Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ // Η ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ

Η ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΚΟΜΙΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΑΝΔΑΛΑ ΜΑΡΙΑ)

ΜΑΝΔΑΛΑ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΜΙΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0456-0024




Παρουσίαση

Είναι γνωστή, η αμηχανία στην οποία όλοι σχεδόν βρισκόμαστε, όταν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αβίαστα, στη ροή του λόγου, ένα ουσιαστικό σε κάποια από τις κλιτικές μορφές του. Το συγκεκριμένο βιβλίο αυτήν ακριβώς την αμηχανία φιλοδοξεί να θεραπεύσει. Στόχο του έχει να αποτελέσει έναν οδηγό για τα ουσιαστικά της νέας ελληνικής, στον οποίο μπορεί ο αναγνώστης να βρει εύκολα και γρήγορα πληροφορίες για τον τρόπο που κλίνονται.
Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται αριθμημένα κλιτικά παραδείγματα και πρόσθετες πληροφορίες για κάθε κλιτικό παράδειγμα. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται 20.000 περίπου ουσιαστικά με αλφαβητική σειρά, τα οποία παραπέμπονται στα αντίστοιχα κλιτικά παραδείγματα.
Τα κλιτικά παραδείγματα χωρίστηκαν σε τρεις βασικές κατηγορίες με κριτήριο το γένος: αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα. Στη συνέχεια κάθε κλιτικό παράδειγμα εντάχτηκε σε υποκατηγορίες με επιμέρους κριτήρια, όπως: ο αριθμός των συλλαβών στον ενικό και τον πληθυντικό αριθμό (ισοσύλλαβα, ανισοσύλλαβα), οι καταλήξεις (π.χ. αρσενικά σε -ας, -ος κτλ.), η θέση του τόνου (οξύτονα, παροξύτονα, προπαροξύτονα), ο σχηματισμός ή όχι της γενικής, ο σχηματισμός ή όχι του πληθυντικού αριθμού, η κλίση κάποιων ουσιαστικών με λόγια προέλευση, τα ουσιαστικοποιημένα επίθετα (π.χ. ο εύελπις) και οι ουσιαστικοποιημένες μετοχές (π. χ. το ανακοινωθέν).
Τέλος, ιδιαίτερη κατηγορία κατάταξης αποτέλεσαν τα κοινά ή επίκοινα ουσιαστικά που δηλώνουν επάγγελμα, αξίωμα ή ιδιότητα και των οποίων το γένος διακρίνεται μόνο από το άρθρο (π.χ. ο, η φιλόλογος, ο, η υπουργός, ο, η πρύτανης) ή από προσδιορισμούς που διασαφηνίζουν το φύλο (π.χ. η αδελφή νοσοκόμος). Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε δυσκολία κυρίως στην κλίση κοινών ουσιαστικών θηλυκού γένους, ειδικά αν το αντίστοιχο αρσενικό λήγει σε -έας, -ίας, -ής/-ης, -ονας ή -ορας (π.χ. η γραμματέας, της γραμματέα). Για μεγαλύτερη μάλιστα σαφήνεια στη δήλωση του θηλυκού γένους χρησιμοποιούνται και οι λόγιοι κλιτικοί τύποι (π.χ. της γραμματέως, της ταμίου, της επιστήμονος, της εφέτου).
Για κάθε κατηγορία ουσιαστικών κλίνεται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και υποσημειώνονται σύντομες παρατηρήσεις, κλιτικές ή υφολογικές, αποκλίσεις ή εξαιρέσεις κτλ. Ακόμη στις υποσημειώσεις περιέχονται και πληροφορίες για τον τρόπο κλίσης των κύριων ονομάτων, αν και αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο λημματολόγιο του δεύτερου μέρους. Ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν τέτοιες αναφορές, για να έχει ο αναγνώστης πλήρη σε γενικές γραμμές εικόνα της κλίσης του ουσιαστικού. [...] (Από τον πρόλογο του Γεωργίου Κομινάκη)

Περιεχόμενα

Συντομογραφίες
Πρόλογος
Γραμματικές πληροφορίες για το ουσιαστικό
Παραδείγματα κλίσης ουσιαστικών
Παραθετικά σύνθετα
Λεξικό ουσιαστικών
Λεπτομέρειες
ISBN139789607598332
ΕκδότηςΑΡΜΟΝΙΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2010
Αριθμός σελίδων194
Διαστάσεις21x13
Κωδικός Πολιτείας0456-0024
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ, Ο ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ
GONCHAROV ALEXANDROVICH IVAN
€15.90 €5.56
(-65%)
Κερδίζετε €10.34
ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ
O'BRIEN JOHN
€14.92 €5.97
(-60%)
Κερδίζετε €8.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS