η μόνη. Αλλά αρκεί να αλλάξουμε πολιτισμικό πλαίσιο και σ' ό,τι αφορά το πολύ μικρό ή το πολύ μεγάλο, στις ποικίλες χρονικές και τοπικές διαφοροποιήσεις- ή, στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει, σ' ό,τι αφορά την κλίμακα των μεγάλων ιστορικών, πολιτισμικών και κοινωνικών διαφορών- οι βασικές έννοιες συγχέονται, χάνουν τη σημασία τους ή αποκτούν ένα περιεχόμενο που μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν στη δική μας παράδοση.
[...] "Η σύγχρονη ανθρωπότητα, στο σύνολό της, μήπως τείνει να ξεσπιτώσει τον ίδιο της τον εαυτό και πάνω σ' έναν πλανήτη που έχει καταντήσει πολύ μικρός, μήπως τείνει να δημιουργήσει εις βάρος της μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που ορισμένοι εκπρόσωποί της επέβαλλαν στις δύστυχες φυλές της Αμερικής και της Ωκεανίας;" Αυτή την κραυγή που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου δεν την ενέπνεε βεβαίως το μίσος, καλούσε μάλλον τον δυτικό πολιτισμό να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία τον ωθούσαν εξωτερικές και εσωτερικές δυνάμεις. (Ο Ντιντιέ Εριμπόν παίρνει συνέντευξη από τον Κλωντ Λέβι Στρως, από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ
1: ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΦΕΝΜΠΑΧ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞ
2: Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΟΣ
3: Η ΜΠΟΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
4: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΗΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ
5: ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ 8
6: Ο ΣΤΡΟΥΚΤΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
7: ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
8: ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΝΔΥΜΑ
9: «ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ»
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
10: ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
11: ΑΙΣΘΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
12: ΟΙ ΣΙΟΥ, ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ
13: ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
14: ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ ΠΟΥΛΙΩΝ
15: Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΟΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
16: ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΕΣ
18: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
19: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΕΤΗ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςDE PRES ET DE LOIN SUIVI DE «DEUX ANS APRES»
ISBN139789607169815
ΕκδότηςΟΛΚΟΣ
ΣειράΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ 7
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 1998
Αριθμός σελίδων292
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΟΛΕ ΚΑΤΡΙΝ
ΕπιμέλειαΙΣΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΛΕΒΙ-ΣΤΡΟΣ ΚΛΟΝΤ, ΕΡΙΜΠΟΝ ΝΤΙΝΤΙΕ
Κωδικός Πολιτείας3100-0070
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ioanna, godot, nmpoutis, vicky666, kzacharakis, vangelis marinoglou, nikhms95, kostasvayenas, thanos2018

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
WELLS HERBERT-GEORGE
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95
Ο ΦΤΩΧΟΚΟΣΜΟΣ
DOSTOYEVSKY FYODOR
€11.00 €5.50
(-50%)
Κερδίζετε €5.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS