Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΞΑΝΘΟΣ ΕΚΜΠΕΡΤ - ΤΟ ΡΟΥΝΕΝΜΠΕΡΓΚ

Ο ΞΑΝΘΟΣ ΕΚΜΠΕΡΤ - ΤΟ ΡΟΥΝΕΝΜΠΕΡΓΚ

+
-
TIECK LUDWIG
Κωδ. Πολιτείας: 3870-0116
Τιμή Έκδοσης
€12.00
Τιμή Πολιτείας
€5.40
(-55%)
Κερδίζετε €6.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Πολυγραφότατος και πολυταξιδεμένος, ο Λούντβιχ Τηκ (1773 - 1853) ανήκει στις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές του γερμανικού ρομαντισμού, τον οποίο, ωστόσο, δεν δίστασε αργότερα να εγκαταλείψει χάριν του ρεαλισμού. Πέρα όμως από τη λογοτεχνική αξία του προσωπικού του έργου, συνεισέφερε σημαντικά στα γερμανικά γράμματα ως μελετητής μεσαιωνικών χειρογράφων, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου της Δρέσδης και του Βερολίνου, ως επιμελητής της έκδοσης του έργου συγχρόνων του δημιουργών, όπως ο Κλάιστ, ο Λεντς και ο Νοβάλις, ενώ ασχολήθηκε εις βάθος με τον Σαίξπηρ, μεταφράζοντας το σύνολο του έργου του.
Ιδρυτικό στέλεχος του περίφημου «Κύκλου της Ιένας», ο Τηκ αποτύπωσε στο έργο του τις επιταγές του πρώιμου ρομαντισμού, αποτελώντας για τη λογοτεχνία - όπως άλλωστε και ο Νοβάλις - ό,τι οι αδελφοί Σλέγκελ και ο Φίχτε για τη θεωρία και τη φιλοσοφία του ρομαντισμού, αντίστοιχα.
Βαθιά επηρεασμένες από τους σκοτεινούς γερμανικούς μύθους του Μεσαίωνα, οι δύο αριστουργηματικές νουβέλες του Τηκ διατηρούν μεν το θαυμαστό ύφος του δημώδους παραμυθιού, χωρίς όμως η έκβασή τους να οδηγεί στη λύτρωση των ηρώων: οι μυστηριώδεις και απόκοσμοι ήρωες του Τηκ διηγούνται διαδοχικά μέσα από την εφήμερη ευτυχία, τον πόνο της απώλειας, την προσωπική φθορά και τη φρίκη στη βέβαιη παραφροσύνη και στο θάνατο.
Πέρα από την υψηλή λογοτεχνική τους αξία, «Ο ξανθός Έκμπερτ» και «Το Ρούνενμπεργκ» έχουν το ιδιαίτερο προνόμιο να αποτελούν την παρθενική μετάφραση έργων του μεγάλου δημιουργού στην ελληνική γλώσσα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

[...] πρόκειται για μια εκδοχή της μεταφοράς του βιβλίου της φύσης. Το Ρούνενμπεργκ είναι "το μαγεμένο βουνό", σύμφωνα με την ελεύθερη απόδοση του μεταφραστή, επειδή αποτελεί καθαυτό μια μυστική γραφή. Στην αισθητική του ο Καντ αναφερόταν ήδη στην "κωδική γραφή μέσω της οποίας μάς μιλά συμβολικά η φύση με τις ωραίες μορφές". Μια παλαιότερη ερμητική παράδοση που διατείνεται ότι η φύση ομιλεί (natura loquitur), ότι ενέχει μια γραφή που μπορεί να διαβαστεί και ότι μέσα σε όλα τα πράγματα κοιμάται ένα τραγούδι ή ένας θρήνος, αναβιώνει και στα ρομαντικά παραμύθια του Τηκ. Μόνο που η εν λόγω γραφή δεν διαβάζεται αντι-νατουραλιστικά μέσω αλγορίθμων, όπως σήμερα ο γενετικός κώδικας, αλλά με τον ψυχεδελικό τρόπο της ονειρικής φαντασίας που μεταμορφώνει κάθε κωδικό σημείο σε οπτικο-ακουστική παραίσθηση... (ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 1/4/2007)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςDER BLONDE ECKBERT, DER RUNENBERG
ISBN139789607793683
ΕκδότηςΣΜΙΛΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2006
Αριθμός σελίδων144
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΙΣΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΕπιμέλειαΚΑΛΙΦΑΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΤΙΚ ΛΟΥΝΤΒΙΧ
Κωδικός Πολιτείας3870-0116
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

something, Nickbal, geopap1984, Christos Kitsos

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

geopap1984, clea, Christos Kitsos, Nefeli Karapiperi

Κριτικές για το προϊόν

[16/08/2020] clea.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Η έκδοση περιλαμβάνει δύο νουβέλες απαράμιλλου γλωσσικού ύφους και με κυρίαρχη την παρουσία του ονειρικού, φαντασιακού, μεταφυσικού στοιχείου χωρίς όμως να απουσιάζει εντελώς το αντίβαρο της έλλογης ερμηνείας. Οι ήρωες δεν οδηγούνται στη λύτρωση αλλά στην τιμωρία και ολοκληρωτική καταστροφή. Ωστόσο εδώ η έκβαση τείνει να είναι πιο μονότονη και υποτονική σε αντίθεση με τις νουβέλες της άλλης συλλογής "Οι πολυτέλειες της ζωής". Η έκδοση περιέχει ένα εξαιρετικό επίμετρο όπου αναλύονται τα χαρακτηριστικά του πρώιμου ρομαντισμού και του ρομαντικού παραμυθιού. Έχω επίσης να παρατηρήσω ότι οι νουβέλες του Τηκ θα άξιζε να επεξεργαστούν δημιουργικά προκειμένου να βρουν έκφραση θεατρική. Νομίζω ότι αυτό είναι που τους ταιριάζει ιδιαίτερα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑΣ
EARLE PETER
€24.38 €12.19
(-50%)
Κερδίζετε €12.19
Κήπος
SIMONETTI PABLO
€8.70 €3.04
(-65%)
Κερδίζετε €5.66

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS