Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

+
-
-
Κωδ. Πολιτείας: 0040-0003
Τιμή Έκδοσης
€67.10
Τιμή Πολιτείας
€53.68
(-20%)
Κερδίζετε €13.42


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ευτυχισμένος όποιος σαν τη Λίζα Έβερτ, την Ντόρα Μηναΐδη και τη Μαρία Φακίδη οδήγησε τα βήματά του στα χώματα του ακραίου Ελληνισμού. Ιδού μετά τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη, η μεγάλη Καππαδοκία κοιτίδα του χριστιανισμού με τους Πατέρες της Εκκλησίας -τον πρωτοχρονιάτικο Βασίλειο Καισαρείας, τους δύο Γρηγορίους, τον Ναζιανζηνό και τον Νύσσης- λίκνο του ένδοξού μας βυζαντινισμού με τους Φωκάδες, τους Μαλεϊνούς και τους Αργυρούς, πατρίδα ταπεινών αγίων που λάμπρυναν την ορθοδοξία, σαν το φτωχό Μελέτιο της Μουταλάσκης που σημάδεψε με το μοναστήρι του τον Κιθαιρώνα. Κέντρο, τέλος, ατέρμονης λαϊκής ευσέβειας με τις τρωγλοδυτικές εκκλησίες της, που κοσμούν τοιχογραφίες ανεκτίμητου κάλλους και απέραντης συγκίνησης.
Προπύργιο των αγώνων του χριστιανικού έθνους, της Βυζαντινής δηλαδή Αυτοκρατορίας. Κατά του Ισλάμ, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εμφάνισης των Αράβων στα βυζαντινά σύνορα, είδε η Καππαδοκία τους θριάμβους των στρατών της Παναγίας της Οδηγήτριας που είχαν σύνθημά τους το "Σταυρός νικά", αλλά και γνώρισε την ειρηνική συμβίωση μεταξύ λαών μεθοριακών, όπως περίτεχνα την κατέγραψε ο ακριτικός κύκλος, γέννημα κυρίως καππαδοκικό. Και όταν στα τέλη του 11ου αιώνα υπέκυψε στη ρωμαλέα ορμή των Σελτζούκων, που την έκαναν βάση του μικρασιατικού κράτους τους, όπως αργότερα οι εμίρηδες του Καραμάν, η Καππαδοκία αποκομμένη πια από την αυτοκρατορική πολιτική και στρατιωτική εποπτεία ακολούθησε τα πεπρωμένα των νέων κυρίων της χωρίς ωστόσο ο χριστιανικός πληθυσμός της να εγκαταλείψει τα πάτρια, την ορθοδοξία δηλαδή και τη γλώσσα. Γλωσσικά κατάλοιπα βαθιάς ελληνικότητας, ταπεινά κτίσματα άμετρης προσήλωσης στη χριστιανοσύνη, διατρέχουν την αντιξοότητα των καιρών, μιλώντας για το σθένος ψυχής αυτών που τα διέσωσαν. Έτσι έζησε ο καππαδοκικός Ελληνισμός από τη Μερσίνη, τη Νίγδη, την Καισαρεία, από τα ακραία Φάρασα, τη Μουταλάσκη και ως τις όχθες του Ευφράτη και του Άλυ, αιώνες και αιώνες την αλήθεια που λέει πως "η Ρωμανιά κι αν πέθανε ανθεί και φέρει κι άλλο".
Ευχαριστίες σ' όλους τους συντελεστές της έκδοσης αυτής, που μας το θύμισαν με την πολύτιμη συμβολή τους. (Από τον πρόλογο της Ελένης Αρβελέρ-Γλύκατζη)

Περιεχόμενα

Χάρτης Καππαδοκίας
- Ελένη Αρβελέρ Γλύκατζη: Πρόλογος
- Νότα Παντελεάκη: Η φυσιογνωμία και η ιστορία της Καππαδοκίας από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος των βυζαντινών χρόνων
- Άννα Μπαλλιάν: Η Καππαδοκία μετά την κατάκτηση των Σελτζούκων και οι χριστιανικές κοινότητες από το 16ο έως το 18ο αιώνα
- Ιωάννα Πετροπούλου: Η πνευματική ζωή στην Καππαδοκία του 19ου αιώνα. Μία σκιαγράφηση
Φωτογραφίες
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
ISBN139789607188007
ΕκδότηςΑΔΑΜ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2003
Αριθμός σελίδων260
Διαστάσεις30x25
ΠρόλογοςΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ ΕΛΕΝΗ
ΕπιμέλειαΚΥΠΡΑΙΟΥ ΛΟΥΛΑ
Κωδικός Πολιτείας0040-0003
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ
TOLSTOI LEON
€21.20 €9.54
(-55%)
Κερδίζετε €11.66
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ
HOFFMANN E.T.A.
€17.00 €8.50
(-50%)
Κερδίζετε €8.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS