Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΡΧΗΓΟΙ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΡΧΗΓΟΙ

ΜΟΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1743-0084




Παρουσίαση

Με βαθειά ικανοποίηση η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών επανακυκλοφορεί το περιώνυμο έργο του Γεωργίου Μόδη "Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί", το οποίο είχε εκδώσει το 1950 η Εταιρεία και, μετά μισόν αιώνα, έχει εξαντληθεί.
Η επανέκδοση του ανά χείρας βιβλίου και ακόμη έξι άλλων εξηντλημένων πια εκδόσεών μας κατέστη δυνατή χάρις στην ευγενική χορηγία του σεβαστού πρεσβύτη Κυρίου Ναούμ Μπαμπατάκα, επιτίμου δικηγόρου Θεσσαλονίκης που γεννήθηκε, όπως και ο Γ. Μόδης, στο Μοναστήρι. Η Εταιρεία τον ευγνωμονεί.
Ο Γεώργιος Χρ. Μόδης παραμένει η εμβληματική μορφή της μαχόμενης Μακεδονίας και ο κορυφαίος βάρδος, συνάμα αυτόπτης μάρτυς και αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνος, ο οποίος, μετά το 1908, συνεχίσθηκε σ' όλη τη διάρκεια της μακράς ζωής του και στις ημέρες μας συνεχίζεται κρισιμότατος με άλλα μέσα, με όχημα του ιμπεριαλισμού το Κράτος των Σκοπίων.
Ο Γεώργιος Χρ. Μόδης γεννήθηκε το 1887 στο Μοναστήρι, μητρόπολη του μακεδονικού ελληνισμού, όπου μαθήτευσε στα ακμαία τότε και σπουδαία Ελληνικά Σχολεία. Η εύπορη οικογένειά του μετείχε εξ αρχής στον εθνικό αγώνα προς υπεράσπιση της Μακεδονίας και ο θείος του Θεόδωρος Μόδης, μέλος της μυστικής Επιτροπής Αγώνος, δολοφονήθηκε μέσα στο κατάστημά του από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Ευθύς μόλις απεφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Μοναστηρίου, το 1906, εξήλθε στο βουνό και πολέμησε για την Πατρίδα με το σώμα του οπλαρχηγού Γεωργίου Βολάνη έχοντας συμπολεμιστή του τον τότε λοχία Γεώργιο Κονδύλη, μετέπειτα στρατηγό, υπουργό και Αντιβασιλέα.
Το 1912 απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, όπως πολλοί Βιτωλιάνοι (Μοναστηριώτες) συμπολίτες του, ξεριζωμένοι από την γενέτειρά τους μετά την Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, εγκαταστάθηκε στην πλησιόχωρη Φλώρινα όπου δικηγόρησε και εξελέγη πολλές φορές βουλευτής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Το 1929 Αντιπρόεδρος της Βουλής, το 1931-1932 Γενικός Διοικητής Ηπείρου, το 1944-1945 Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, το 1950 υπουργός των Εσωτερικών και το 1951 υφυπουργός Εθνικής Παιδείας. Ενωρίτερα είχε διατελέσει Έπαρχος και Νομάρχης στην ακριτική Μακεδονία. Αφιέρωσε όλη την ζωή του, μέχρι τον θάνατό του 1975 στην Θεσσαλονίκη, στην υπεράσπιση της Μακεδονίας. Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με βαθειά γνώση του τόπου, των Μακεδόνων, της Ιστορίας και της πολιτικής, διέγνωσε πρώτος την, μέσω τρίτων ισχυρών, ιμπεριαλιστική απειλή από τα Σκόπια, δημοσίευσε προς τούτο άφθονο πρωτογενές αποδεικτικό υλικό της και ουδέποτε έπαυσε να επισημαίνει, εις ώτα μη ακουόντων υπευθύνων, την πρόδηλη απειλή της μεθοδευμένης αυτής ιμπεριαλιστικής κατασκευής που είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του συνειδητοποίησε πολύ αργά η Ελληνική ηγεσία! [...] (Από τον πρόλογο στη δεύτερη έκδοση)

Περιεχόμενα

Πρόλογος στη Β' Έκδοση
Πρόλογος (Πρώτης Έκδοσης)
Γραπταί πηγαί και βοηθήματα
Περιεχόμενα
Ιστορική ανασκόπησις. Εισαγωγή
Οι κομιτατζήδες
Το επαναστατικό κίνημα (Ήλιντεν)
Ο ένοπλος αγώνας
Μακεδόνες αγωνισταί
Ο Κώτας
Ο Βαγγέλης
Ο Παύλος Κύρου και ο Δημήτριος Νταλίπης
Ο Λάκης και ο Γιάννης Νταϊλάκης
Ο καπετάν Στέφος
Ο Αντώνιος Ζώης
Ο Παύλος Ρακοβίτης
Ο Τσότσος (Βέσκος ή Μπαχοβίτης)
Ο Γιάννης Ράμναλης
Ο Γκόνος (Γιώτας η Γιαννιτσιώτης)
Οι τέσσερες αδελφοί Δουγιάμα
Ο Παντελής Γραίκος
Ο Μητρούσης
Λεπτομέρειες
ISBN139789607265777
ΕκδότηςΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΣειράΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 9
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2007
Αριθμός σελίδων328
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΜΕΡΤΖΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κωδικός Πολιτείας1743-0084
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

pagaion

Κριτικές για το προϊόν

[01/06/2018] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ενα εξοχο βιβλιο απο τον, εκ Μοναστηριου, μακεδονομαχο και μετεπειτα υπουργο, με διηγησεις για τη δραση, εν πολλοις αγνωστων στο ευρυ κοινο, μακεδονομαχων.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ
HILL JOE
€23.30 €11.65
(-50%)
Κερδίζετε €11.65
ΣΕΙΡΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ (3 ΤΟΜΟΙ)
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
€41.34 €16.54
(-60%)
Κερδίζετε €24.80

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS