Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΔΕΜ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ

(ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2132-0003




Παρουσίαση

«Πολλές φορές πεθύμησα να γράψω τον βίο και την πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ενός γέρου εργάτη που πολύ αγάπησα. [...] Αν ήταν στον κόσμο όλο σήμερα να διάλεγα έναν ψυχικό οδηγό, σίγουρα θα διάλεγα τον Ζορμπά. Γιατί αυτός είχε ό,τι χρειάζεται ένας καλαμαράς για να σωθεί: την πρωτόγονη ματιά που αδράχνει ψηλάθε σαϊτευτά τη θροφή της. Τη δημιουργική, κάθε πρωί ανανεούμενη, αφέλεια να βλέπει ακατάπαυτα για πρώτη φορά τα πάντα και να δίνει παρθενιά στα αιώνια καθημερινά στοιχεία αγέρα, θάλασσα, φωτιά, γυναίκα, ψωμί. Τη σγουράδα του χεριού, τη δροσεράδα της καρδιάς, την παλικαριά να κοροϊδεύει την ίδια του την ψυχή, σαν να 'χε μέσα του μια δύναμη ανώτερη από το σπλάχνο του ανθρώπου, που ανατινάζουνταν απολυτρωτικό στις κρίσιμες στιγμές από το γέρικο στήθος του Ζορμπά. Ανατινάζουνταν και μπορούσε να γκρεμίσει, και γκρέμιζε, όλους τους φράχτες -ηθική, θρησκεία, πατρίδα- που ασκούσε γύρα του ο κακομοίρης ο φοβητσιάρης ο άνθρωπος για να κουτσοπορέψει ασφαλισμένα τη ζωούλα». (Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ISBN139789607948366
ΕκδότηςΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2013
Αριθμός σελίδων322
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕπιμέλειαΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
Κωδικός Πολιτείας2132-0003
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

geopap, messinios, despoina, deathphilosophy, GIOTSU, drestet, aposdrak, xrysafis, DA VINCI, katiachor, p.kinanlis, doukasgiorgos, Manuk, Zografia, alkis73, jamaoua, Menis Kazoglou, tzoulias, sdontis, spyrosk2, Papas, Ele Papadim, vasdi, DIKTEON, cattus, Gerasczman, Bkouk, AliceInNowland, giannaras24, Unthinkable23, sharpblad3, orwell52, bourgos, ele.koutantou, yorgoth, natasaki, Sou, katrin2edw, ΗΛΙΟΣΤΑΛΑΚΤΗ, aqualung, sandra041187, viper111, Argypapageoerge, giovand, Livy79, kalia91, kostavas, esseqvideri, ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΘΑΚΟΥ, manos0208 , dimemples, mixalis2004, maria.stathkamp, ΛΟΙΖΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, TatSmash, azissis, alexdhmh, leukoz, alex13gamer, johkal, vagelissotiriou, Xadias23, gregan, despina_xanthi, Λαμπρινή Γ., iDionisis, antonispati, vasdelen, StavriLina, Moonstruck23, Voulidi1, ELMA19, mleontari, dimitrios.n.t, Antisocial, gajudis, chorilias, cristinatsou, westchupacabra, Ιωάννης Ζοπουνίδης, ΘωμαςΚ., mitsost, Nefeli Karapiperi, fotinipoliteia, JIMMYSROCKNROLLIDIS, Nazloula1965, premgiannik, thanuser, LeMour, Πετρος Ραλλιος, anestis, Arya , sophiakotsi, Ανδρέας Τζερεφός, SmrSofia, Apostolis812, Панаётис, silverhaired, Jimpapro, lytsos, AGORAST1967, H.Sia, Vasilopoulou Maria, GwgwOuf, pikanick_13, dchalkidis, C Angelopoulos, JimELES, Artemis Blitsa, lab.alex, gemmanouelita, graobook, bat83, Chaosman, mariaparm, spstrouzas, irenenostalgia, revoltman, TSOUK87, Γιωργος Νομικος, vitocuper, Ivan_S, kostastyr, natsanas, ytheodoridis, Βασιλεύς_Αίας, Μαριτίνα Λεοντίου, Kosm26, miron, GillResu, NickAngel, alexskab, sofia.z, Kaffes, Ioannisdogakis, ΔΕΜΟΙΡΗΣ

Κριτικές για το προϊόν

[20/12/2023] revoltman.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Δυστυχώς θα έχω μια έτσι πιο "αιρετική", εν συγκρίσει με τις άνωθεν κριτικές, άποψη για το συγκεκριμένο έργο. Ο Ζορμπάς ως alter ego του Καζαντζάκη πράγματι καταφέρνει να δείξει ότι πολλές φορές στην απλότητα κρύβεται η ουσία, χωρίς πολλές σκέψεις και αναλύσεις επί αναλύσεων. Αυτή η αγωνία του Καζαντζάκη να μην προτιμήσει, όπως λέει κι ο ίδιος, "ένα καλό βιβλίο για τον έρωτα αντί για την βίωση του", είναι νομίζω κάτι που απασχολεί τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι περισσότερο της θεωρίας και κάθονται πολλές ώρες πάνω από βιβλία. Ωστόσο ο Ζορμπάς (και γενικά το βιβλίο) είναι ένα προϊόν της σύγχρονης ευρωπαϊκής διανόησης, όπως φαίνεται και στο έργο του Καμύ "ο Επαναστατημένος άνθρωπος". Δηλαδή το έργο διακατέχεται από έναν μηδενισμό (αν και ιδιαίτερα δυναμικό), μια άκρως υλιστική θεώρηση των πραγμάτων, τον διεθνισμό (-μηδενισμού της σημασίας της πατρίδας και του έθνους) και φυσικά την αθεϊα. Ο Ζορμπάς είναι ο συνηθισμένος άνθρωπος, χωρίς αξίες και ιδανικά, που θα σου πει ότι η ουσία της ζωής είναι λίγο καλό κρασί και μερικές ωραίες γυναίκες..., το οποίο το βρίσκω τουλάχιστον ρηχό. Από όσο καταλαβαίνω στο πρόσωπο του Ζορμπά ο Καζαντζάκης βρήκε τον Υπεράνθρωπο του Νίτσε, ωστόσο όπως λέει χαρακτηριστικά κι ο ίδιος ο Ζορμπάς σε μια φάση: "είμαι δυστυχισμένος". Στο τέλος της ημέρας, παρά την "τρέλα που κουβαλάει", τις όμορφες γυναίκες, το κρασί και την καλή παρέα, ο Ζορμπάς καταλαβαίνει ότι δεν έχει βρει το Ιδανικό, το Απόλυτο, κυνηγάει τα εφήμερα και τα περιορισμένα σε χρόνο και αξία αγαθά. Τέλος καταλαβαίνω πραγματικά γιατί έγινε ο αφορισμός του συγγραφέα, αφού δεν δείχνει κανέναν σεβασμό προς την Εκκλησία ή τον Θεό, σε σημείο που η λέξη βλασφημία να είναι λίγη. Γενικά ένιωθα πάρα πολύ κατά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου αυτό που είχε πει ο Άγιος Νεκτάριος: "Προσπαθούν μερικοί να κάνουν το φως σκοτάδι και το σκοτάδι φως". Όπως και να έχει εγώ το βρήκα ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο και σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα πάρω τα υπόλοιπα έργα του Καζαντζάκη.
[03/08/2022] anestis.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το καλύτερο βιβλίο του Καζαντζάκη. Απίστευτη κατασκευή χαρακτήρα. Πραγματικό σύμβολο. Εξαιρετική γραφή και πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. Από πλευράς στοχασμού είναι επαρκές.
[22/12/2021] tintin.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό βιβλίο, με την απίθανη γλώσσα του καζαντζάκη, απλή και ταυτόχρονα τόσο έντονη.Συνέχεια, όπως και στα άλλα έργα του συγγραφέα, έτσι και σε αυτό θίγονται διάφορα σημαντικά ανθρώπινα θέματα.Είναι ένα κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, πάντα επίκαιρο!
[01/03/2021] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Ο 'Ζορμπάς' είναι το 6ο βιβλίο του Καζαντζάκη που διαβάζω (μετά το 'Χριστός Ξανασταυρώνεται', τον 'Τελευταίο Πειρασμό', τον 'Καπετάν Μιχάλη', τους 'Αδερφοφάδες' και τον 'Φτωχούλη του Θεού'). Με εξαίρεση τον 'Φτωχούλη', όπου από ένα σημείο και μετά η επανάληψη διαλόγων, ύφους και πλοκής δίνει και παίρνει, ο 'Ζορμπάς' είναι το πλέον αδύναμο έργο του. Παραμένει το πρώτο έργο του Καζαντζάκη που τον έκανε διάσημο (ό,τι είχε γράψει μέχρι τότε δεν είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων για εκείνον). Προσωπικά, το βρήκα παρά πολύ ξεπερασμένο, ένα έργο που έχει κακογεράσει, γεμάτο επαναλαμβανόμενα κλισέ, ιδιαιτέρως υποτιμητικά για τους συνανθρώπους όταν μπαίνουν στο στόμα (ή μάλλον, βγαίνουν από αυτό) ενός 'ήρωα' που αργότερα πήρε μυθικές διαστάσεις στο νεοελληνικό υποσυνείδητο ως μια τυπική νεοελληνική περσόνα. Ο 'Ζορμπάς' είναι ένα μυθιστόρημα 300 σελ. χωρίς ιδιαίτερη πλοκή, χωρίς χρωμάτισμα των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίοι παραμένουν προκάτ από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Ξέρεις τι θα πει ο Ζορμπάς, ξέρεις τι θα απαντήσει ο 'διαννοούμενος'. Ελάχιστες οι εκπλήξεις, ενώ (παρά) πολλά από τα 'αποφθέγματα' του Ζορμπά είναι κοελικού τύπου αποφθέγματα προσφερόμενα με ιδιαίτερα όμορφη γλώσσα (που παραμένει το πλέον θετικό γνώρισμα του Καζαντζάκη). Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι χωρίς παρωπίδες, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Ζορμπάς είναι ένα κατά πολύ ξεπερασμένο έργο, που πλέον διαβάζεται μόνο με φολκλορικό ενδιαφέρον, αφού εκεί βασίζεται ο μύθος του. Είναι, πάντως, απορίας άξιον πώς ο Καζαντζάκης προτάθηκε για Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1946 έχοντας συγγράψει μόνο τον Ζορμπά από τα μεγάλα του μιθιστορήματα. Το προηγούμενο έργο του (θεατρικά, ποίηση, η Οδύσεια) δεν μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι τού εξασφάλιζε τα εχέγγυα για μια τέτοια πρόταση. Βεβαίως, μετά την έκδοση των υπόλοιπων κορυφαίων έργων του, μια τέτοια πρόταση φάνταζε πιο λογική. Σε κάθε περίπτωση, κατώτερο από άλλα έργα του.
[29/12/2020] nansipan.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Τι να πει κανείς για το έπος αυτό; Κλασικό έργο, κλασικός συγγραφέας, ο πιο γνωστός και αγαπημένος νεοελληνικός χαρακτήρας! Δύο κοσμοθεωρίες, αυτή του θεωρητικού διανοούμενου και αυτή του ανθρώπου της πρακτικής φιλοσοφίας και των αισθημάτων! Μέσα από πλατωνικούς διαλόγους ο αναγνώστης αισθάνεται την επιθυμία να μάθει, να ερωτευτεί και να γλεντήσει μαζί με τον Ζορμπά, αλλά και να προβληματιστεί για τα αιώνια ερωτήματα του κόσμου. Και όλα αυτά με φόντο μια μαγευτική Κρήτη με τους ατίθασους ανθρώπους της και τα υποβλητικά της τοπία!

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
BACIGALUPI PAOLO
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
KOSTOLANY ANDRE
€19.00 €8.55
(-55%)
Κερδίζετε €10.45

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS