Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
2004 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ - Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΩΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ

2004 - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΩΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ

+
-
-
Κωδ. Πολιτείας: 2360-0086
Τιμή Έκδοσης
€15.70
Τιμή Πολιτείας
€10.99
(-30%)
Κερδίζετε €4.71


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Ο ήρωας που αποκαλύπτει η Ιστορία δεν χρειάζεται ηρωικές ιδιότητες η λέξη «ήρως» αρχικά, δηλαδή στον Όμηρο, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μιαν ονομασία για κάθε ελεύθερο άνδρα, ο οποίος έλαβε μέρος στον τρωικό πόλεμο και για τον οποίο ήταν δυνατό να ειπωθεί μια ιστορία. Η συνακόλουθη έννοια του θάρρους, το οποίο αισθανόμαστε σήμερα ότι αποτελεί μιαν αναπόσπαστη ιδιότητα του ήρωα, στην πραγματικότητα υπάρχει ήδη μέσα στην ίδια την προθυμία να δράσει κανείς ή να μιλήσει, να κάνει την είσοδό του στον κόσμο και να αρχίσει μια δική του ιστορία. Και αυτό το θάρρος δεν σχετίζεται απαραίτητα ή, έστω, κατά κύριο λόγο, με την προθυμία, να υποστεί τις συνέπειες το θάρρος, και η τόλμη ακόμη, έγκεινται ήδη στο να αφήνει κανείς τον ιδιωτικό του κρυψώνα και να δείχνει ποιος είναι, αποκαλύπτοντας και εκθέτοντας τον εαυτό του. Το μέγεθος του πρωταρχικού αυτού θάρρους, χωρίς το οποίο η πράξη και η ομιλία και συνεπώς, κατά τους Έλληνες, η ελευθερία, δεν θα ήσαν διόλου δυνατά, δεν είναι μικρότερο και ίσως μάλιστα είναι μεγαλύτερο αν ο «ήρωας» συμβαίνει να είναι δειλός.
Το ειδοποιό περιεχόμενο καθώς και το γενικό νόημα της δράσης και της ομιλίας ενδέχεται να λάβει διάφορες μορφές πραγματοποίησης στα έργα τέχνης, τα οποία, εκθειάζουν μια πράξη ή ένα κατόρθωμα και, με τον μετασχηματισμό και την συμπύκνωση, παρουσιάζουν κάποιο εξαιρετικό γεγονός στην πλήρη του σημασία. Εντούτοις, η χαρακτηριστική αποκαλυπτική λειτουργία της δράσης και της ομιλίας, το έμμεσο φανέρωμα του πράττοντας και του ομιλούντος, είναι τόσο άρρηκτα δεμένο με την καθημερινή ροή της πράξης και της ομιλίας ώστε να μην μπορεί να εκφραστεί και να «πραγματοποιηθεί» παρά μόνο μ' ένα είδος επανάληψης, τη μίμησιν.
Μόνο οι ηθοποιοί και οι απαγγέλοντες, οι οποίοι αναπαραστούν την δράση της ιστορίας, μπορούν να μεταφέρουν το πλήρες νόημα όχι τόσο της ίδιας της ιστορίας, αλλά των «ηρώων», οι οποίοι φανερώνονται μέσα από αυτή. Στο πλαίσιο της ελληνικής τραγωδίας αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το άμεσο καθώς και το καθολικό νόημα της ιστορίας αποκαλύπτονται από τον χορό, ο οποίος δεν μιμείται και του οποίου τα σχόλια είναι καθαρή ποίηση, ενώ οι ακαθόριστες ταυτότητες των δρώντων προσώπων της ιστορίας, αφού ξεφύγουν κάθε γενίκευση και συνεπώς κάθε πραγματοποίηση, μπορούν να αποδοθούν μόνο με τη μίμηση της δράσης τους. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το θέατρο είναι η καθαυτό πολιτική τέχνη μόνο με το θέατρο προάγεται σε τέχνη η πολιτική σφαίρα του ανθρώπινου βίου. Με την ίδια έννοια, το θέατρο αποτελεί την μόνη τέχνη και αποκλειστικό της θέμα είναι ο άνθρωπος στις σχέσεις του με τους άλλους» [...] (Από την έκδοση)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςAN INVITATION TO DANCE - 2004 - INSTRUCTIONS MANUAL - DIRECTING AS PLAY - WRITING
ISBN139789607895547
ΕκδότηςΚΟΑΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2005
Αριθμός σελίδων152
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας2360-0086
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS