Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΚΟΜΜΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΚΟΜΜΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

+
-
LUXEMBURG ROSA
Κωδ. Πολιτείας: 2688-0068
Τιμή Έκδοσης
€9.54
Τιμή Πολιτείας
€6.68
(-30%)
Κερδίζετε €2.86


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Τη μια στιγμή γίνεται ένα μεγάλο κύμα που σαρώνει όλη τη χώρα, την άλλη χωρίζεται σε ένα γιγάντιο δίκτυο από αναρίθμητα μικρά ρυάκια. Τώρα αναβλύζει από το έδαφος σαν δροσερή πηγή, μετά χάνεται κάτω από τη γη. Πολιτικές και οικονομικές απεργίες, μαζικές απεργίες και αποσπασματικές απεργίες, συμβολικές απεργίες και μαχητικές απεργίες διαρκείας, γενικές κλαδικές απεργίες και τοπικές απεργίες, ειρηνικοί διεκδικητικοί αγώνες για αυξήσεις και αιματηρές συγκρούσεις στα οδοφράγματα - όλα αυτά διαπερνούνται, συμβαίνουν παράλληλα, διασταυρώνονται, είναι μια θάλασσα φαινομένων που ακατάπαυστα κινούνται, αλλάζουν».
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ, στην οποία ανήκει αυτή η καταπληκτική περιγραφή των μαζικών απεργιακών αγώνων, έγραψε τη "Μαζική Απεργία" το 1906 για να χτυπήσει το συντηρητισμό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Πάνω από έναν αιώνα μετά, η κριτική της είναι το ίδιο επίκαιρη. Καθώς οι μαζικές κινητοποιήσεις και η ριζοσπαστικοποίηση των τελευταίων χρόνων οδηγούν όλο και περισσότερους εργαζόμενους στην οργάνωση των αγώνων με επιτροπές αγώνα και δίκτυα συντονισμού στη βάση των συνδικάτων, ανοίγονται πλήθος ερωτήματα. Πού οφείλεται ο συντηρητισμός της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας; Υπάρχει τρόπος για να ξεπεραστεί και να εκφραστούν σε όλη τους τη δυναμική οι διαθέσεις της βάσης; Είναι πραγματικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους οικονομικούς και τους πολιτικούς αγώνες της εργατικής τάξης; Τελικά, μέχρι πού φτάνουν τα όρια ενός οργανωμένου από τα κάτω μαζικού απεργιακού κινήματος και τι ρόλο έχει να παίξει στην πάλη για τη συνολική απελευθέρωση της εργατικής τάξης;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, δίνει απαντήσεις αυτό το βιβλίο της Ρόζας Λούξεμπουργκ, της «ζωντανής φλόγας και του κοφτερού ξίφους της επανάστασης», όπως την αποκάλεσε η συντρόφισσα της Κλάρα Τσέτκιν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
-Ρόζα Λούξεμπουργκ
Μαζική Απεργία Κόμμα Συνδικάτα
Η Ρωσική Επανάσταση, ο αναρχισμός και η γενική απεργία
Η μαζική απεργία: ένα ιστορικό και όχι τεχνητό προϊόν
Η ανάπτυξη του κινήματος της μαζικής απεργίας στη Ρωσία
Η αλληλεπίδραση του πολιτικού και του οικονομικού αγώνα
Η εφαρμογή στη Γερμανία των διδαγμάτων του κινήματος της εργατικής τάξης στη Ρωσία
Η συνεργασία των οργανωμένων και ανοργάνωτων εργατών είναι αναγκαία για τη νίκη
Ο ρόλος της μαζικής απεργίας στην επανάσταση
Η ανάγκη για ενιαία δράση ανάμεσα στα συνδικάτα και τη σοσιαλδημοκρατία
-Θανάσης Καμπαγιάννης
Ρόζα Λούξεμπουργκ: Η φωνή του ηφαίστειου
Λεπτομέρειες
ISBN139789607967855
ΕκδότηςΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2014
Αριθμός σελίδων136
Διαστάσεις20x14
ΜετάφρασηΠΙΤΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕπιμέλειαΚΟΛΟΒΟΣ ΗΛΙΑΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ ΡΟΖΑ
Κωδικός Πολιτείας2688-0068
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

dimos, asd1982, JOHNBS, xaitase, As21, Παρασκευάς1918, Karantinias, catherine.liapi

Κριτικές για το προϊόν

[01/08/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το βιβλίο 'Μαζική απεργία, κόμμα, συνδικάτα', της Ρόζας Λούξεμπουργκ, εστιάζει στα πλαίσια των προϋποθέσεων ξεσπάσματος της Ρωσικής επανάστασης του 1905, στις εναλλαγές των μορφών δια-πάλης, στη συνάρθρωση οικονομικού και πολιτικού στοιχείου έτσι όπως αρθρώνεται-διαμεσολαβείται στη σχέση κόμματος-εργατικού/εργατικών συνδικάτων.. Προσδιορίζοντας το ίδιο το σημείο τομής της Ρώσικης επανάστασης του 1905, η Γερμανοπολωνέζα στοχαστής και πολιτικός της δράσης, ανα-καλεί τα εκτατικά πεδία, επινοεί την πολιτική ως σημαίνων στοιχείο της καθημερινότητας, ανατρέχοντας στις μείζονες και ελάσσονες απεργίες και μορφές δια-πάλης, που, κατά την συγγραφέα, συνετέλεσαν στο ξέσπασμα της 'πρωτεϊκής' Επανάστασης του 1905.. Οι ιδεολογικές όσο και πρακτικές-πολιτικές της πλαισιώσεις ευρίσκονται στον λόγο της κινητοποίησης: διεκδίκηση.. Στις συνηχήσεις της διακεκομμένης πολιτικής-συνδικαλιστικής δια-πάλης, στα πλαίσια που θέτει η πάλη των τάξεων.. Η συγγραφέας αναλύει τις μορφές του οικονομικού εντός του πολιτικού και την αντίστροφη φορά, αναφέροντας τον ρόλο του κόμματος: όχι πειθαρχική καθοδήγηση, αλλά διαμόρφωση των προϋποθέσεων δράσης, καθημερινή παρεμβολή στο πεδίο του κοινωνικού.. Η 'σχετική αυτονομία' του κόμματος (παραπέμπουμε στην Πουλαντζική ανάλυση) δύναται να καταστεί η 'σχετική αυτονομία' του εμπρόθετου πολιτικού-ιδεολογικού λόγου επί της διαμορφωθείσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης.. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρόζα Λούξεμπουργκ τοποθετείται και για το ακανθώδες ζήτημα της σχέσης-συσχέτισης κόμματος-εργατικών συνδικάτων, υπό το πρίσμα, όχι μίας μηχανιστικής αναγωγής, (το συνδικάτο επί και υπό το 'απόλυτο' κόμμα), αλλά μίας ενιαίας πολιτικοσυνδικαλιστικής έκφρασης, εκεί όπου το κόμμα και το συνδικάτο μετατοπίζουν τα όρια της δράσης τους, με το κόμμα, στην ανάλυση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, να διευρύνει τα όρια της συνδικαλιστικής δράσης.. Μία ανάλυση που καθίσταται επίκαιρη..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
BACHELARD GASTON
€19.08 €9.54
(-50%)
Κερδίζετε €9.54
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
CAMUS ALBERT (NOBEL 1957)
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS