Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Β΄Τ. ΑΤΤΙΚΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ // ΛΥΣΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥ - ΙΣΟΚΡΑΤΟΥ

ΑΤΤΙΚΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΛΥΣΙΑΣ: ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥ - ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ ΛΟΓΟΙ: ΠΕΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ, ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΙΣΧΙΝΟΥ ΛΟΓΟΙ: ΚΑΤΑ ΚΤΗΣΙΦΩΝΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΙΜΑΡΧΟΥ

ΤΣΟΥΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΤΣΟΥΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 4326-0098




Παρουσίαση

Έχουμε μια μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, που θα μπορούσαμε να τη θεωρούμε καύχημά μας, αν την είχαμε αξιοποιήσει ως μορφωτικό αγαθό στην Εκπαίδευσή μας. Σ' αυτή την κληρονομιά μπορούμε να ανιχνεύσουμε λαμπρά δείγματα ποίησης, θεάτρου, ιστοριογραφίας, ρητορικής, φιλοσοφίας, επιστήμης (τα πρώτα βήματα της ιατρικής, της φυσικής, της γεωμετρίας και άλλων κλάδων), τέχνης. Λόγου χάρη, στον τομέα της ιστοριογραφίας μπορούμε να βρούμε τις βασικές αρχές που διέπουν και σήμερα την ιστορική σκέψη και έρευνα:
Ο Ηρόδοτος στο Προοίμιο των Ιστοριών του έθεσε ως βασική αρχή του την αναζήτηση της αιτίας. Ο Θουκυδίδης (Ξυγγραφή, Α' 22) επισήμανε πόσο δύσκολο είναι η αναζήτηση της αλήθειας, γιατί οι άνθρωποι τείνουν να αφηγούνται όσα είδαν και έζησαν χρωματισμένα σύμφωνα με τις ιδεολογικές τους συμπάθειες· και χρειάζεται πολύς κόπος για τη διασταύρωση των ειδήσεων, ώστε να αποφύγει ο ιστορικός την παραπλάνηση και να προσεγγίσει την αλήθεια. Αργότερα, ο Πολύβιος (Ιστορίαι, Α' 14) ανέλυσε με τρόπο πειστικό την υποχρέωση του ιστορικού να αφηγείται με αμεροληψία έναντι εχθρών και φίλων την αλήθεια, γιατί αλλιώς η ιστορία καταντά «ανωφελές αφήγημα». Εισήγαγε την έννοια του επιστημονικού ήθους. Αυτές οι αρχές δεν ξεπεράστηκαν στους αιώνες που ακολούθησαν.
Ανάλογες επιδόσεις του ελληνικού στοχασμού βρίσκουμε σε πολλούς άλλους τομείς. Ενδεικτικά σημειώνω μια άλλη αρχή που συμπληρώνει την έννοια του επιστημονικού ήθους· αυτή δεν αναφέρεται στην αναζήτηση της αλήθειας αλλά στην αξιοποίησή της υπέρ των συνανθρώπων. Τέτοια υπόδειξη βρίσκουμε πρώτη φορά στον ιπποκρατικό όρκο· σύμφωνα μ' αυτόν κριτήριο των ενεργειών για το γιατρό είναι ένα: να σκέφτεται και να δρα «επ' ωφελεία των καμνόντων» (= για την ανακούφιση των ασθενών).
Ιδιαίτερη επίδοση έδειξαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καλλιέργεια της Ρητορικής, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην πολιτική ζωή και στη δικαιοσύνη.
Τα ποικίλα στοιχεία της πολιτισμικής αυτής κληρονομιάς ξεπέρασαν τα όρια του Ελληνισμού ως πολιτισμικά δάνεια και κυρίως από τον καιρό της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης αποτέλεσαν τη βάση της Ευρωπαϊκής Παιδείας. Με ενθουσιασμό έγραφε το 1821 (στον πρόλογο της ραψωδίας Hellas) ο Shelley: «όλοι είμαστε Έλληνες· η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι νόμοι μας... την καταγωγή τους έχουν σε κείνον τον μικρό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του»... (Από τον πρόλογο των συγγραφέων)

Περιεχόμενα

ΛΥΣΙΑΣ
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ
ΑΙΣΧΙΝΗΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789607194886
ΕκδότηςΤΣΟΥΡΕΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2012
Αριθμός σελίδων484
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΤΣΟΥΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας4326-0098
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

titiki2109, Yolandak

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
CAMUS ALBERT (NOBEL 1957)
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
Τα υπόγεια του Βατικανού (σκληρόδετη έκδοση)
GIDE ANDRE (NOBEL 1947)
€19.08 €8.59
(-55%)
Κερδίζετε €10.49

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS