Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΖΑΚ ΝΤΕΡΙΝΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ο ΖΑΚ ΝΤΕΡΙΝΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

+
-
KAKOLIRIS GERASIMOS
Κωδ. Πολιτείας: 1360-0047
Τιμή Έκδοσης
€17.40
Τιμή Πολιτείας
€12.18
(-30%)
Κερδίζετε €5.22


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η παρούσα εργασία αποτελεί κριτική περιγραφή και αποτίμηση της αποδομητικής διπλής ανάγνωσης που ο Ζακ Ντεριντά εφαρμόζει στα κείμενα της φιλοσοφικής παράδοσης για να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο θεμελιώδεις δυαδικές ιεραρχικές αντιθέσεις της δυτικής σκέψης αποσυντίθενται, ανατρέπονται ή «αποδομούνται» από το ίδιο το κείμενο στο οποίο εγγράφονται. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου επισημαίνεται ότι υπάρχει μια ορισμένη ένταση ή ακόμα κι αντίφαση ανάμεσα στις δύο διαφορετικές «χειρονομίες» που αποτελούν την αποδομητική ανάγνωση: δηλαδή, ανάμεσα στην πρώτη ανάγνωση, η οποία αποδομεί ή «αναδιπλασιάζει» τη συγγραφική ή κειμενική πρόθεση (το θέλω-να-πω ενός κειμένου) και τη δεύτερη ανάγνωση, η οποία αποδομεί τις σημασίες που έχουν καθοριστεί και αναγνωριστεί κατά την πρώτη ανάγνωση. Η γενική θέση της αποδόμησης είναι ότι όλες οι κειμενικές σημασίες είναι «αμφίσημες» ως αποτέλεσμα μιας «πρωταρχικής» διαφοράς (differance). Ενώ, όμως, μια τέτοια αντίληψη καθιστά εφικτή την αποδόμηση σημασιακά καθορισμένων και αναγνωρίσιμων ισχυρισμών κατά τη δεύτερη ανάγνωση, καθιστά σχεδόν ανέφικτη την πραγμάτωση τέτοιων ισχυρισμών, όπως απαιτείται από την πρώτη ανάγνωση. Τα ζητήματα που τίθενται στο πρώτο μέρος αναλύονται διεξοδικότερα στο δεύτερο μέρος μέσω της λεπτομερούς παράθεσης κι ενδελεχούς κριτικής εξέτασης ενός «παραδείγματος» αποδομητικής ανάγνωσης: της ανάγνωσης από τον Ντεριντά του ''Δοκιμίου περί καταγωγής των γλωσσών'' και των ''Εξομολογήσεων'' του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ στο ''Περί γραμματολογίας''. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Περιεχόμενα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ Ι
Η ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ JACQUES DERRIDA
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Η ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΩΣ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: Η ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: Η ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΜΕΡΟΣ ΙΙ
Η ΔΙΠΛΗ ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ROUSSEAU
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Ο ROUSSEAU ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
Η ΓΡΑΦΗ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑ: Η ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ROUSSEAU ΑΠΟ ΤΟΝ DERRIDA
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
Η ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΟΥ ROUSSEAU ΑΠΟ ΤΟΝ DERRIDA
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789607651372
ΕκδότηςΕΚΚΡΕΜΕΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων302
Διαστάσεις24x17
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Κωδικός Πολιτείας1360-0047
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

[05/09/2017] sporos2403.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό βιβλίο. Μια κριτική ματιά στο ΄΄΄Περί Γραμματολογίας΄΄ του Jacques Derrida και εν γένει στην αποδόμηση ως αναγνωστική πρακτική. Στα θετικά συγκαταλέγονται: η πολύπλευρη περιγραφή της αποδομητικής πρακτικής (περιγράφονται τα στάδια της ανάγνωσης, η διαφορά από άλλου είδους αναγνωστικές πρακτικές όπως η ψυχαναλυτική ερμηνεία κ.α.), η σαφήνεια (όσο μπορεί να υπάρξει μέσα στο ''γλωσσικό μηχανισμό΄΄) στην περιγραφή των θέσεων του Derrida και αυτών του συγγραφέα, τα διαφωτιστικά παραθέματα από ποικίλα έργα του φιλοσόφου, τα οποία όχι μόνο υποστηρίζουν την ερμηνεία, αλλά βοηθούν και τον αναγνώστη, που δεν έχει έρθει σε επαφή με το έργο του στοχαστή. Θεωρώ ότι είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο τόσο για κάποιον/-α μελετή/-τρια, δεδομένου ότι παίρνει θέση για πολυσυζητημένα θέματα, όπως η ύπαρξη ή όχι υπερερμηνείας στην αποδομητική ανάγνωση (μέσω παραθεμάτων του Derrida και της περιγραφής της λειτουργίας του αναδιπλασιαστικού σχολίου, υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει υπερερμηνεία, δηλαδή δεν μπορεί ο αποδομητής να λέει ό,τι θέλει), όσο και για όποιον/-α επιθυμεί να μάθει για την αποδομητική ανάγνωση.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΛΕΣΙΑ
KUPRIN ALEKSANDR
€12.72 €5.72
(-55%)
Κερδίζετε €7.00
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
MOSSE CLAUDE
€12.72 €5.72
(-55%)
Κερδίζετε €7.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS