Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΡΑΝΣΤΡΕΜΕΡ: ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΤΡΑΝΣΤΡΕΜΕΡ: ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

TRANSTROMER TOMAS (NOBEL 2011)
Κωδ. Πολιτείας: 3590-0132




Παρουσίαση

Ο Τούμας Τράνστρεμερ θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος ποιητής της Σουηδίας με θέση μοναδική στη σουηδική και τη διεθνή λογοτεχνία. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από πενήντα γλώσσες. «Το μόνο που θέλω να πω αστράφτει απρόσιτο» γράφει ο Τούμας Τράνστρεμερ. Από την πρώτη του συλλογή προσπαθεί να εκφράσει την εμπειρία εκείνη που ως τη γέννηση του ποιήματος έχει παραμείνει παντελώς απρόσιτη. Και το ποίημα, κάνοντας προσιτή την εμπειρία, διατηρεί προσιτή και την απρόσιτη διάστασή της, την ίδια την έννοια του απρόσιτου. Η επιθυμία του Τράνστρεμερ να δώσει λυρική μορφή σε υπερβατικές ή οριακές εικόνες, σε πράγματα που ξεπερνούν τις διανοητικές ικανότητες του ανθρώπου ή σε μια υπαρκτική εχεμύθεια, τον οδηγεί συχνά σε μια εκστατική προσέγγιση του κόσμου. Η γλώσσα των ποιημάτων του, όμως, δεν είναι ποτέ σκοτεινή ή ασαφής. Αντίθετα, ο Τράνστρεμερ διατυπώνει τα οράματά του με σπάνια διαύγεια και ακρίβεια, που σκοπό έχουν την άμεση και πλήρη επικοινωνία και με το θέμα του και με τον αποδέκτη του ποιήματός του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Τούμας Τράνστρεμερ το 2003, στο διεθνές ποιητικό φεστιβάλ της Στρούγκας στην πΓΔΜ, όπου του απένειμαν το καθιερωμένο ετήσιο μεγάλο βραβείο. Η σύζυγός του Μόνικα ήταν βεβαίως συνεχώς δίπλα του, διάβαζε τα χείλη του, του μεταβίβαζε τα όσα του έλεγαν. Θυμόμουν μια φράση από το ποίημά του Μαδριγάλι (υπάρχουν πλήθος στίχοι στην ποίηση του Τράνστρεμερ που τους απομνημονεύει σχεδόν ασυναίσθητα κανείς): "Έχω πτυχίο από το πανεπιστήμιο της λήθης και τα χέρια μου είναι τόσο άδεια όσο και το πουκάμισο που στεγνώνει στο σχοινί". Και σκεφτόμουν πόσο δραστικότερες είναι οι δικές του κοινωνικές αναφορές από τις ατελείωτες κοινωνιστικές σαπουνόφουσκες που δημοσιεύονται κάθε τόσο. "Εδώ είναι βορράς, εδώ είναι Στοκχόλμη, /ανάκτορα και τρώγλες που κολυμπούν" γράφει στο ποίημά του Το εσωτερικό του σπιτιού είναι απέραντο. Και τι βλέπει στην Ουάσιγκτον; "Ασπρα σπίτια σε στιλ κρεματόριου / όπου τ΄ όνειρο των φτωχών γίνεται στάχτη". Δεν είναι λοιπόν μόνο το άφατο, είναι και το ρητό η πραγματικότητα) που λειτουργεί ως πελώρια μεταφορά. Στο φεστιβάλ εκείνο, όσοι βρεθήκαμε, είχαμε μια ακόμη συγκινητική εμπειρία. Ο Τράνστρεμερ μας έπαιξε δυο-τρία κομμάτια στο πιάνο, με το ένα χέρι φυσικά, το αριστερό, αφού το άλλο δεν μπορεί να το κουνήσει από το 1990. Δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερες ικανότητες για να καταλάβει κανείς πως θα πρέπει να υπήρξε εξαιρετικός πιανίστας. (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ, Το Βήμα, 9/10/2011)
Λεπτομέρειες
ISBN139789607408945
ΕκδότηςPRINTA
ΣειράΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΒραβείοΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΤΡΑΝΣΤΡΕΜΕΡ ΤΟΥΜΑΣ
Κωδικός Πολιτείας3590-0132
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dtsoukias, sokoyelle

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

κωνσταντινιά, t_someone

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΕΚΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
DREYFUS FRANCOIS-GEORGES
€20.67 €10.34
(-50%)
Κερδίζετε €10.33
ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΕΒΔΟΜΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS