Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ // ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΓΕΥ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ)

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ-ΤΖΑΝΟΥΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 5579-0000




Παρουσίαση

"Μαμά, τα 'χεις γραμμένα αυτά που μαγειρεύεις;" ήταν ένα συχνό ερώτημα στο σπίτι. Κάτι σαν συγκρατημένη αγωνία αυτών που δεν θέλουν να αποκοπούν... μετά από τις μυρουδιές του σπιτιού που φτάνουν ψηλά κι αγγίζουν αυτούς που μας τις εμπιστεύθηκαν. Υπενθύμιση του χρέους να προστατευθούν αξίες όπως οι γεύσεις οι δεμένες με αναμνήσεις. Αυτές που, ανώνυμες νοικοκυρές του Ελληνισμού της Ανατολής, ως δίαυλοι πολιτισμού, μετέφεραν στις αυλές αποσκευές τους.
Η περιγραφή των συνταγών, σχετικά εύκολη. Η έγνοια, όμως, μέσα απ' αυτή να αναδυθεί η γιορτινή ατμόσφαιρα, η τελετή της προετοιμασίας και της παρασκευής των φαγητών και των γλυκών, μεγάλη. Μακάρι τα σχόλια, το όνομα και η πόλη προέλευσής τους, οι φωτογραφίες προσώπων και τόπων που τις συνοδεύουν να συμβάλλουν σ' αυτό.
Η κύρια ύλη του βιβλίου, το κεφάλαιο "ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ", είναι πέρασμα από την προφορική στη γραπτή μύηση και στα παραδοσιακά μαγειρέματα, αλλά συγχρόνως, και κυρίως ίσως, είναι και ελάχιστος φόρος τιμής στις γιαγιάδες και τις μάνες, πρόσφυγες πρώτης γενιάς, οι οποίες, μαγειρεύοντας ευρηματικά, διδακτικά και με το ήθος που δίνει το δέσιμο με την παράδοση, λειτούργησαν λυτρωτικά για τα επώδυνα τραύματα που κουβαλούσαν οι οικογένειές τους.
Το κεφάλαιο (υπό μορφή παραρτήματος) με τίτλο "ΟΤΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΠΩΣ ΤΡΩΜΕ" αναφέρεται στα φαγητά κατά την περίοδο της μεγάλης πείνας στην Κατοχή (κυρίως από το τέλος του 1941 μέχρι τα μέσα του 1942). Είναι κι αυτό ένας φόρος τιμής σε όσους είχαν την ευθύνη να θρέψουν ψυχές τότε. Περιβάλλει με σεβασμό τους ευρηματικούς και ασύλληπτης ποικιλίας συνδυασμούς των όποιων και όσων υλικών εξοικονομούσαν κάθε μέρα για τα μαγειρέματά τους. Λύσεις που υπογραμμίζουν τη δύναμη της ανάγκης για επιβίωση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΟΤΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΠΩΣ ΤΡΩΜΕ...
ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΣΑΤΙΡΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Α. ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Β. ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ
ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789607596123
ΕκδότηςCOSMOSWARE
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2012
Αριθμός σελίδων264
Διαστάσεις22x22
ΠρόλογοςΚΟΚΚΙΝΟΥ Δ. ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ
Κωδικός Πολιτείας5579-0000
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

[10/12/2018] kostimakris.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Γιατί η γεύση και η όσφρηση και όλες οι άλλες αισθήσεις που διεγείρει και γοητεύει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, χρειάζονται το φόρτωμα της μνήμης που έχει μέσα της κάθε δουλεμένη συνταγή για να τελειωθούν και να μας φορτώσουν με μελλοντική γνώση, συγκίνηση και νέες μνήμες.
Είναι και το φαγητό μια καλή τέχνη.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Από τη μέση και κάτω
ΜΗΤΣΟΡΑ ΜΑΡΙΑ
€8.70 €4.35
(-50%)
Κερδίζετε €4.35
Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ
HILL JOE
€23.30 €11.65
(-50%)
Κερδίζετε €11.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS